:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,785,467
Активни 68
Страници 28,429
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Може ли НАТО да спре Съветския съюз

Кампанията на Министерството на отбраната да бори хибридната война в поделенията е пълна бутафория
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Към официалната трибуна се присъедини и кметът на Сливен о.з. ген. Кольо Милев (в средата), който също изслуша лекторите на МО. В момента говори Бойко Станкушев, съветник на военния министър. Зад него е Антоний Гълъбов.
Военният клуб е едно от трудно откриваемите места в Сливен, нищо че се намира на главната улица, на метри от общината. Труден е за намиране, защото за повечето жители сградата на военните продължава да бъде Дом на народната армия (ДНА-то). Схващане, което не се е променило, независимо че от 11 години България е член на НАТО и отдавна армията не е народна в смисъла отпреди 1989 г.

За да промени това разбиране за войската, в четвъртък в градапристигна "хвърковатата чета" на военния министърНиколай Ненчев. Така в МО вече наричат групичките военни и външни експерти, които обикалят страната, за да популяризират "Визия 2020" и плана за модернизация на армията. В близо едномесечната кампания участват 15 представители на МО и още толкова външни - Соломон Паси, Тодор Тагарев, Иво Инджев, Огнян Минчев, Антоний Гълъбов и др. Планът за посещенията е изготвен от о.з. ген. Атанас Запрянов, съветник на Ненчев и един от ръководителите на групите за посещения. Срещите се провеждат в два формата - с военни и с граждани, под мотото "Модерна армия за по-сигурно бъдеще". Идеята е да се пребори хибридната война, с която Ненчев обяснява всички несгоди в МО. Информация за хонорарите им МО засега не дава. Не е ясно и колко ще струва на бюджета едномесечният тур из страната.

За действащите военни в Сливен предстоящата среща е пълна с неизвестни. "Знаеш ли за какво ни събират", пита един офицер, докато чака колегите си, които идват под строй, за да чуят какво ще им говорят. Сред тях няма войници, а най-ниският чин е сержант. Всички вдигат рамене и влизат в киносалона на военния клуб.

Първи думата взима доц. Антоний Гълъбов, който запознава военните с рисковете за страната, които са се увеличили напоследък - анексирането на Крим, директното навлизане на Русия в Украйна, разрастването на "Ислямска държава", кризите в Гърция и Македония и руското влияние в Сърбия. Гълъбов припомня, че през последните 10 години са дадени 2 млрд. лв. за модернизация на армията, но нищо не се е случило. Трябва да има модернизация на армията, тъй като почти нямаме "Ер полисинг" (охрана на въздушното пространство - бел. ред.), защото нямаме самолети, казва той.

Следва полковник от МО, който обяснява какво представлява "Визия 2020" и че няма да има повече съкращения в армията. "Моля да се успокоите, няма да има съкращения на личния състав", обръща се към колегите си той. По думите му армията не може да падне под 37 хил. души, тъй като вече няма да може да изпълнява задачите си. Все пак той отваря една вратичка, че ако има намаляване на войската, ще стане по естествен път - с пенсиониране.

Последен думата взима подполковник, който пък обяснява какви ще са проектите за модернизация и добавя, че те са наредени по приоритети - покупка на изтребители, 3D радари, бойни машини, модернизация на фрегатите, строеж на нови кораби и т.н."Подредили сте ги по комисиони",е първият глас, който се чува от задните редове на военните. Офицерът обаче не го чува и продължава да разяснява за проектите.

"Вече нямаме въздушно разузнаване", обяснява подполковникът причината за покупка на нови изтребители. Подобно на министър Ненчев, следва разяснението, че цените, които се предлагат за ремонта на сегашните МиГ-29, не са пазарни. Относно бойните машини за пехотата той посочва, че трябва да се купят 100 нови, както и още 138 броя друга бронирана техника. С тях ще бъдат осигурени 3 от 6-те бойни групи на армията за участие в мисии на НАТО.

"Защо трябва да бъдат сменени БМП-1 (бойна машина на пехотата - бел. ред.)", пита военен, който видимо се възмущава, че армията ще трябва да се раздели с руската техника. Повечето от събралите се са от Сухопътните войски.

"Защото трябва да има оперативна съвместимост с другите сили на НАТО", отговаря подполковникът, който, виждайки съпротивата сред колегите си, решава да вдигне малко повече завесата. Оказва се, че в компютрите на НАТО руските машини, нищо че се използват от страна - член на алианса, се разпознават като вражески. "Може да се случат доста неприятния неща при съвместна операция", заявява още подполковникът, намеквайки за т.нар. приятелски огън по време на мисии.

"Значи трите бойни групи ще бъдат съвместими с НАТО, но няма да бъдат съвместими с останалата българска армия?!", продължава да се възмущава военният от публиката. Той се интересува и какво ще стане с останалата учебна техника, след като ще се купува западна. "Не сме имали стрелби с танкове от 4-5 години!", възмущава се той. Отговорът, който получава, екартинка с купа с плодове - така завършва презентациятаПлодовете са проектите за модернизация. Последният лектор е избрал тази картинка, за да обясни защо е нужно да се въведе проектно управление. Представете си, че опитате тази плодова салата и усетите вкус на гнило. Няма да знаете кой е разваленият плод и ще изхвърлите цялата салата, обяснява той, за да покаже как няма да има вече гнили проекти и всичко ще се управлява добре. "А пържоли има ли?", подмята отново зевзекът от задните редици, който питаше и за комисионите.

Видимо раздразнен от плодовото обяснение, друг военен рязко се обръща към лекторите и ги пита дали са дошли с "Тойота" от София до Сливен. "Не, с бус "Форд", отговарят от официалната трибуна. "Защото целият сливенски гарнизон има една тойота и един джип. Има и един автобус на 300 хил. км., който още върви", продължава офицерът, за да покаже колко изостанала технически е армията . "Да им го дадем да се върнат с автобуса", подкрепя го негов колега.

За да успокоят обстановката, от официалната трибуна под киноекрана започват да обясняват как ще се отделят повече пари за модернизация чрез програми на НАТО и САЩ, както и чрез създаване на фонд "Интелигентна отбрана". Идеята за последния е в него да влизат парите от продажба на оръжия и имоти и да се използват за модернизация. Създаването на фонда се обяснява пред аудиторията като нещо сигурно, без да има значение, че финансовият министър Владислав Горанов се обяви против него. "Ако това не се случи, нещата ще станат по-зле", продължават от екипа на Ненчев."То по-зле оттук няма... но явно има",отвръща им залата.

Отново се намесва Антоний Гълъбов, но вместо да успокои нещата и да внесе разяснение, постига обратен ефект. "Давате ли си сметка, че българската авиация е неразпознаваема за самолетите на НАТО?", пита военните политологът. "А Румъния и Чехия?", отговарят му от залата. "Не ме интересуват те, а България", скарва се социологът и продължава да обяснява, че общественото мнение се обработва срещу покупката на западно оръжие. "Има ли някой тук, който да каже, че българската армия пази небето?!", пита пак Гълъбов.

От залата следва контравъпрос: "А вие смятате ли, че НАТО има силата да спре Съветския съюз?". "Няма Съветски съюз за щастие", отговаря Гълъбов, което разсмива част от публиката.

Като става дума за близкото минало, част от военните си припомнят, че армията ни е получавала от Москва военна техника. Затова и следващият въпрос е логичен: "Защо не ни подарят техника?", пита един от офицерите, имайки предвид НАТО и САЩ. "Защо да ни ги подарят? Защото сме бедни и крадем?", пита пък Гълъбов. "А на Турция защо подаряват. И без туй ще купим стари работи, по-добре да ни подарят", продължава да разсъждава военният. "Ако Турция ни нападне, къде ще бъдат тези любители на Съветския съюз? Кой ще я спре?", отговаря обаче политологът. "Никой" - е дружният отговор на залата. "А кой ви е казал, че Турция ще ни нападне", отговаря политологът, усещайки, че разговорът тръгва в грешната посока.

Но вече е късно. "Започвам да се дразня", коментира зевзекът от задните редове и напуска киносалона. След него един по един го следват и другите, видимо разочаровани. А пред Дома на народната армия чака следваща група от десетина пенсионирани военни, които трябва да чуят следващата лекция. На част от тях им се налага да си изключат телефоните, звънящи с "Вставай, страна огромная, вставай на смертный бой".
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Представителите на гражданското общество бяха поканени на отделна лекция. Те се оказаха бивши военни.
71
5885
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
03 Юли 2015 19:51
Добра чета са събрали!Измекяр до измекяра.Добре че са се разминали само със бъзиците.Щото някъде може и шамари.
03 Юли 2015 20:28
Хахаха, шоуто е било от класа. Няма начин - в щаба на страховитата /навремето/ 3-та бойна. А за лекторите, да бяха поканили и Лечков...
03 Юли 2015 20:28
Сбъркан подход на репортажа. Много по–сериозният въпрос от изостаналото мислене на пенсионерите е, че се възраждат политкомисарите, а като прибавим и политическите назначения преди това на Ненчев– че се внася политизация в армията, което е противоконституционно! Това би трябвало да бъде на прицел от автора, а не присмиването над възрастните хора. Да не говорим за някои от тезите на "политкомисарите", които /вкл. и на други представяния на "хвърковатата чета" досега/ са направо безумни. Аз като данъкоплатец не съм съгласен с моите пари да се плаща тази политическа обработка!!!!!!!!
03 Юли 2015 20:49

За статията
/от която научавам за този апостолски порив, носещ светлина из хибридно-поробеното ни отечество/
В близо едномесечната кампания участват 15 представители на МО и още толкова външни - Соломон Паси, Тодор Тагарев, Иво Инджев, Огнян Минчев, Антоний Гълъбов и др.
...
Идеята е да се пребори хибридната война, с която Ненчев обяснява всички несгоди в МО. Информация за хонорарите им МО засега не дава.Каква ти "хвърковата чета", цял летящ хибриден цирк е това!

Годишните циркови награди в Монако са в хибридна кърпа вързани, очаквайте по Коледа и във вашия телевизор...
"Подредили сте ги по комисиони",
е първият глас, който се чува от задните редове на военните.

03 Юли 2015 20:59
Не може ли тази пасмина от политологически мошеници, политизиращи армията да бъде дадена под военен съд?
03 Юли 2015 21:16
СИгур са се навили да лекторстват без пари - ей ти една ремонтирана 29-ка ....
/въпреки че все пак трябва и да се яде -особено единият от лекторите/
03 Юли 2015 21:36
Ангарев, !

За статията и за надеждата, която ми дадохте, щом в армията има офицери като зевзека от задните редове.
03 Юли 2015 21:37
А тия типове не лекторстват, ако не им плащат. Но все пак ме поуспокоиха.... сетих се, че отдавна няма СССР....Само те да не чуят, за да не се поправят. Нека им лъсне акъла. Това министерство ли е, а оня "главнокомандващия"? За комендант на бригаден лагер не бих го взел. А той главнокомандващ!
03 Юли 2015 21:44
А пред Дома на народната армия чака следваща група от десетина пенсионирани военни, които трябва да чуят следващата лекция. На част от тях им се налага да си изключат телефоните, звънящи с "Вставай, страна огромная, вставай на смертный бой".

03 Юли 2015 21:49
Докато залповете на "Аврора" кънтят в главите на някои - заключи Киркор - ще има СССР.
03 Юли 2015 21:50
Може ли НАТО да спре Съветския съюз

Историята отдавна е отговорила положително на този въпрос.
03 Юли 2015 21:58
Боко и Плевню не беха ли за прозрачност, е що крият колко плащат на хибридния фронт за Минчджевците? Сигурно щото ако стане известно и хибридната война ше трябва да я отпишем
https://pbs.twimg.com/media/CJAzzI3WoAAajGB.jpg
03 Юли 2015 22:07
С до къде 100-300 млрд кредити що техника може да купим, що магистрали може да изплатим. И после финансовите форумни корифеи на комшиите ще хихикат, колко мързеливи и глупави са били българите, та са допуснали толкова милиарди дългове които не могат да изплащат.

"Подредили сте ги по комисиони", е първият глас, който се чува от задните редове на военните.
Прекрасно обяснение що се вземат тия заеми за тая техника. Както е било и в Гърция.
03 Юли 2015 22:25
"Модерна армия за по-сигурно бъдеще".
Това от Бъзикилийкс ли е?
„По думите му армията не може да падне под 37 хил. души, тъй като вече няма да може да изпълнява задачите си.“
С този състав и това въоръжение модерната ни сегашна армия няма начин да изпълни основната си задача.
03 Юли 2015 22:27
Ама, то излиза, че в българската армия е като секс между импотентен и фригидна! Пълно безсилие отгоре и абсолютно безразличие отдолу придружено с насмешка....

Това след 25 години РИФОРМИ..
03 Юли 2015 22:29
С този състав и това въоръжение модерната ни сегашна армия няма начин да изпълни основната си задача


Що? Още стои над 37 000 души!...
03 Юли 2015 22:43
Тва за комисионните, некъв намек ли е? Грозно е некак, обидно
03 Юли 2015 22:46
Задобряваш, Панчо!
03 Юли 2015 22:52
Съдейки по хекипа може да оценим акцията като скъпа и ялова ...
03 Юли 2015 23:06
Едно време в армията имаше ППР -- партийно-политическа работа.
И сега в армията, май, има ППР.

Някога имаше ЗКПЧ -- Заместник "командири" по политическата част.
Я вземете сложете по едно ЗКНЧ -- Заместник командир по натовската част. Щото види се, май, военния електорат не е достатъчно политически подкован относно ръководната рола на НАТОто -- борец за световния мир03 Юли 2015 23:16
Да си повторя цитата от руския форум дето го пуснах преди дни по повод на цитирано от Фърмин интервю с Ангел Найденов:"Проблема в том что придя к власти красные становятся голубыми".Тогава Фърмин не се сети за другото значение на "голубой".Не като цвят.
Сега тук остриетата на агитбригадата в Сливен са точно от групата на трансформерите.АОНСУ >> НПО = красные >> голубые.
Гълъбов,Гълъбов голубчик голубой!

Панайот Ангарев
04 Юли 2015 00:38
Не може.............
04 Юли 2015 01:36
Котка,
04 Юли 2015 01:40
***
04 Юли 2015 01:50
Съветският съюз остана само да кънти в главите на разни носталгици и обикновени задунайци... забравете.
04 Юли 2015 01:51
Затова и следващият въпрос е логичен: "Защо не ни подарят техника?", пита един от офицерите, имайки предвид НАТО и САЩ

Това е баси къф гаден (но логичен) въпрос... а отговор няма и няма...
Тоест има де, щото ни натискат да си я купим, ма не върви да се казват чак такива истини... затова са тия хибридни диарии!
04 Юли 2015 01:57
Това е баси къф гаден (но логичен) въпрос... а отговор няма и няма...
Тоест има де, щото ни натискат да си я купим, ма не върви да се казват чак такива истини... затова са тия хибридни диарии!

Първо че засега няма данни че техниката не може да остане на разположение на Българската армия, второ няма никакви данни че ни "натискат да я купим".
04 Юли 2015 02:21
***
04 Юли 2015 03:47
Казвахме на ораклетата, че са маргинали, че хабер си нямат за настроенията на българите. Те тяхната си знаят - репортажът от Сливен им показа толкова средни пръсти, че всеки нормален човек би се засрамил - те - йок! Те, шибнали се на хиляди километри - на майната си, продължават да нахалстват с тъпоумните си поучения. Четете, кво ви казват хората бе, не ний форумците - а субектите на държавността, дето я заебахте с грижа за безценните си стомаси!
04 Юли 2015 08:26
Съветският съюз остана само да кънти в главите на разни носталгици и обикновени задунайци... забравете.

Дори не си схванал подигравката - кънти в главите на вашего брата и новите ви политкомисари. За Щатите няма разлика дали е Съветски съюз или Руска федерация. Няма значение дали Русия е комунистическа или капиталистическа - тя ви е врагът.
04 Юли 2015 08:43
Някога Антоний Гълъбов ми беше интересен, даже погледнах да видя за същия ли става дума. Какво ли не прави жаждата за пари...
А лекторите дали наистина си вярват, като ги говорят тези неща?
04 Юли 2015 08:50
Оказва се, че в компютрите на НАТО руските машини, нищо че се използват от страна - член на алианса, се разпознават като вражески.

Аха!
И понеже те не могат да си настроят компютрите трябва да купим техника за милиарди?
Каква логика!
04 Юли 2015 09:18
"Давате ли си сметка, че българската авиация е неразпознаваема за самолетите на НАТО?", пита военните политологът [Антоний Гълъбов].
Стажантът по трудово обучение пита преподавателя по физика...
Кондурджиите се взеха насериозно. И има защо. На този, дето пита строго, сигурно му плащат десетки пъти повече, отколкото на тези от "неразпознаваемата" авиация.
04 Юли 2015 09:35
С до къде 100-300 млрд кредити що техника може да купим, що магистрали може да изплатим. И после финансовите форумни корифеи на комшиите ще хихикат, колко мързеливи и глупави са били българите, та са допуснали толкова милиарди дългове които не могат да изплащат.

Новото колонизиране: купуват земите с хората върху тях като добитъци. Заплащането ще става вместо със стъкълца с напечатана нищонечинеща "валута".

А и няма да си хвърлят отпадните военни машини - ще им ги купуваме изгодно... за тях.
04 Юли 2015 09:49
...второ няма никакви данни че ни "натискат да я купим".

А един мармот завиваше шоколад!

Събудете се бе хора!
04 Юли 2015 09:56
Но като гледам вчера Монката Паси и чета днес за тия хибридни бездарници какви ги вършат и започвам да си мисля, че нашите проробовладелски подлоги наистина са неспособни да прокарат и да наложат робовладелската правда в умовете и сърцата на хората! Отстрани чак изглежда че нарочно са толкова нескопосани и отблъскващи, за да може после да кажат че нарочно са го правили, само за пари, но вътрешно винаги са вярвали че това не е вярно... и като ги знам кви са нагли - ще се пишат активни борци против робовладелството!
04 Юли 2015 09:58
А, бе, де е тоя "Съветски съюз", дет' НАТО ще го спира?
04 Юли 2015 10:59
Малииийй! Овенният аграр вече се изживява като отански войвода! Защо газетата не проучи какво е армейското минало и подготовка на хвърчащите срещу хонорари "четници" - Соломон Паси, Тодор Тагарев, Иво Инджев, Огнян Минчев, Антоний Гълъбов и на политическия байрактар Бойко Станкушев? Ще се получи интересно четиво. Да се информираме североатлантически демократично колко от хоноруваните глашатаи на "Визия 2020" при получаването на призовки за казармата са практикували "скрий се, скрий се". По-явен оксиморон от Огнян Минчев - "външен експерт" по войскови въпроси едва ли може да бъде измислен
04 Юли 2015 11:15
"Няма Съветски съюз за щастие",

Ако перефразираме Чърчил: Съветският съюз не е нещо добро, но за Русия нищо по-добро не е било измисляно от създаването и от викинга Рьорик, та до днес.
04 Юли 2015 11:41
За статията, ,
Напомни ми елегията на Калин Донков от вчера, но във военен вариант.

Трудно, много трудно е да убедиш някой, че бялото е черно.
04 Юли 2015 11:46
Първо че засега няма данни че техниката не може да остане на разположение на Българската армия, второ няма никакви данни че ни "натискат да я купим"

Споразумението със САЩ не предвижда предоставяне на техника на България. Всичко си остава собственост на правителството на САЩ и може във всеки момент да си изтегли нещата.
Ако решат да оставят техника, трябва ново споразумение. Струва ми се, че инициатора за това трябва да сме ние. Но ми се струва, че нищо такова не се прави..
04 Юли 2015 12:01
Белкис Будур 04 Юли 2015 09:58
А, бе, де е тоя "Съветски съюз", дет' НАТО ще го спира?

Много правилен въпрос Белкис! Вероятно става дума за Руската федерация и Русия като най-голяма част от тази федерация... ма доколкото си спомням Русия е една демократична капиталистическа държава! Защо му е на НАТО да я спира, а и защо и е на Русия да ни напада? Чуден се света на трансатлантизма...
04 Юли 2015 12:41
За статията

04 Юли 2015 12:53
Интересно, откъде Антони Гълъбов стана такъв тънък познавач на авиационните комуникации? Който е сружил в РТВ може би си спомня, че модерната за времето си РЛС П-18 "Венера" беше разсекретена, с изключение на системата "НРЗ" на земята и съответно СРО /на самолета/ . Проблемът със смяната на тази система, която сега наричат "чужд-свой", колкото и да е сложен съвсем не е неразрешим.
П.С. Пък за БМП-тата даже не си струва да се говори. Там се разрешава още по-лесно.
04 Юли 2015 14:15
Абе Бачо Кольо, бе не ги ли виждаш военните и кмета (и той бивш военен) как се чудят накъде да гледат докато слушат глупостите от трибуната? То унизителна работа, а показателното е че не са си направили труда да спрат залата да се гаргари с хибридите... цирк Бачо, цирк... с клоуни при това!
04 Юли 2015 14:18
В летящия син ескадрон ми липсва Петко Бочаров-Чупката в кръста.
04 Юли 2015 14:20
Оказва се, че в компютрите на НАТО руските машини, нищо че се използват от страна - член на алианса, се разпознават като вражески. "Може да се случат доста неприятния неща при съвместна операция", заявява още подполковникът, намеквайки за т.нар. приятелски огън по време на мисии.

Мен по ме вълнува, къде смятат "компютрите на НАТО" да гледат нашите машини? Ние ще ходим ли някъде? Ще воюваме ли с някой? Въобще, какво постигнахме с участието си в "мисии"?
04 Юли 2015 14:42
Апропо, по програма "хибридното шоу" вчера трябваше да гостува в Ямбол. Някъде има ли инфо как е минало представлението там?
04 Юли 2015 14:59
С риск да докарам дъжд над евроатлантическия парад, но Щатите досега не са подарили нито един M1, а всички продадени (които не са особено много) са downgraded aka monkey models. Подарили са палатките, масите в столовата, бодливата тел и чувалите с пясък, може би тук-там по някое хъмви. Но нищо не пречи да си мечтаете.
04 Юли 2015 15:00
Ген. Запрянов е трябвало да планира и аудиторията, пред която биха вървели глупотевините, ръсени от спецовете в тези "хвърковати чети". Подходящата възраст на слушателите би била от 86-ти набор и нагоре т.е. неслужили и нямащи си и хабер от това - " Що значи армия?"
От останалите няма как да се очаква да не могат да направят разлика между състоянието на армията ни преди ("под съветски ботуш " и сега (под грижовното НАТО-вско крило).
Разликата е очевадна и фрапираща. Дотолкова, че днешните 3 (скоро ще станат дори 4) боеспособни механизирани (надявам се) батальона плюс една фрегата и 2 хеликоптера даже не биха могли да се нарекат армия, имайки предвид онова, което беше БНА преди 89-та. И то при най-голям прилив на признателност и любов към янките.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД