:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,578
Активни 141
Страници 24,212
За един ден 1,302,066

Война между хазарта и тотото

Шефът на тотализатора Ирена Кръстева нарушила закона, като пуснала извънреден тираж
Скандалът между Държавната комисия по хазарта (ДКХ) и Българския спортен тотализатор (БСТ) избухна с нова сила вчера. От комисията съобщиха, че е образувано административно производство срещу Ирена Кръстева - изпълнителен директор на тотализатора, заради нейни действия, нарушаващи Закона за хазарта.



БСТ реализирал целеви тираж на играта "Спорт-тото 2" на 21 август, без да е получил съответното разрешение и без да са утвърдени правилата за провеждането му. Това бе първият от т. нар. "олимпийски" тиражи, посветени на кандидатурата на София за домакин за 22-ите зимни игри. За провеждането на такъв тираж ДКХ е дала позволението си едва 5 дни по-късно - на 26 август.

"Установени са данни за извършено нарушение съгласно Закона за хазарта. Съставени са констативни протоколи, предприети са действия за връчване на акт за установяване на административно нарушение", обявиха от комисията по хазарта. Оттам уточниха още, че самата Кръстева е била поканена да получи на място съставения й акт. Предвидената по закон глоба е между 400 и 10 000 лв.

Ирена Кръстева отрече обвиненията. "Няма нарушения, въпреки че на някои хора много им се иска да има подобно нещо. Днес (б.а. - вчера) има заседание на управителния съвет на спортния тотализатор, след което ще съобщим нашето становище по случая", каза тя.

Новият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева реагира незабавно и нареди на Кръстева да прекрати отпуската си. Бившата световна шампионка по стрелба поиска писмени обяснения от шефа на тотото и от останалите членове на УС на тотализатора. Председателят на УС Александър Томов обаче обяви, че в БСТ не е постъпвало писмо нито от Лечева, нито от Комисията по хазарта.

Това е вторият етап от войната между тотото и хазарта, избухнала преди две седмици.

Тогава след сигнал на Кръстева до главния прокурор шефът на комисията по хазарта Методий Киров бе обвинен в престъпление по служба и бе оставен на свобода срещу 10 000 лв. гаранция. Изненадващо следователите засекретиха точния текст от Наказателния кодекс, по който е повдигнато обвинението.

В сигнала на Кръстева пише, че Киров е провалил провеждането на 5 специални тиража на тотото в началото на август, за които имало решение на УС на тотализатора и писмо на Министерството на финансите. Шефът на хазарта обяснил, че ръководената от него комисия не може да вземе решение за тиражите, защото двама от членовете й са в отпуск, а трети бил болен.

Следователите изчакваха официалната справка от тотото за евентуалните постъпления за бюджета от провалените тиражи, за да приключат делото. В медиите се появиха информации, че Киров ще бъде уволнен, но финансовият министър Пламен Орешарски отрече.

Ирена Кръстева, както и членовете на управителния съвет на тотото бяха назначени от бившия министър на спорта Васил Иванов-Лучано. Според устройствения правилник на БСТ те имат петгодишен мандат. Всеки от тях може да бъде сменен при нарушение на закона за хазарта или административни прегрешения.
12
1020
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
19 Септември 2005 23:21
Някой може ли да ми обясни логиката на мярката "пускане под гаранция"< което не е нищо друго, освен даване на пари, неизвестно на кого, съмнително защо... За каква корупция може да се говори, след като "законът" е най-корумпираната система...
20 Септември 2005 01:43
Мараба весел форум!
1. А_така, във всяка нормална страна има такова понятие. Проблемът е кога да се въвежда и за кои случаи да не може да важи. Когато престъплението е предумишлено убийство, тероризъм и други престъпления с обществено-опасен характер, такава мярка - пускане под гаранция не с е предприема. В други случаи тази мярка е толкова завишена за да се откажат тези, койот биха искали да я ползват. Например, тук, в Хюстън, гаранцията, която човекът на Луканов, Дионисиев, трябваше да плати за да не прекара ноща с чернилките в ареста, беше $ 500, 000! Той ги плати без да му мигне окото. Е пред телевизията каза, че си е ипотекирал къщата, но това си е негов проблем. За това, за което е обвинен (заиграване със Садам по програмата петрол-храни-"гушка" му искат 65 години затвор. 2. Тази Ирен, съдейки по снимката, явно цял живот е мечтала да бъде мъж. Но не само това и е проблемът явно. 3. Ако ТОТО-то не е хазарт, какво е тогава? В България до 10.11. хазартът беше официално забранен, но съществуваха ТОТО 1 и 2, както и Държавната Лотария, койот са си чиста форма на хазарт.
20 Септември 2005 01:43
Ба, нарушила закона, Софиански върна имотите на царя, а Велчев му махна и данъка, а сега щото една нeука жена нарушила малко закона и й се дървят. Ай сектир! Кво ги търпим тия смотани политици не знам.
20 Септември 2005 02:43
ЕЕЕ, сетих се, днес дето четох статия на дир.бг:
Съдружник на брата на Милен Велчев с ? 400 000 в джоба
19 септември 2005 / News.dir.bg
На Аерогара Варна е задържан с недекларирани ? 400 хил. съдружник на Георги Велчев, брат на досегашния министър на финансите Милен Велчев.
Та сигурно ей тия пари от нелегалния тираж изнасял този хубавец.

Само се чудя, защо СЕГА не пише нищо по темата Велчев, а тука с хамсийки ни занимава.
20 Септември 2005 05:08
Тотото е блага работа. Нещо като цар. Искам да запиша училище за цар или да управлявам тотото. Некой ще ме светне ли как става.......
20 Септември 2005 09:17
Не съм убеден, че в едно нормална структура /фирма, компания/ - работата може да се прекратява щото "двама били отпуск, а трети - болен" - обикновено, когато служител е в отпуск, оставя координати за връзка /това и по КТ май беше така/ и при нужда - отпуската му се прекратява /в случая явно е имало нужда/!
Знам случаи, в по-стари времена, когато служители са били издирвани на плажа с помощта на спасителите и мегафони
Не искам да защитавам шефката на БСТ - за пръв път я чувам - но в нейния случай или има умишлено възпрепятстване на подопечна институция, или явно несправяне със служебните задължения - и в двата случая принципала - МФ следва да вземе мерки, като отстрани някои лица от работа до изясняване на отговорността/вината
Да му се не видело и държавните служители - мързи ги да работят, що ли...
20 Септември 2005 09:28
приятели, всеки момент чакам като обикновен пешаходец да спечеля от тотализатора една сума, кво ще кажете , а??? дали нема и ние които не сме роднини на тотализаторката да спечелиме случайно????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????
20 Септември 2005 11:54
кис-кис ... тотото е най-дребната далаверка на иренка ... вервайте :-))
20 Септември 2005 12:30
Сандьо: Парите са внасяни, а не изнасяни в България.
Ама едва ли за да вдигнат джакпота.
20 Септември 2005 13:35
Тука нарушение нема, има само далавера. А защо не си затворим и очите (запушим - ушите) и някой да ми казва кое време от денонощието е , а аз ще му вЕрвам. Иначе можем да видим далаверите им, а това не е добре за бизнеса.
20 Септември 2005 16:55
Леле, ама много дебела работа е тая
28 Септември 2005 02:14
глей го чолачето - луд, луд, ама па турил началнико на репеуто на пръво место
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД