:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Федерацията по щанги обжалва в Лозана допинг наказанията

Надеждите са Спортният арбитражен съд да намали санкциите поне на няколко състезатели
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Двукратният бронзов медалист от европейски първенства (2008 и 2013 г.) Владимир Урумов може и да получи шанс да участва на световното първенство в Хюстън, ако CAS намали наказанието му.
Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) е внесла официално обжалване в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана (Швейц) на наказанията на 11-те щангисти, които дадоха положителни допингпроби за анаболния стероид станозолол през март. Това потвърдиха пред "Сега" два източника, макар от БФВТ да не считат за необходимо да обявяват какви стъпки са предприели.

Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) оповести санкциите на 11-те български национали през юни. За по 9 месеца - до 18.XII.2015 г., са наказани Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов и Стоян Енев (62), Диян Минчев (69), Надежда Мей (48) и Мая Иванова (53), понеже провинението им е първо. За европейските шампиони Ивайло Филев (62), Демир Демирев (77), Иван Марков (85) и Милка Манева (63) това е втора простъпка и те ще могат да се състезават след 18.IX.2016 г. (наказание от 18 месеца).

Първите 7 щангисти пропускат световното в Хюстън (САЩ, 20-29 ноември), а другите - и олимпиадата в Рио `16. Целта на обжалването в CAS е да бъде намалено наказанието поне на първите седмина, или на част от тях, за да може да участват в Хюстън.

Когато през юни президентът на федерацията Неделчо Колев обяви размера на санкциите, добави, че не е решено дали те ще бъдат обжалвани в CAS. Не можа да отговори еднозначно и на въпроса дали ще имаме отбор на световното. Първоначално каза "Ще видим, дали ще ни разрешат", а след това пък мина на "Не знам дали ще имаме време да подготвим отбор". От отборните класирания на световните първенства в Алмати `14 и Хюстън `15 ще се направи подреждането за олимпийски квоти. А специално мъжкият ни отбор е в позиция да има 5 квоти за Рио `16.

Обикновено процедурата по разглеждане на обжалвания в CAS продължава няколко месеца, което означава, че при положителен изход има време да се сглоби състав, още повече че наказаните за по 9 месеца на практика не са спрели тренировки.

Все още не е обявен размерът на глобата, която ще наложи IWF. През юни Неделчо Колев каза, че не знае кога ще бъде определена сумата. Твърде е възможно обаче глобата да бъде доста солена, след като БФВТ все пак обжалва наказанието, независимо че то бе определено от Колев като приемливо, защото сме доказали, че станозололът не е употребен от щангистите целенасочено, а Филев, Демирев, Марков и Манева не "изгоряха" до живот. По принцип, ако на федерация бъде наложена глоба, тя няма право да праща отбор на първенства под егидата на IWF, преди да я плати.
1933
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД