:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ предлага спорни промени в закона за конфискацията

Проверяваните за незаконно имущество ще имат все по-малко възможности за лавиране. Това следва от промените в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, който мина през правната комисия на парламента на първо четене. За основните от тях вносителите признаха, че вероятно ще претърпят редакция преди второто четене, защото са твърде спорни.

Такъв е случаят с предлаганата разпоредба, че ако проверяваният от комисията по конфискация не представи декларация или подаде непълна, ще се предполага, че имуществото му е незаконно придобито и той ще трябва да доказва обратното. "Обратна тежест на доказването" съществуваше в отменения през 2012 г. закон. При гласуването на поправките шефът на правната комисия и вносител на проекта Данаил Кирилов (ГЕРБ) призна, че това предложение е подложено на много тежки критики и сигурно ще бъде променено.

С поправките се предлага да отпадне досегашната разпоредба, че "не може да се правят изводи във вреда на проверявания и на членовете на неговото семейство при отказ да се представи декларация". Напротив - обясненията и подадените декларации вече ще могат да се използват като повод за образуване на наказателно дело и ще служат като доказателство на прокурорите.

На нож се посреща и друга идея на ГЕРБ - комисията да може да иска отпадане на застрахователната и статистическата тайна за проверяваните. Възражения имат застрахователи и Националният статистически институт.

Въвежда се паричен праг за отнемане на незаконно имущество - минимум 10 хил. лв. Сега такъв няма. Прагът за започване на проверка пада наполовина - при 120 хил. лв. несъответствие между декларирани доходи и имущество, а не 250 хил. лв. като сега. Тройно се намалява прагът за проверка при влязъл в сила акт за административно нарушение - от 150 хил. лв. на 50 хил. лв.

-------ВЛАСТ

ГЕРБ предлага да се даде възможност на инспекторите на комисията да правят обиски и изземвания по реда на НПК, да изискват обяснения и сведения от проверявания и свързаните с него лица. Не става ясно кой и как ще контролира действията им.
3
1563
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Юли 2015 21:35
Стига, бе! Тая малоумна комисия (КОНПИ) се ръководи от прокурора "Ало, Ваньо", който е толкова гламав, че изкара Бочката чист като сълза. След това се уреди като зам.-министър, а по-късно и шеф на КОНПИ. На тоя — никва власт повече. Трябва да го изхвърлят и тогава да сменят закона, за да е сигурно, че ще има смисъл. Точно същите двулични герберасти изгониха Тодор Коларов, който работеше.
08 Юли 2015 09:02
Явно това е подсилване на бухалката в ръцете на управляващите срещу богатите, които не са от техния кръжок по интереси.
08 Юли 2015 16:25
това е подсилване на бухалката в ръцете на управляващите срещу богатите, които не са от техния кръжок по интереси
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД