:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брутално полицейско насилие лъсна от два видеозаписа

МВР проверява побой на бежанци по границата и на младежи в столицата
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
**
МВР назначи дисциплинарни проверки по два скандални случая с полицейско насилие, които станаха известни в понеделник вечерта.

Запис на сирийска информационна агенция, излъчен от bTV, показа как униформени бият на открито легнали на земята хора. Джипът на полицаите наподобява изключително много машините, с които са оборудвани властите по границата ни. Униформите също приличат на нашите. Репортажът е на сирийски журналисти, базиран върху любителско видео, показващо как се преминава нелегално турско-българската граница. Миналата година "Хюман Райтс Уоч" съобщи, че е документирала 44 случая на насилие срещу бежанци у нас. Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че това са лъжи.

"Господари на ефира" излъчиха също любителско видео, на което се вижда как петима полицаи бият момче и момиче - Александър Грошанов и Веселина Китова. Момичето е повалено на земята, един от служителите я рита два пъти, а друг удря приятеля й два пъти. Този запис е от 19 декември м.г., а случката се разиграва на ул. "13 март" в София, съобщиха от МВР.

Вчера в министерството бързо установиха, че заснетите полицаи са от I РПУ. Според МВР те са били изпратени по сигнал за сбиване и нарушаване на нощната тишина. Там заварили момчето и момичето, които се карали. "Полицаите предприели действия по установяване самоличността на двамата. Документ показал само мъжът, младата жена отказала да представи личната си карта. Двамата били отведени в полицейското управление, където е установена самоличността на жената", се казва в съобщението на полицията. От МВР се опитаха да оправдаят насилието с факта, че младежите били пили алкохол. "При жената дрегерът отчел наличие на 1.59 промила, а при мъжа - 0.53 промила. По случая веднага било образувано бързо производство за хулиганство", обясниха от МВР, но не обясниха на какво основание. Прокуратурата обаче уточни, че 3 дни по-късно делото срещу младежите е прекратено заради липса на данни за престъпление.

"Категорично осъждам всяка форма на насилие или прекомерна употреба на сила, както и ограничаването на човешките права. Нарушилите тези норми служители ще бъдат наказани", написа във "Фейсбук" вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя цитира и разпоредбите от Закона за МВР за случаите, в които полицията има право да използва сила. След тях е отказ да се изпълни полицейско разпореждане или съпротива.

Бъчварова бе доста по-нападателна към видеото, излъчено от сирийската медия. "Кадрите от границата са грозни и показват недопустимо отношение към хора. Но е важно да се установи откога точно е записът им. Защо той се излъчва сега и защо точно сирийска медия и с каква позиция по проблема с бежанските потоци ги е излъчила. Присъствието на униформени полицаи, а не на граничари води към един доста по-ранен период от работата на МВР. Снимането в гръб и скриването на номера и марката на джипа пораждат други въпроси... Без да се изяснят тези детайли, всяка позиция може да се окаже неволна част от нечий анонимен чужд хор", написа тя.



РЕЦИДИВ

Най-големият полицейски синдикат СФСМВР припомни, че последния път, когато са организирали протести, пак е имало оплаквания от полицейско насилие и припомни случая с Борислава Латинова, която твърдеше, че полицайка от IV РПУ я е подложила на унизителен обиск. Служителката обаче издържа детектора на лъжата. М.г. пак имаше скандал с полицаи от I РПУ. Те арестуваха Александра Стоилова и Иван Цонев с твърденията, че момчето е счупило чистачка на служебен автомобил и се е опитало да удари полицай, а момичето е скъсало униформа на служител. "Господари на ефира" разпространиха запис от охранителна камера в полицейския участък, на който се вижда, че по време на ареста ръкавът на полицая е здрав, а със скъсана дреха се появява чак след като двамата са задържани. Започна проверка, но прокуратурата отказа да започне разследване срещу полицай Кристиян Стоянов. Срещу Стоилова и Цонев тече дело за хулиганство.
10
1860
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
07 Юли 2015 19:33
При записа с нелегално пресеклите границата не видях насилие... Окобено пък брутално. А за постановката с пияната двойка, неизпълняваща разпорежсания какво да кажа? Ами ако утре под вашия прозорец пияна двойка вдига скандал, а отзовалитецсе полицаи само ги почерпят кафе, тогава ще има ли възмутени граждани!? Що се отнася до заявлението на МВР,, че щяло да има проверка и наказани, то това заявление обезсмисля самата проверка. В крайна светка какво иска обществото?Нетърпимост към всяко нарушение, или толерирането им?
07 Юли 2015 21:05
Неискан съвет - поглеждайте в коментарите под информациите в "Горещите"... Иначе става неудобно...
------------------------------------
Сайтът на Генек
07 Юли 2015 21:31
Милиционерите са си милиционери. Дори и най-тъпите от тях (то други няма, ама все пак "най-" могат да измислят оправдание от типа "ами ако под ваште прузорци има некви пияници..." и др. т. милиционерски шегички.
08 Юли 2015 06:47
Можем да преценим интелектуалния потенциал на някой именно когато в спор не използва аргументи по същество, а се обръща с обидни квалификации към участници в дискусията. Пак да напомня - полицаите са отишли на място след сигнал, а не самоцелно. И когато полицай отдаде разпореждане, то задължително се изпълнява. Всички искат права и закони, но от друга страна искат тези закони да правят за тях удобно изключение.
08 Юли 2015 13:12
Добре, селяндурите, от които нищо не става, изкарали школата в Симеоново с тройка, са ангели, а всеки изпречил им се в полезрението по време на дежурството е наркоман, пияница, престъпник. На вас може да ви се случи същата сценка, така както на мен ми се случи по същото време от записа. Излезнах пред нас да изхвърля боклука, дойдоха двама селски бека, облечени в запарващи униформи, изрепчиха ми се дали имам документи, съответно аз когато излизам по слипове пред нас може и да съм ги забравил, а може и съзнателно да съм счел за маловажно и ненужно да ги взема, на секундата ми сложиха белезници и ме откара в районното да отчитат борба с престъпността. Отказаха ми да говоря с близки, да ползвам служебна или защита по избор, на другия ден ме натириха в Съда с обвинителен акт за хулиганство, понеже съм бил окачествил действията им като некомпетентни, а тях самите като некадърни. Толкова по въпроса за родната милиция, която бие по численост цял свят и по неефективност - също. Армия от плужяци на държавна хранилка.
08 Юли 2015 13:23
Както споменах по-горе - българинът не желае да спазва закона, затова полицията му е крива. Коментарите са показателни. А всъщност интересно е защо записът не е цял, защо има изрязани реплики. И каква е предисторията, за да има повече от обичайния един патрул на сигнал за скандал? Нова пускат кукичка и шараните налетяха точно по сценарий...
08 Юли 2015 13:24
Щях да се радвам на полицейското насилие, ако беше упражнено върху тия, дето вече месеци наред крадат и издевателстват над хората у наше село. Полицията обаче а няма тук, полицаите се крият като лисугери край заведенията на градовете. Хващат и са смели на някакви котанчовци. Къде сте бе, полицаи смели? Що стана така, че ви плащаме данъци, а трябва да се самоорганизираме?
08 Юли 2015 16:18
И когато полицай отдаде разпореждане, то задължително се изпълнява
Първо, разпорежданията не са като честта, т.е. не могат да се отдават, защото
"отдавам" има смисъл на засвидетелствам; другият му смисъл е "давам напълно, завинаги или изцяло"; с други думи милиционерите могат просто да "дават" разпореждания, колкото и тривиално да звучи, но не и ги отдават. Второ, българският милиционер е твърде малоумен, за да може да разпорежда някому нещо; той е нискообразован, неинтелигентен, дебел и отвратителен селяндур; нема как такова говедо да разпорежда и на последния пияница какво да прави. Трето, фриволните позовавания на ЗМВР (например) са безпочвени, защото те ще са позоваване на поредната безумна правна норма, която разчита на обстоятелства, които не са налични в процесната ситуация.
08 Юли 2015 16:34
Днес на МС Бацката ги уволни без да им е шеф

Борисов към Бъчварова: Уволняваш без изобщо да има коментар

08 Юли 2015 17:03
Cardozo e Sa
08 Юли 2015 16:18

Типично! Законите не важат за мен! Колкото до думата "отдавам", тя фигурира в достатъчен брой нормативни документи, но за това се иска четене. А нискообразованите, плюещи и първични коментатори това не им се отдава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД