:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,239,999
Активни 103
Страници 27,012
За един ден 1,302,066

Драстичен ръст на висшистите, които купуват стаж за пенсия

Намаляват обаче новите пенсионери, платили накуп
Недостигащият стаж за пенсия се очертава като все по-сериозно препятствие пред новите пенсионери. Затова хората отново са се втурнали да купуват недостигащите им месеци осигуряване, за да се подсигурят за очакваното увеличаване на изискуемия стаж. Според пенсионната реформа, която е в парламента в момента, за мъжете ще са необходими 40 години осигуряване, а за жените - 37 години още към 2026 г., като от догодина стажът започва да се увеличава с по два месеца годишно и за двата пола. През тази година жените излизат в пенсия с 35 години стаж, а мъжете - с 38 години стаж.

Така след ограничаването на броя на хората, които си купуваха стаж в последните години, през първите три месеца на 2015 г. НОИ отчита сериозен ръст. Само за една година висшистите и докторантите, които са се възползвали от възможността да купят недостигащ им стаж за времето на обучението си, са се увеличили с близо 70%. За първите три месеца на тази година 1919 българи са си платили минималните осигуровки за част от времето на обучение или за цялото следване. За същия период миналата година са били едва 1132. Част от тях са го направили непосредствено преди пенсионирането, но част от тях са купили стаж предварително, защото са преценили че няма да успеят да съберат необходимите години работа. От НОИ не казаха колко от тях са се пенсионирали веднага след това. Експертите съветват хората да си напазаруват стажа по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, а с това и цената му.

На фона на драстичното увеличаване на висшистите и докторантите, купили си стаж, НОИ отчита намаление на излезлите в пенсия през тази година, които са се възползвали от възможността да си платят накуп до пет години стаж, който не е за обучение. Новите пенсионери, излезли в пенсия благодарение на тази възможност, са 591, а към март м.г. са били 682. Увеличава се обаче времето, което не им е достигало - новите пенсионери тази година са си купили средно по близо 21 месеца, а година по-рано недостигащите месеци са били средно по 20.РЕЖИМ

През 2010 г. НОИ отчете рекорд в броя на купилите си стаж, за да се пенсионират - тогава хората, излезли в пенсия по този начин, бяха над 11 400. След това от 2011 г. ГЕРБ затегна условията за пенсиониране и премахна възможността за разсроченото плащане на стажа, заради което се регистрира рязко намаление в броя на купилите стаж пред пенсия. Така от началото на 2011 г. хората, на които не им достигат до 5 г. трудов стаж, могат вече да си ги купят само накуп при пенсионирането. Затова трябва да платят по 74.74 лв. за всеки недостигащ месец - сумата е процентът за фонд пенсии (17.8%) върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се - 420 лв.

За цялата 2014 г. 4893 българи са се пенсионирали благодарение на това, че са си купили стаж - средно по 22.8 месеца. А малко над 6000 са платили осигуровки за времето на обучение. От всички тях в НОИ са постъпили почти 15.7 млн. лв. приходи за вноски.
8
11587
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
08 Юли 2015 00:13
драстична, драстично, мн. драстични, прил.
1. Груб, невъздържан, необуздан. Драстични мерки. Драстичен език.
2. Който прави неприятно впечатление, оказва неприятно въздействие със своята дързост, грубост. Драстичен пример.
08 Юли 2015 08:06
Това е смисъла на реформата - все по-малко хора да могат да се ползват от възможността за пенсиониране от държавна институция. В съвременното глобално пазарно общество да си намериш постоянна заетост през годния за труд живот е почти чудо. Сега няколко хиляди си купуват стаж при условие, че 13 години са били при друга система, където безработицата беше доста по-малка. След десетина години ми се струва ще има две пенсии - едната от т.н. втори стълб и евентуално, ако е малка - социална от държавата - след достигане на определена възраст. В белите държави са го решили този проблем - първият стълб е равен на социална пенсия и се получава с 10-15 години трудов стаж и определена възраст. Но на нас новите ни благодетели май не разрешават такъв лукс. С тези двойни стандарти става разбираем подема на отричането на ЕС - могат да се налагат стандарти за криви краставици и за щастливи кокошки и прасета, но за щастливи пенсионери - сакън.
08 Юли 2015 08:53
Не съм сигурна че това е броят на висшистите, купили си стаж, защото да си купиш стаж по общия ред е по- лесно- не искат никакви документи, само пари. Вероятно такъв стаж купуват завършили, на които им трябва стаж по специалността. А пък да купуваш стаж по- рано от задвижване процедури по пенсиониране си е глупост отвсякъде- законът се мени непрекъснато, пък и кой е сигурен че ще доживее до пенсия?
08 Юли 2015 11:00
А върнаха ли възможността да се купува разсрочено стаж?
08 Юли 2015 11:49
защото да си купиш стаж по общия ред е по- лесно- не искат никакви документи, само пари.

какво визираш?
08 Юли 2015 13:43
Има ли в природата пенсионирана лисица? Няма! Няма и да има. Чул ли си да има пенсионирани орли? Да насядат край гнездото, а младите да им подават в устата мишки? Орелът, сине, хвърчи, докато изпусне последния си дъх и тогава пада на земята.

И му разправих на Кира какво ми се случи веднаж на „Бялата вода“. Пладнувам с овцете и си дялкам под една борика. Слушам по едно време нещо зафуча. Гледам: орел! Слиза откъм Персенк — надолу, все надолу, профуча над мене и — туп, падна зад бориката. Скочих и го намерих на поляната, разперил ей такива крилища, без рана, без дупка — мъртъв! Умрял, както си хвърчал! „Туй е — казвам, — сине, истината: да умираш, както си хвърчиш!“


Николай Хайтов е описал крайната цел на пенсионната система в България!
08 Юли 2015 15:23
какво визираш?


има по-елегантни начини за закупуване на осигурителен стаж
при това носещи по-висок осигурителен доход, което има отношение към размера
08 Юли 2015 16:10
има по-елегантни начини за закупуване на осигурителен стаж
при това носещи по-висок осигурителен доход, което има отношение към размера

е нещо по-дебела сламка нема ли?

Пенчо, орелът фърчи, лисана търчи, ама само човекът си плаща, за да живее на тая земя.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД