:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,168,283
Активни 93
Страници 14,428
За един ден 1,302,066

БУЛСТАТ минава изцяло в интернет и ще издава безплатно справки

Съдилища, общини и банки ще бъдат глобявани, ако искат от хората да им носят документи, които са налични в регистъра
СЕГА СНИМКИ
...
Регистърът БУЛСТАТ става изцяло електронен и с безплатен достъп от 1 януари 2016 г. Това предвиждат изменения в закона, които вчера правителството прие и изпрати за гласуване в парламента.

БУЛСТАТ е националният административен регистър. Той съдържа огромен обем информация. В него се вписват всички юридически лица, които не са учредени по Търговския закон - като фондации или партии, както и физическите лица, които упражняват свободна професия или занаятчийска дейност. Пак в БУЛСТАТ е информацията за лицата, които са осигурители и не са физически лица. В регистъра се поддържат и данните за чуждестранните лица, които извършват стопанска дейност, както и тези, които имат собственост в страната. В него са и всички данни за фирмите, които са били регистрирани от окръжните съдилища. След пререгистрацията обаче търговските дружества вече се вписват не в БУЛСТАТ, а в Търговския регистър.

Справките в БУЛСТАТ в момента са платени по специална тарифа. Често различните ведомства и съдилищата искат удостоверения от регистъра, като услугата се таксува.

С промените, които правителството предложи вчера, се предвижда в регистъра вече да се води дело в електронна форма за всяко лице, подлежащо на вписване. Заявления за вписване ще могат да се подават 24 часа 7 дни в седмицата, а тяхното разглеждане ще се извършва в определения от закона еднодневен срок.

Всеки ще може да извършва справка по електронен път в регистъра по ЕИК (единен идентификационен номер), ЕГН или просто по име на физическото или юридическото лице. Ще може да се търси и по фирмено дело или окръжен съд, както и по всяко вписано обстоятелство, включително и за свързаност на субектите.

Достъпът чрез интернет до базата данни ще бъде изцяло безплатен. Услугите ще се таксуват само ако клиентът е представил документа на хартия или иска на гише служител от Агенцията по вписванията да му издаде удостоверение или справка.

В проектозакона изрично е записано, че ако е посочен ЕИК по БУЛСТАТ, съдът, държавните органи, общините, банките и други лица, които предоставят обществени услуги или имат публични функции, няма да имат право да изискват доказването на обстоятелства, които вече са вписани в БУЛСТАТ. Тази забрана ще се прилага и за голяма група възложители от Закона за обществените поръчки - например органите на държавна власт и публичноправни организации. При нарушение на това задължение виновните длъжностни лица ще се наказват с глоба от 100 до 500 лв.

1
1685
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
04 Юни 2015 22:53
Браво! И още може!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД