:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,230,889
Активни 72
Страници 4,147
За един ден 1,302,066

Държавата ще плаща пълни здравни вноски през 2026 г.

БСП плашат, че разделянето на болестите ще изкара хората по площадите
Едва през 2026 г. държавата ще стане коректен платец на здравни вноски, реши окончателно парламентът, приемайки на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване, предложени от кабинета и МЗ. В момента хазната осигурява близо 4 млн. души - пенсионери, деца, държавни служители, бедни, върху само половината от минималния осигурителен доход за страната, благодарение на което за тези хора в бюджета на здравната каса влизат под 1 млрд. лв. годишно. 2 млн. работещи пък осигуряват останалите над 2 млрд. лв.

Според приетите промени от догодина процентът, който държавата ще плаща върху минималния осигурителен доход за осигурените от нея, ще расте с 5 процентни пункта годишно, т.е. през 2016 г. бюджетът ще дава 55% от минималния доход за здравни вноски, през 2017 г. - 60 на сто, докато не станат 100% през 2026 г.

От БСП предложиха още догодина държавата да започне да плаща изцяло дължимите вноски, но поправката не беше приета. Оттам припомниха за 1.4-те млрд. лв., които бяха национализирани от резерва на НЗОК при предишното управление на ГЕРБ. Левите смятат, че с приетата поправка се дават индулгенции на държавата да е некоректен платец още 10 години и да е привилегирована в сравнение с работещите граждани. Това са финансовите възможности на държавата и с промяната сме първите, които даваме график как ангажиментът на държавата ще се увеличава, отговори пък министър Петър Москов.

От друга страна законът предвижда да се увеличи периодът за вход в системата. В момента за неосигурени се смятат тези, които дължат вноски за последните 3 г., но занапред срокът ще скочи на 5 г.

Депутатите проведоха поредната дискусия за разделянето на пакета на здравната каса на основен и допълнителен, но отново не успяха да провокират министър Петър Москов да оповести каквито и да било конкретни намерения кои болести ще попаднат в основния пакет и кои - в допълнителния, т.е. за кои лечението би трябвало да е гарантирано и безплатно и за кои ще се чака. Не мина и предложение на Мая Манолова от БСП наредбата, която определя пакетите, да не се прави от здравния министър, както предвижда законът, а от Министерския съвет. Мотивът на Манолова беше, че когато догодина излязат пакетите и хората от втория пакет установят, че ще си плащат двойно за лечението, и излязат на площадите, както стана през февруари 2013 г. при двойните сметки за ток, отговорността трябва да се носи от кабинета.

ОТ ДЕБАТА

От БСП обявиха още, че Петър Москов иска единствено да превърне здравеопазването в пазар, в който ще оцелеят само тези, които имат пари. Основни апологети на министъра бяха Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт и колегата му от РБ Димитър Шишков, а ГЕРБ почти не участваха в дискусията по който и да било текст от закона. Шишков обясни, че определянето на допълнителен пакет, за лечението от който ще се чака, е добра стъпка към създаването на втори и трети стълб от здравното осигуряване. Самият Москов пък отново обеща, че за болестите в първия пакет никой няма да плаща нищо, за разлика от сега. Той обаче добави, че повече пари за здравеопазване не се предвиждат, т.е. повечето пари за основния пакет ще дойдат от ограниченията за лечение в допълнителния.
19
2940
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
16 Юни 2015 20:00
,,Самият Москов пък отново обеща, че за болестите в първия пакет никой няма да плаща нищо, за разлика от сега. " Някой видя ли го този първи пакет, прочете ли го- какво включва, какво изключва? Ако не са го прочели дебилите, които гласуват- как така гласуват на тъмно. Изроди.
16 Юни 2015 22:09
Това разделение на пакети не ми харесва. Според мен номерът е хората с болести по втория пакет, ако искат да минат по-бързо през лечение (операция), ще могат да го направят, като си платят допълнително. Онези, които нямат пари, ще трябва да чакат докато им дойде редът, т.е. не е ясно колко дълго. За да можеш да разполагаш с някакви допълнителни пари за здравни нужди, така че по-бързо да те обслужат, ако са те поставили във втория пакет, ще имаш възможност да го направиш с осигуряване в частен здравен фонд. Според мен това е целта на мероприятието.
16 Юни 2015 22:15
Едва през 2026 г. държавата ще стане коректен платец на здравни вноски, реши окончателно парламентът, приемайки на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване, предложени от кабинета и МЗ.

Както се казва - без коментар.
Да видим какво ще кажат сторонниците на "държавната" икономика.
16 Юни 2015 22:16
До 2026-та година - я камилата, я камиларя!

А иначе - наистина ако не е ясно за какво са тия "пакети"- значи, че става въпрос за далавера.
Примерно "ин-витрото" какъв пакет е?
16 Юни 2015 22:23
Още 10 години паразитиране на гърба на обикновения данъкоплатец.
16 Юни 2015 22:32
От БСП предложиха още догодина държавата да започне да плаща изцяло дължимите вноски, но поправката не беше приета. Оттам припомниха за 1.4-те млрд. лв., които бяха национализирани от резерва на НЗОК при предишното управление на ГЕРБ. Левите смятат, че с приетата поправка се дават индулгенции на държавата да е некоректен платец още 10 години и да е привилегирована в сравнение с работещите граждани.

Бахти лицемерните мизерници!
16 Юни 2015 23:31
Съвременното здравеопазването е скъпо нещо.
Още през социализЪма номенклатурата на БКП-БСП беше разбрала това и си имаше отделна болница.

Няма как в ограбената от комунистическата мафия държава да остават пари за лечение на всичко и на всички.
60 от последните 70г ни управлява БСП - резултатът е пълна разруха навсякъде.
Но народът взе да се сафирясва и може би БСП ще си остане дълго извън официалната власт.
17 Юни 2015 01:05
Съвременното здравеопазването е скъпо нещо.
Още през социализЪма номенклатурата на БКП-БСП беше разбрала това и си имаше отделна болница.


Ко-ко-ко-ко-комунистите са виновни!
17 Юни 2015 07:41
Шишков обясни, че определянето на допълнителен пакет, за лечението от който ще се чака, е добра стъпка към създаването на втори и трети стълб от здравното осигуряване.
---
Това да отиде да го обяснява лично на пенсионерите!
17 Юни 2015 07:49
Според мен номерът е хората с болести по втория пакет, ако искат да минат по-бързо през лечение (операция), ще могат да го направят, като си платят допълнително. Онези, които нямат пари, ще трябва да чакат докато им дойде редът, т.е. не е ясно колко дълго. За да можеш да разполагаш с някакви допълнителни пари за здравни нужди, така че по-бързо да те обслужат, ако са те поставили във втория пакет, ще имаш възможност да го направиш с осигуряване в частен здравен фонд.


На мен това ми се струва чудесно решение. Дано да стане.
17 Юни 2015 09:55
В момента хазната осигурява близо 4 млн. души - пенсионери, деца, държавни служители, бедни, върху само половината от минималния осигурителен доход за страната,


17 Юни 2015 10:01
Няма как в ограбената от мафията на демократите държава да остават пари за лечение на всичко и на всички.
През последните 25 години ни управляват само демократи - резултатът е пълна разруха навсякъде, но така е при демокрацията и пазарната икономика в България.
17 Юни 2015 10:39
За мен няма значение колко процента ще осигурява държавата - и 200 да са, този бюджет нали пак се пълни от данъците на работещите? Във всички случаи тия нещастни 2 милиона души, дето сме луди да бачкаме в България, ще плащаме. Виж, интересно ми е що плащаме и осигуряването на държавните служители, вместо да им се удържат тези пари от заплатите, като на всеки простосмъртен. Вярно, че чиновническо-политическата пасмина не е толкова голяма на фона на пенсионерите и "бедните", но поне за последните се плаща заради спазването на елементрана социална солидарност, докато за депутати и ченгета някак хич не разбирам що да плащам.
17 Юни 2015 10:44
За мен няма значение колко процента ще осигурява държавата


За тебе няма значение , но за болните и медиците има.
17 Юни 2015 11:08
За тебе няма значение , но за болните и медиците има.


Мислиш, че ще има качествена промяна в здравеопазването или в условията на труд в здравните заведения? Силно се съмнявам. Разлика ще има единствено в движението на "едни пари" (нашите пари - на работещите) по бюджетни сметки.
17 Юни 2015 12:22
Ей, не се накрадоха тия.
17 Юни 2015 12:32
Още отсега махнаха клиничната пътека за вливания на разтвори срещу диабетната полиневропатия.
Направиха платени и хормоните срещу рака на простатата.
Тази престъпна клика ГЕРБ/РБ/ПФ/АБВ при съглашателската позиция на БСП и сътрудничеството на ДПС трябва да отиде на боклука на историята.
Това, в създаването на което участваха мнозина от нас преди 1989г. беше откраднато и сега носи печалби на разни измислени бизнесмени,
а нас дори не ни брят за осигурени и ще ни пият кръвта като си плащаме лекарствата и лечението.
Обикновен фашизъм.
17 Юни 2015 13:21
Няма такава наглост!
17 Юни 2015 14:12
и я че си плащам вноските оттогава
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД