:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,414,046
Активни 99
Страници 4,913
За един ден 1,302,066

България трябва да усвои 2 млрд. евро пряко сили до края на годината

"Околна среда" и "Регионално развитие" могат да загубят най-много пари от еврофондовете
Източник: МС
Данни за изпълнението на оперативните програми към края на май
До края на годината България трябва да представи пред ЕК разходи в размер на близо 2.1 млрд. евро, за да не загуби средства от старите оперативни програми. Отсега е ясно, че бюджетите няма да бъдат усвоени напълно, като премиерът Борисов е задал като цел да бъде постигнато ниво от поне 90%.

При оперативните програми 10% неизпълнение би означавало страната ни да изпусне около 667 млн. евро от бюджета на ЕС, става ясно от справка на екипа на вицепремиера Дончев за напредъка по еврофондовете до края на месец май. Наред с ударното разплащане на проекти по стария програмен период министерствата трябва да движат паралелно процедури и по новия програмен период.

Мобилизацията на администрацията в остатъка от годината следва да е максимална, за да няма загуба на средства. За сравнение - от началото на програмния период до края на май по всички оперативни програми са сертифицирани общо 4.4 млрд. евро, а само за оставащите 6.5 месеца България трябва да заяви пред ЕК за плащане 2.1 млрд. евро. Близо половината от тези средства вече са реално усвоени, но тепърва ще трябва да се проверяват и заверяват от МФ. От данните става ясно, че докато в някои министерства бюджетите са почти изпълнени, други трябва да направят чудо, за да не загубят крупни суми.

Най-много в оставащите месеци имат да наваксват оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие". При "Околна среда" до момента са сертифицирани разходи за 728 млн. евро. В оставащите месеци следва да се отчетат 667 млн. евро допълнително, за да няма загуба на средства. Една от причините за изоставането е формална - по тази програма авансовите плащания са големи, но по регламент се отчитат при приключването на проектите и това намалява сумата. От МОСВ твърдят, че ще успеят да надхвърлят 90% усвояване на средствата, а отделни неизпълнени дейности ще бъдат прехвърлени към новия програмен период, за да не тежи завършването им на националния бюджет. Като рискови по програмата в момента се оценяват 11 проекта в сектор водоснабдяване и 3 в сектор отпадъци.

Ниско ниво на усвояване отчита и програма "Регионално развитие". До момента по нея са сертифицирани разходи за 845 млн. евро при общ бюджет от ЕС от 1.36 млрд. евро (62.09%). Като високорискови тук се оценяват 32 проекта на обща стойност 519 млн. лв. Ресорното министерство обаче взе мерки още в края на годината, като позволи обявяване на обществени поръчки за проекти от резервния списък. Готовност за стартиране на дейности има по нови проекти на общини на обща стойност 118.5 млн. лв. С тези мерки МРРБ очаква при приключването на програмата загубата да е сведена до 33 млн. евро.

Проблеми с отделни проекти има и по Оперативна програма "Транспорт", която дълго време вървеше изпреварващо, но възникнаха сериозни забавяния при отделни проекти. Към 31 май по нея са сертифицирани 1.1 млрд. евро, а до края на годината трябва да бъдат одобрени и пратени в Брюксел заявки за още 497 млн. евро. Транспортното министерство вече реши да иска от ЕК позволение да вдигне процента на европейско финансиране по програмата, което ще улесни усвояването на сумите. И тук обаче ще се наложи прехвърляне на дейности в новия програмен период, като довършването на Западната дъга на софийския Околовръстен път и жп проекта "Пловдив-Бургас". Транспортното министерство трябва да търси допълнително 130 млн. евро финансиране за 2016 г. за проекти, които няма да могат да приключат през 2015 г. С най-високо ниво на усвояване на средствата е Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", където е сертифициран 82.2% от общия евробюджет от 1 млрд. евро и до края на годината остават само 183 млн. евро.
11
3998
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
14 Юни 2015 18:35
Тези пари България никога няма да ги усвои, ще ги освоят определени хора, но я вно още не са намерили подтсавени фирми.
14 Юни 2015 19:40
Усвоявам значи оползотворявам. В чия полза не се уточнява.
14 Юни 2015 19:43
За протокола - новите програми наследници на програмите за околна среда и за регионално развитие за периода 2014 -2020 година все още не са одобрени от ЕК
14 Юни 2015 21:51
Талпата опита да ги усвои с кьорфишека за санирането, ама нещо греда удари.
15 Юни 2015 09:59
Санирането не беше ли със заем от 1 000 000 000 (на първо време!), а не по европейска програма?
15 Юни 2015 11:28
Наред с ударното разплащане на проекти по стария програмен период министерствата трябва да движат паралелно процедури и по новия програмен период.

Трябва! Ама ги „движат” сякаш с воденичен камък на шията!

За протокола: въпреки че новите програми – наследници на програмите за околна среда и регионално развитие за периода 2014 -2020 година все още не са одобрени от ЕК, то Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) бе одобрена преди повече от месец, но се движи със скоростта на онези огромни охлюви, които наш’те бяха „разхвърляли” по някое време пред бившия Партиен дом като самоирония за това, че във всичко сме изключително бавни!
Най-много в оставащите месеци имат да наваксват оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Лилето! Що така си го закъсала бе, бейби? Нали нещо отличниЦа го даваше?!
15 Юни 2015 11:35
Усвояването - национална доктрина на България!
15 Юни 2015 11:42

Джиджи
15 Юни 2015 11:28

За протокола: въпреки че новите програми – наследници на програмите за околна среда и регионално развитие за периода 2014 -2020 година все още не са одобрени от ЕК, то Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) бе одобрена преди повече от месец, .....


Джиджи, ПРСР преди одобрението имаше 426 забележки от Брюксел
С колко забележки ли са новите програми-наследници за околна среда и регионално развитие?
Да наваксват, ама колко???
15 Юни 2015 11:44
Няма да наваксат. Директно започват с автоматична загуба на средства. Това, дето ще изгубят по предишния период си е отделно
15 Юни 2015 13:09
Работата, оказва се, не е в спирането на едни и пускането на други, а в подготовката, планирането, проектирането, организацията, капацитета за изпълнение. Къде у герб такъв капацитет - телесният капацитет на лилето не стига.
15 Юни 2015 15:26
posledna, Асол, Femto

Поне при ПРСР – мОткат се от началото на годината, сякаш никога не са се занимавали преди това с подобно нещо!

Ама може и да не са, щото повечето лица в Комитета за наблюдение са нови. Така си живеем тук в мамковината: при всяко ново правителство – нови „калинки” до ниво чистачка. И празДникът продължава – всичко започва отначало! Загубихме доста пари!

Единствената „утеха” поне за мен за момента е, че Васил Грудев, новият зам. министър и председател на КН, ми се вижда доста експедитивен и свестен (работихме заедно цели два дни!) и би могъл наистина да направи нещо. Дано да не се лъжа!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД