:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 373
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов натиска за отлагане на по-високите цени на тока

За пореден път се очертава политически контрол върху уж независимия регулатор
Въпреки че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по закон е независим орган, премиерът Бойко Борисов даде знак вчера, че изпълнителната и законодателната власт отново ще се намесят в работата й. На заседанието на кабинета той поиска отлагане на новите цени на тока с един месец и обществено обсъждане за тяхното формиране. Това се случва за пореден път, след като в края на предишното си управление Борисов силово наложи сваляне на цените заради масовите протести и проверки на ЕРП-тата, отправи и закани за отнемане на лицензите им. Проверките не показаха съществени нарушения, две от ЕРП-тата водят дела в международния арбитраж за близо 700 милиона лева, а политическите решения за цените сринаха финансите на всички енергийни компании.

На открито заседание на КЕВР бе обсъдено вдигане на цената на тока средно с близо 2% и сваляне на тарифите на топлофикациите между 0.2 и 6% от 1 юли 2015 г. Регулаторът не отстъпва от плановете си въпреки протестите на енергийните дружества, според които се създават допълнителни дефицити в сектора. Топлофикациите пък се опасяват, че заради задържането на цените по-малките от тях ще фалират. Трите ЕРП-та бяха поискали далеч по-сериозно поскъпване. ЧЕЗ например предложи вдигане на нощния ток с 25.39%, а на дневния - с 9.38%. Енерго-про искаше увеличение на нощната енергия с 24.96%, а на дневната с 2.62%. ЕВН заложи на среден скок от около 4%. Топлофикациите също настояваха за сериозно увеличение. Столичното парно искаше 17.5%, а в провинцията предложенията надхвърляха и 50%.

От стенограмата от заседанието на кабинета става ясно, че формалният повод за настояването на Борисов е, че в новия регулаторен период рязко се вдига цената на тока за бизнеса - с около 20%. "Това е твърде много и е ясно, че фирмите веднага ще го калкулират в стойността на стоките и услугите. Не е добра ситуацията и така подредена, темата трябва да отиде в парламента. Ние не можем да се месим в работата на енергийната комисия, нито е редно, нито искаме да го правим, но парламентарната комисия има тези права да им каже как са правили ценообразуването. Защото в един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя, е да предложа на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отложат с един месец влизането на цените", казва премиерът. Той е наредил и спешно събиране при вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев по проблема.

Борисов препоръчва на министрите да проведат срещи с ресорните парламентарни комисии. "Ще ми се да отидете в парламента и с двете комисии да проведете срещи, защото КЕВР го излъчи парламентът и ние не се месим, освен да констатираме това, което публично сме чули. Към мен няма досега информация, изпратена по тази тема, но чувам какво се говори. Още повече че това, което се предлага, не решава проблема на енергетиката в нито един аспект и може би много честно трябва в парламента с комисиите да се разговаря, колкото и да са драстични мерките", казва Борисов.

"При определяне на цените за топлоенергия сме имали предвид и обществения интерес, и възможностите на топлофикациите, както и интереса на енергийните дружества. Цената на тока няма да превиши общия индекс на промяна на цените в страната", контрира обаче шефът на КЕВР Иван Иванов. Окончателното решение на КЕВР по закон трябва да е готово до 30 юни.

"Индустрията излиза на протест срещу предложения модел на ценообразуване от енергийния регулатор", заяви вчера шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. Главната причина за недоволството е цената "задължение към обществото" да скочи двойно - от 18.93 лв. до 40.31 лв. Големите индустриални потребители на ток нееднократно предупреждаваха в последните дни, че новата формула на КЕВР ги обрича да плащат по-скъпо за тока от почти всички предприятия в ЕС.

В цената "задължение към обществото" влизат енергията от ТЕЦ "AEЦ Марица-изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", ВЕИ-тата, когенерациите и заводските централи. От КРИБ ще внесат сигнал до главния прокурор за договорите с американските централи. По думите на Домусчиев напрежението в бизнеса е много голямо, никой не е очаквал такъв скок и има опасност цели отрасли да бъдат унищожени. Според него реформи в енергетиката няма, а само се наливат пари в НЕК. Той отсече, че бизнесът няма намерение да плаща съживяването на държавната компания.

15
2782
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
10 Юни 2015 19:47
Още му пари или вече разбира и от енергоразпределение?
А това, че се меси грубо в независим орган, кой се изненадва? По-изненадващо щеше е, ако не се меси навсякъде, какво тук значи някаква си уж независима комиси.
10 Юни 2015 20:42
Ако беше сърГЕЙ ,щеше да завлече милиарди от НЕК .....за да си ги папка с ПЕСовете в уютния Брюксел......у нас хорицата - кучета ги яли....
10 Юни 2015 20:43
Ако беше сърГЕЙ ,щеше да завлече милиарди от НЕК .....за да си ги папка с ПЕСовете в уютния Брюксел......у нас хорицата - кучета ги яли....


10 Юни 2015 21:06
Амчи, за кво му гласувАхме ? ...
11 Юни 2015 08:21
Благодарим, бащице!!!
------------------------------
Сайтът на Генек
11 Юни 2015 08:35
***
11 Юни 2015 08:40
Общото повишение на цената на електроенергията при Боко 1 бе над 42% , народът излезе на улицата, тринадесет човека се самозапалиха, Боко обеща 8% намаление на цената на тока и сдаде властта.
Затова сега общото повишение при Боко2 няма да надвиши 4%.
И ще го отнесат основно бизнесмените- и да излязат на улицата,ще са стотици, а не стотици хиляди.

А залповото включване 2010-2012 на 2000 мвт ВЕИ от корумпираните ни управници заложи неминуемия фалит на НЕК.
11 Юни 2015 09:21
Вместо сега да реве като зубу, трябваше ББ и неговата министерска да предприемат мерки де се изработи нов пазарен модел в който да се наладят всички отношения в енергетиката. Съществуващия модел е сбъркан по- начало и грешката се увеличава. докато не се реши въпроса как ще компенсират добавкаите за за зелена енергия , както и решение с дългосрочните договори няма как да се излезе от батака. Интерсно е че вече цяла година ЕК мълчи по искането на ДКЕВР дали дългосрочните договори за изкупуване на преференциални цени от ВЕИ и дългосрочнитедоговори с УСА ТЕЦове са непозволена дължавна помощ.
11 Юни 2015 09:23
Интерсно е че вече цяла година ЕК мълчи по искането на ДКЕВР дали дългосрочните договори за изкупуване на преференциални цени от ВЕИ и дългосрочнитедоговори с УСА ТЕЦове са непозволена дължавна помощ.
11 Юни 2015 09:31

mamut
11 Юни 2015 09:21


11 Юни 2015 10:01
Само не разбрах защо са го кръстили "Задължение КЪМ обществото", а не "Задължение НА обществото"?
По време на турското робство /какви ги говоря/ ... на турското присъствие, когато те навести башибозука и ти излапа де какво има в дома ти, на тръгване ти му плащаш, защото си е изтъркал зъбите, докато ти е плюскал храната. Те това е "задължение КЪМ обществото".... задължението на роба КЪМ присъстващия башибозук, който на практика е "обществото". Робите не са общество.
11 Юни 2015 10:15
Американските централи и ВЕИ трябва веднага да се закрият като заплаха за националната сигурност. Ако работниците в тях се пенсионират предсрочно с пълни пенсии, в бюджета ще останат пари за армията, здравеопазването, науката и образованието.
11 Юни 2015 12:54
Най-много се смях на "независимия регулатор."
Ами нали ако е независим, то ще останат без заплати или властта веднага ще измисли някой манафски номер и ще ги закрие ?
Както казваше Герджиков по повод на това че уволнил държавни служители от администрацията на парламента : Никой не може да ме застави да работя с хора, с които аз не искам да работя.
Железен аргумент.
11 Юни 2015 17:59
***
11 Юни 2015 18:14
И ромпел,рoмпел иес папа Джон,иес попо джон!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД