:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 526
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът пише спешно мерки срещу битовата престъпност

След пореден масов бой между българи и роми ДСБ поиска постоянни полицейски патрули и лекари в гетата
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Протестиращи полицаи, пожарникари и надзиратели направиха палатков лагер пред сградата на Народното събрание, за да напомнят "от близо" на политиците за своите искания.
Натискът върху вътрешния министър Румяна Бъчварова за спешни мерки в критични сфери от сектор "Сигурност" расте. По настояване на Патриотичния фронт кабинетът пише пакет от мерки срещу битовата престъпност. За постоянно полицейско присъствие в гетата вчера призова и друг коалиционен партньор - ДСБ. На този фон протестиращи служители на сектор "Сигурност" през уикенда поискаха оставката на министъра, а пред парламента порасна палатков лагер заради готвените пенсионни промени и условията на труд в системата.

Кабинетът е поел ангажимент да представи план за борба с битовата престъпност най-късно до 25 юни. "Ние искаме до края на месеца мерките да бъдат публично оповестени", коментира съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов пред "Сега". При разговорите с патриотите министър Румяна Бъчварова е обещала да реорганизира личния състав в МВР, така че да се засили полицейското присъствие в рисковите райони. Под "рискови" патриотите имат предвид селищата с компактно ромско население. От МВР ги уверили, че вече са изпратили запитване до областните полицейски управления за броя служители, които могат да се пренасочат към тези места.

За откриване на постоянни полицейски и медицински пунктове в гетата настоя и ДСБ. Поводът бе поредното жестоко сбиване в петък вечерта между българи и роми - в столичния квартал "Орландовци". "Моделът грижата за малцинствата в България да бъде оставена на обществото и на неправителствени организации се провали. При пълното оттегляне на цели зони от държавата, говорим за райони, а не за етническо разделение, така наречените гета, проблемите се задълбочават", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според Кънев пари за намеса на държавата има, но не трябва да се крадат и впоследствие да се използват за купуване на ромските гласове. Според ДСБ има политически мотив за нагнетяване на етническото напрежение точно преди местните избори.

Напрежение се трупа и по темата бежанци. В разговорите по поставените от Патриотичния фронт искания за запазване на подкрепата към кабинета Бъчварова е уверила, че правителството ще отпусне необходимите средства за доизграждане на защитното съоръжение по границата ни с Турция до дни. По "Дарик" заместникът й Красимир Ципов обяви, че до края на годината оградата трябва да е завършена или на финален етап поне на територията на областите Хасково и Ямбол. От МВР очакват в рамките на няколко седмици да приключат и конкурсите за назначаване на 200 полицаи за охрана на турската граница.

Докато коалиционният натиск върху Бъчварова расте, служителите на полиция, пожарна, надзиратели протестират четвърти ден. Синдикалната федерация на служителите на МВР е получила разрешение да организира палатков лагер пред парламента за 10 дни, има готовност да се иска удължаване. Напрежението скочи след изразени съмнения от вътрешния министър Румяна Бъчварова, че зад протеста прозират други интереси. Вчера бившият министър Цветан Цветанов обвини за проблемите в сектора кабинета "Орешарски". Според Цветанов проблемите се коренели точно в двете години управление на БСП и ДПС.

КАПАЦИТЕТ

Капацитетът на България да приема бежанци е не повече от 11 000 души и вече е почти запълнен, обяви пред БНР председателят на агенцията за бежанците Никола Казаков. Според него потокът в първите пет месеца на годината е двойно по-голям спрямо същия период за миналата година. "Имаме 5720 молби за закрила, а капацитетът е 5300 души. В момента са приютени към 3800 души. Възможно е разширяване на капацитета с още около 1000 места", коментира Казаков. Според него правителството трябва да се пребори за пренасочване на бежанци към други европейски държави.
5
2293
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
15 Юни 2015 09:39
Планиране му е майката. Експресно планиране - от борбата със свлачищата, през тази с корупцията по високите етажи на властта,....,та до тази с битовата престъпност. И навсякъде светкавично задминаваме ... Румъния.
А нещата си остават същите с видима тенденция към влошаване.
В държава с политика на устойчива бедност на гражданите планирането на решаване проблеми като този с битовата престъпност е лишено от смисъл. Шумно приемане поредни промени в законите, няколко месеца показни полицейски акции и до тук. Но успехите са отчетени.
Така е при мутрата- постигнато е пълно разграждане на държавата, тя може само да планира и отчита, ресурс за действие няма.
Всъщност това бе и основната цел на мутрата.
15 Юни 2015 09:53
Няма начин "мерките" да не включват създаването на специален орган за борба с битовата престъпност, по аналогия с всички досега създадени за борба с ...(по избор), въпреки че на всички ни е известно, че за тази борба съществуват правозащитни органи, на които и без друго за това плащаме разходи и заплати.

И никакви други мерки не са нужни, освен същите органи просто да прилагат закона и да си вършат работата.
Отделен въпрос е цялостната обстановка на разпад в държавата, всъщност на самата идея за държавност, един от признаците (наред с икономическата разруха и личния пример на управляващите) на който е именно изключително високото ниво на престъпност - всякакъв вид, при това поддържано вече поне 20 години.
Идиоти!!!

15 Юни 2015 09:53
Всъщност това бе и основната цел на мутрата.

не, това е основната цел на господарите Му.Мутрата има далеч по-прозаични цел- пари и власт, власт и пари.
15 Юни 2015 11:54
Ама какви са тези глупости!? Мерки има налични- казват се закони. Само трябва да се спазват и ... А полицията, когато се обадя със сигнал за висока музика, да не ми казват "Ами ние какво да направим?", а да пращат директно патрулката. И двата случая напоследък са след доволно високо озвучаване от махалата.
15 Юни 2015 18:52
Кабинетът пише спешно мерки срещу битовата престъпност

И какво от това?! Пак само с писането на мерките ще си останат и нищо реално няма да се промени...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД