:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 427
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Светлин Русев направи "Посвещение в черно и бяло на Данчо"

Репродукция: "Сега"
С натюрморти в пестелива гама Светлин Русев почита приятеля си.
Посветена на Йордан Кацамунски

В мазето на ул. "Цар Асен" 53

Светлин Русев устрои вернисаж в памет на свой покоен приятел. Извън популярните столични галерии, в приземен етаж на столичната ул. "Цар Асен", той нареди изложба предимно с цветя в монохромно изпълнение, за да почете починалия преди броени дни живописец Йордан Кацамунски (1943-2015) - негов колега, приятел и роднина. Повечето от творбите си академикът не е показвал пред публика. Йордан Кацамунски си отиде от инсулт на 4 юни, току-що навършил 72 години. "Цялото пространство е подчинено на посвещението", каза Русев. Стените са в черно и бяло - гама, в която са изпълнени и повечето картини от изложбата. 15 от тях са с флорални мотиви, изложен е и портрет на Кацамунски, дело на неговия приятел Светлин Русев, един пейзаж от Плевен - града на тяхната младост, както и ранна работа на отишлия си художник. За своя приятел акад. Русев си спомня: "Кацамунски странеше от всякаква суета и шумотевици, често изчезваше и от откриванията на свои изложби, преди гостите да си тръгнат. Не даваше интервюта и не обичаше светлината на прожекторите, убеден, че само картините са тези, които трябва да говорят и да се показват".

Йордан Кацамунски се дипломира през 1971 г. в Академията по изящни изкуства в Белград при професорите Младен Сърбинович и Раденко Мишевич. Изкуството му е познато на колекционерите във Великобритания, Белгия, Германия, Русия, Франция, Холандия, Япония. Два пъти е отличаван с престижната награда "Владимир Димитров-Майстора" (1983 и 1987 г.), а през 2007-а печели Националната награда "Захарий Зограф".
1645
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД