:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 30
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Свърши ресурсът на българските МиГ-ове

Армията изтегля техниката от Ирак след две седмици
До края на месеца ще изтече ресурсът на всички МиГ-29, които са на въоръжение в армията ни, съобщиха от МО. Това означава, че те трябва да бъдат оставени на земята и да не носят дежурства. Военните се надяват, че назначената комисия от Главния щаб на ВВС, след като извърши основен преглед на машините, ще удължи живота им.

На боен пост ще останат и няколко изтребителя МиГ-21. След определени години и брой часове нальот се преценява, че ресурсът на изтребителя е изтекъл, поясниха пилоти. Руските ни изтребители са навършили възраст за пенсия, но повечето не са стигнали тавана на часове полет заради липса на средства за гориво.

"Платформите са им добри и ще бъдат използвани още", каза пред БНР вчера началникът на ГЩ ген. Никола Колев. Все още Министерството на отбраната не се е спряло на фирма, която да достави нови изтребители.

Техниката и имуществото на контингента ни в Ирак ще започне да се изтегля поетапно към средата на октомври, допълни ген. Колев. Вече е подготвен оперативният план за изтеглянето, който е в процес на съгласуване с коалиционните ни партньори и съюзници и с централното командване на САЩ, което ръководи операцията. "Това е необходимо поради няколко причини - първо, стратегическият транспорт, който осигурява пребазирането и транспорта на техниката и личния състав се осигурява от САЩ и трябва не по-малко от два месеца за осигуряване на самолет и кораби. Второ, транспортирането от нашата база "Еко" до нашата база за транспорт, която е в Кувейт, също изисква много време и сериозна организация. Не трябва да се подценява фактът, че това е период на предаване на функциите и отговорностите от наша страна на други сили", подчерта ген. Колев. Той уточни, че като време цялата операция ще отнеме около 2 месеца.

От военна гледна точка мога да отчета мисията на българските военни контингенти в Ирак като изключително успешна. Тя се базира на обективни факти. Мисията ни даде възможност ние да проверим на практика, в реални условия правилността на някои наши решения, свързани със структурата, екипировката и програмите за подготовка, допълни генералът.
20
1018
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
20 Септември 2005 00:58
"..Все още Министерството на отбраната не се е спряло на фирма, която да достави нови изтребители."
Решено е - Ф-18...
20 Септември 2005 01:06
>>><<<
Ласи, пусни ми мейл!
20 Септември 2005 01:08
Свърши ресурсът на българските МиГ-ове-един целенасочен акт срещу националната сигурност на нашата Държава която беше подготвяна отдавна от определени заинтересовани кръгове получили също така и партийна подкрепа от някои партий, най вече с мисълта да излечат колкото се може повече и политически дивиденти пред господарите им отвъд океана и с надеждата си че ще получат финансови средства за лично облагодеталстване за награда от тяхното престъпно дело спрямо нашата държава която реално е оставена на произволно съществуване и незащитена от една боеспосбна армия на която и се карат дори че реве че привършва свойте воено времените запаси за да възстанови районите от наводненията, и така наистина ще оставим напълно без защитата на нашата държава и нейната териториялна цялост!!!А Турците само това чекат за да наложат и направят Автонмна област в пределите на България и така да ни потурчат всичките!!!Долу ДПС!!!Да живее Велика България!!!Да живее во век и веков!!!
20 Септември 2005 01:37
Чакат те, к.ура ми Янко.
Радикал, ти си дупер изчурял бе!
Тия пусти джапанета струват пари, за кво ни е само да се перчим с тъпи изтрибители??? НАстоявам да се унищожат изтрибителите ни, ако разбира се не могат да се продадът по някакъв начин на някой.
20 Септември 2005 02:43
Ц-ц-ц, бързо им изтекла саламурата на руските фъркала. Ще ми липсват. И тази думичка "нальот", която иде от старобългарската дума "льотя".

Това е положението, свърши се с натискането на кнопки, минаваме на F-18. The Blue Angels летят на тях.
20 Септември 2005 03:06
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 20/9/2005 г/ 12:09:23

20 Септември 2005 03:33
Да го разбираме ли че това е края на грабежа на руско-българската мафия?
И че няма вече да ни се продават руски боклуци?
Ако е така....черпя всички!
20 Септември 2005 05:34
Аз мисля, че два аероплана с витлови двигатели - пръскачки - ще свършат същата работа. Единия ще прави нальоти, другия ще почива и екипажа ще п ляска карти.......
20 Септември 2005 06:16
Наполеон се завърна?Как си, перко?
10 млрд. впрочем не са от репарации, но ти си скаран с историята (както и със здравия разум, впрочем).
20 Септември 2005 08:06
Унгария , която е много близка до нас по всички военни аспекти , избра "Грипен" . По-евтин в поддръжката , а е едно поколение по-нов от "Хорнет". Изборът на Ф18 за многофункционален изтребител на ВВС е сума от корупционни интереси и политическо гъзоблизие. Лош избор
20 Септември 2005 08:34
Грипен са въздух под налягане, Ф-18 изобщо не ни трябва.
За нас са си идеални МиГ-29, ако трябва да се сменят то тогава да вземат Еврофайтър,
чудно защо не разглеждат и него като потенциален кандидат?
Превъзхожда Грипен и Ф-16 в пъти, а на Швейцария е излязал точно 5% по-скъп от Грипен!!!
Които в участието си в конкурса там са обвинени в корупция...
20 Септември 2005 08:36
Грипен са обвинени в корупция имах в предвид
20 Септември 2005 08:39
Закупуването на Американски изтребител е доста неразумно при съществуващите им рестрикции за износ на технологии от национално значение.
Продават ти оглозган самолет, който само се води ново поколение. Измамници...
Само гъзоблизци могат да купят от тях
20 Септември 2005 08:43
В България в последните години никога не се прави това, което трябва да се направи, а това което ще даде повечко комисионни. В случая най-нормалното еМиговете да си останат, защото не са летяли достатъчно, но къде-къде по-добре ще е да се вземат комисионки от продажбата им, също и от участниците в търга за нови и т.н и т.н.
20 Септември 2005 09:02
Интересно също никой от журналистите не пише нищо по въпроса.
Пишат се бози от сорта на : България първа след САЩ може да има Ф-18.
Защо не напишат: САЩ се пробват да пробутат оглозган Ф-18 на България след като не успяха на Чили, Пакистан и Индия... ?
Никой не пише че изтребителите, които ще ни продадат нямат нищо общо с тези които ни демонстрират...
Много е мъдро да купиш изтребител, на които единственото предимство му е радара, без радара : D
ето един линк да подпомогнем журналята


http://www.indianexpress.com/full_story.p hp?content_id=77195

P.S. mahnete interwala mevdu .p hp
neshto nemoga d ase preborq s link-a

Редактирано от - mutotcaf на 20/9/2005 г/ 09:11:08

20 Септември 2005 09:04
Такива самолети за БГ са нужни, но сега не са на дневен ред. Страната ни е опустошена от наводнения, реколтата ни е малка. Задава се и световна рецесия. Затова покупката им трябва да се отложи, а междувременно десетина батареи ПВО от най ново поколение биха свършили същата работа за няколко пъти по-малко пари...
20 Септември 2005 10:11
То цялата работа от влизането ни в NATO беше, за да ни пробутват NATOвски боклуци. Всеки по-грамотен и интересуващ се човек знае предимствата и слабостите на различните изтребители. Всичко опира до това да ни изнудят да си купим непотребна ни и калпава техника на супер надути цени, естествено срещу комисионна за когото трябва. Някой може ли да обясни как националната ни сигурност се подобри след нарязването на ракетите ни СС23 и с какво един Ф-супорнайсет превъзхожда един Миг? По същия начин натиснаха държавата да ръсне хубави пари на Майкрософт, за да купи лицензи за една камара софтуер, който дори не ползваме. Големите си ни работят, ама затова са и големи - щото открай време така си действат. И ще ръснем сума ти грешни пари за глупости, ще теглим заеми, за да си купим френски фрегати за милиард евро, вместо да си оправим дупките по пътищата. Ми няма да се оправим, докато приоритетите на държавата действително не бъдат в интерес на хората. Инак и в Европа ще влезем, ама без АЕЦ и с икономика беззащитна пред западните финансови акули, които и сега са се настанили добре у нас.
20 Септември 2005 12:16
Наща армия е най-великата на света.Ако някой посмее да ни нападне, българските летци, тези смели орли ще се вдигнат във въздуха със хвърчила, балони(в краен случай със метли)и отгоре ще плюят и дрискат по омразния враг, и накрая ще победим
20 Септември 2005 13:47
Нямаш пари за гориво за старите самолети - купуваш нови.
За какво - да обират и те праха ли?
20 Септември 2005 22:40
Бре хора, що се излагате? Знаете ли, колко струват пустите му изтребители? А поддръжката им, гледам тук някой даже ценораспис предлага, ами погледнете го моля ви! Това са ужасно много пари, които България не бива да пръска, нито за закупуване, нито за подръжката после. Стига с тая мегаломанщина, няма какво да пазим, няма и от кого. Нито Турция, нито Гърция утре ще седнат да ни нападат, ако има мерак някой да иде да направи едно допитване във въпроните две страни и да разбере какви са настроенията, па тогава ми говорете. Те турците не посмяха един остров от 30 квадратни метра да превземат от Гърците преди години, а камоли в днешна Европа някой да тръгне да води тотална война с България. Това е нелепо просто. Освен това сме част от НАТО и ЕС. Стига харчове за военщина!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД