:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новият шеф на СГС ще обнови софтуера веднага

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"Очаквам засилен натиск на гражданското общество, защото не бива да позволяваме пътят на промяната да ни се изплъзне". Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов при встъпването в длъжност на новия шеф на Софийския градски съд Калоян Топалов (вляво).
Софтуерът за разпределение на делата в Софийския градски съд (СГС) ще бъде преинсталиран до края на юли, съобщи новият му председател Калоян Топалов. Вчера той встъпи официално в мандата си.

"По този начин ще се защитим от външен достъп и влияние системата", заяви той. Разпределението доведе до един от най-големите скандали в СГС през последните месеци след съмнения за начина, по който бе определен съдията по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка. Многократно неправителствени организации са заявявали, че системата LawChoicе, която се ползва в СГС, позволява манипулации.

Предишното ръководство на съда начело със съдия Владимира Янева отричаше да има проблеми. Янева обаче подаде оставка заради скандала около разработката "Червей", в рамките на която от ДАНС са следили информационната система на МВР. Разрешенията за специални разузнавателни средства (СРС) бяха подписани от Янева. Впоследствие прокуратурата й повдигна обвинения.

Шефът на ВКС призна, че всички скандали през последната година са свалили имиджа на СГС до нулата. "Свидетели бяхме на процес, в който дъната на СГС никога не свършваха и се отваряха нови и нови. Време е това пропадане да спре", каза той. Топалов пък се обяви за законови промени, чрез които да се даде правомощие и на обикновени съдии да подписват разрешения за СРС-та. В момента това се прави само от шефовете на окръжни съдилища и техни заместници.
1246
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД