:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 447
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Доживотните присъди по делото "Килъри" паднаха заради нарушени права

Върховният касационен съд върна съдебния процес на долна инстанция, но потвърди поне 15 години затвор за Петър Стоянов-Сумиста
Снимка: БГНЕС
Петър Стоянов-Сумиста засега се размина с доживотната присъда, след като върховните съдии приеха, че правата му на защита са били нарушени.
Доживотните присъди по съдебния процес "Килъри" бяха отменени, а делото бе върнато отново на Варненския апелативен съд за ново разглеждане и произнасяне по обвиненията за убийство. Това става ясно от обявено вчера решение на Върховния касационен съд (ВКС) по едно от най-шумните дела, тръгнали от операциите на Цветан Цветанов, докато беше вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ.

Върховните съдии връщат делото само по отношение на най-тежките обвинения - тези за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Причината според магистратите са нарушения на правото на защита. Затова и засега падат доживотните присъди на подсъдимите Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Те получиха тези присъди на две инстанции - и в Шуменския окръжен съд, и във Варненския апелативен съд.

Сега обаче присъдите са отменени от ВКС с аргумента, че ключови свидетели на обвинението са били разпитани от Окръжния съд в Шумен без участие на адвокатите на Петър Стоянов. Негов защитник представил пред съда доказателство, че е ангажиран за конкретната дата с дело в Софийския апелативен съд. Съдът в Шумен обаче не се съобразил с това, приел неявяването за неоснователно и пристъпил към разпит само с участието на резервен защитник. Отделно, този защитник си направил отвод заради различия в защитната теза с подсъдимия, но съдът не приел и отвода. Накрая, свидетелката отказала да дава показания заради притеснителни анонимни обаждания, а съдът решил да приеме показанията й от досъдебното производство и да я глоби. За резервния защитник ВКС пък определя, че не е проявил необходимата процесуална активност за пълноценно участие в събиране и проверка на доказателствата и не е имал поведение, с което да не злепостави интересите на защитавания от него подсъдим. Това се наблюдавало и от други заседания, включително нежелание да поиска по-лека мярка за неотклонение за подсъдимия.

"Допуснатото от първоинстанционния съд съществено процесуално нарушение в дейността по събирането и проверката на доказателствата е довела до ограничаване правото на защита на подсъдимия Петър Стоянов в стадия на съдебното следствие, имащо пряко отношение към предявените обвинения срещу него", твърди ВКС. И още, че втората инстанция е имала правомощията и възможността да ги отстрани, но не го е сторила. Затова и присъдата в тази част, както и относно гражданските искове е отменена. Върховните съдии обаче отказват да се произнесат дали доживотните присъди са съразмерни, защото на практика е възможно сега Апелативният съд отново да ги наложи и делото пак да стигне до ВКС.

Тримата върховни съдии подчертават, че отмяната на присъдата в частта за двете убийства не води и до отмяна на осъждането за организирана престъпна група. Тук присъдите от 8 до 15 години на отделните подсъдими са окончателно потвърдени. По това обвинение Стоянов например бе осъден на 15 години затвор, а Васил Костов на 10 години лишаване от свобода.





3
1401
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
15 Юни 2015 20:11
О, още много материали за медиите ще има след делата на оная шуменска *урва и дебила Цвъки...
------------------------------
Сайтът на Генек
15 Юни 2015 22:10
на убийците били нарушени правата !!! на почернените семейства явно нищо не им е нарушено !!! е това нащо ако е правова държава..........................
16 Юни 2015 11:49
на почернените семейства

като гледам жертвите, са от един дол дренки с убийците
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД