:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,448,498
Активни 71
Страници 39,365
За един ден 1,302,066

България може да загуби милиони евро от ЕК заради ВЕИ-та

Брюксел счита за недопустимо с пари от фондовете да се финансират проекти, които печелят и от продажбата на ток на преференциални цени
Голямата мода в развитието на селските райони - ударното изграждане на фотоволтаични паркове, е на път да се окаже прескъпо начинание за държавния бюджет. Европейската комисия отказва да признае десетки милиони евро разходи, платени за реализацията на тези проекти, защото токът от тях се купува на преференциални цени. Брюксел счита това за недопустимо двойно финансиране и настоява за намаляване на парите по програмата за развитие на селските райони. България ще се опита да спаси парите, като предоговори сериозна част от сключените договори за изкупуване на електроенергията на преференциални цени.

Това става ясно от писмо, изпратено от Брюксел до Държавния фонд "Земеделие" по повод извършена проверка на програмата за развитие на селските райони. Писмото е секретно, но "Сега" разполага с него. За проблема с проектите, изграждани в първия мандат на ГЕРБ, призна и правителството.

Изграждането на фотоволтаични паркове по програмата за селските райони бе сред най-атрактивните мерки в предходния програмен период. Пред bTV вчера вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че по програмата са реализирани около 350 ВЕИ проекта на обща стойност около 100 млн. лв. Максималният размер на помощта е 200 000 евро, като огромна част от проектите са финансирани на максимума. Няма данни каква част от тях в кои години са одобрени, защото програмата за развитие на селските райони бе изключена от общата информационна система за наблюдение на европейските програми.

Първият сигнал за сериозен проблем с проектите за фотоволтаични паркове е получен през март 2013 г. По регламент при подобно заключение за несъответствие на разходите с правилата ЕК посочва какви коригиращи мерки трябва да предприеме съответната държава, която има 2-месечен срок да отговори. България е изпратила два отговора - през май и през август, на базата на които е проведена двустранна среща. И след срещата са възникнали въпроси, на които България е отговорила в края на май 2014 г. Въпреки солидната размяна на писма страната ни до момента не е успяла да убеди Европейската комисия, че не следва да бъде санкционирана. Приемът на такива проекти обаче е бил светкавично спрян непосредствено след получаването на първото писмо от Брюксел.

След този кръг от уточнения ЕК е настояла бюджетът на селската програма да бъде намален с 28 млн. евро, става ясно от документите, с които "Сега" разполага. Сумата е изчислена на база на симулация за приходите на средностатистически проект за период от 20 години, като са отчетени инфлацията, разликата между пазарна и преференциална цена и количеството произведена електроенергия. Така комисията е изчислила, че при проектите, които са договаряни през 2011 г., бенефициентите са получили 418 859 евро допълнително финансово предимство по линия на преференциалните цени над вече предоставените 200 000 евро за инвестицията. През 2012 г. предимството възлиза на 243 178 евро, за 2013 ползите от по-ниските цени се изчисляват на 128 938 евро. Всички проекти, при които допълнителните ползи от преференциалните цени надхвърлят допустимата помощ, са загубили напълно отпуснатото еврофинансиране, а при останалите е извършено приспадане, става ясно от методиката. Корекциите са наложени за плащания, извършени от април 2011 до октомври 2013, като от ЕК са предупредили, че ако след тази дата има нови плащания, ще има и нови писма за несъответствие. От Брюксел изтъкват, че проблемът не е в изкупуването на електроенергията на преференциални цени, което би следвало да е декларирано в бизнес плановете на кандидатстващите за еврофинансиране, а в отпускането на помощите въпреки това.

"Има подобна кореспонденция с Европейската комисия, която още не е приключила с решение", коментира пред "Сега" вицепремиерът Томислав Дончев. Той потвърди, че проблемът е в двойното финансиране на проектите за изграждане на фотоволтаични паркове. България обаче ще предложи на комисията, вместо да се стига до намаляване на бюджета на селската програма, да се върви към предоговаряне на преференциалните цени на фирмите, получили помощ от нея.

"Това са двата сценария, които съществуват като възможност - да допуснем намаляване на бюджета на програмата и да търсим начин за връщане на тези суми от страна на фирмите към бюджета или да се опитаме да постигнем нови условия по договорите със задна дата", обясни Дончев. Това означава при всички случаи държавата ще си търси парите от неизрядните фирми. Дончев уточни, че при част от договорите това ще бъде улеснено, защото фирмите са пропуснали да декларират пред ДКЕВР, че финансират инвестициите си с публични средства. Още от 2012 г. в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия има текстове, които регламентират как се изчисляват преференциалните цени при ползване на еврофондове. Няма яснота каква част от фирмите са спестили тази подробност пред ДКЕВР и на каква стойност възлизат реализираните от тях проекти. "Има шансове да убедим комисията да не се стига до намаляване на бюджета на програмата, въпреки че откриват проблема на ниво одобряване на проектите от държавен фонд "Земеделие", а не при договарянето на преференциални цени", коментира още Дончев.
24
6740
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
07 Юли 2015 19:17
Изненада-а!
07 Юли 2015 19:26
България обаче ще предложи на комисията, вместо да се стига до намаляване на бюджета на селската програма, да се върви към предоговаряне на преференциалните цени на фирмите, получили помощ от нея.


Много искам да напсувам в страдателен залог.
07 Юли 2015 19:31
Сега мазните котараци или да връщат парите или да им се отнемат преференциите!Което си изберат.Ние сме по навити на второто още повече че им знаем мурафетите.Те кръв повръщат пари не връщат.
07 Юли 2015 19:38
С чужда пита помен направили.
Скубят ни яко с фантастични цени за по 30 ч. непрекъснато слънцестоене.
Отказаха да плащат такса за присъединяване към мрежата в забутаните си места.
Сега и глоби ще ни хакнат заради тарикатлъците им.
Какво ще последва? Ще платим и тези глоби, нищо друго няма да последва.
07 Юли 2015 19:59
значи първо взимат безвъзмездно пари, после с тях си строят централки и после си продават тоците на преференциални цени?
И това всеки кандидатствал по проекта е могъл да го направи?

И после ние плащаме високите преференциални цени плюс изгорелите пари по еврофондовете?
И накрая псуваме гърците, че ни откраднали парите?

07 Юли 2015 20:13
Дали ще публикуват имената на готините пичове, извършили хитрата триъгълна сделка?
07 Юли 2015 20:14
Тиквата, чехлю, Трайчо, Джиджи...
07 Юли 2015 20:27
Плачат за бесило тия вече.
07 Юли 2015 21:06
Ммм даа,
Ципрас усвоил неправомерно 300 милиарда , и не ще да ги връща , А тук става въпрос за около 1 милион , реффф да се връщат.
Вие едни исъщи хора ли сте , или имате раздвоение.
07 Юли 2015 21:34
А вие , наивници вярвате ли ,че някой /и/ ще понесе отговорност ? Ами имената на едните и другите съвпадат , мамка им кръвосмучеща!
07 Юли 2015 21:37
Да кажа ли при кое правителство за няколко месеца от едноцифрени мегаватите станаха трицифрени
07 Юли 2015 21:47
правителството на ОПГ-то?
07 Юли 2015 22:02
Браво! Голямо развитие на селските райони. В същото време голяма част от селата са изключени от финансиране по програмата по глупавия принцип на райониране по общини.
07 Юли 2015 22:08
Селските райони сега са заменени от "Региони в растеж" - Лилето вече обяви, че Пловдив ще получи 80 млн., но още не се знае за какво точно ще са
Прозрачност без граници
07 Юли 2015 23:23
Дебили - и в Брюксел, и тук! Беше ли ясно още 2008 г., че ще има двойна държавна помощ? Кой се прави на ударен!?
08 Юли 2015 07:24
Към мръсниците требва да се добавят: Валентин Златев, Гриша Ганчев, Иво Прокопиев, Николай Вълканов (Доган), Богонемил Манчев, Константин Тренчев, Гагаузови, Бисерови, Бориславова (най-вероятно като подставено лице на Тиквеника), Манджуков (сиреч Гоце), и много др.
08 Юли 2015 07:32
Няма яснота каква част от фирмите са спестили тази подробност пред ДКЕВР и на каква стойност възлизат реализираните от тях проекти
А ДКЕВР къде са спали и няма ли да има санкции срещу тях?
Сега мазните котараци или да връщат парите или да им се отнемат преференциите
Ааа, не съм съгласен, и двете, а и затвор. Не може да крадеш и само да ти вземат част от откраднатото.
08 Юли 2015 07:43
Томиславчо. Пунтьор като Борисов.
08 Юли 2015 09:07
"Няма яснота каква част от фирмите са спестили тази подробност пред ДКЕВР и на каква стойност възлизат реализираните от тях проекти."

При едно запитване до Управляващия орган на програмата веднага ще се изясни. Има подадени и одобрени проекти, договори, междинни и финални отчети, верификации, плащания по банков път....

Дончев, като супер експерт по еврофондове няма как да не знае това, така че да не успива аудиторията. Редакцията също може да получи тази информация.
08 Юли 2015 10:23
Относно Дончев - като министър по еврофондовете и заместник премиер - би следвало да има цялата информация - щом правителството на Орешарски е водило едногодишна преписка с Еврокомисията най-вероятно е събрало необходимата статистика. Какво значи, че програмата за развитие на селските райони е изключена от общата информационна система? Фонд земеделие няма ли си собствена информационна система? Министър Дончев няма ли достъп до нея? Какво координира той тогава като не знае базисни цифри? На оперативките си с ръководителите на управляващите органи по всички програми не се ли интересува и от положението във фонд земеделие? А относно КЕВР не е ли на ясно от кого да поиска липсващата му информация?
Не само ни успива, но и укрива присъдружните си престъпници от зелено-енергийната мафия - начело с ШЕФА му МУТРЮ...
08 Юли 2015 12:21
Аха, начи кво излиза - корумпетата ще си направят ВЕИ-та с народна пара, пък после ще продават скъпо и прескъпо. ***
08 Юли 2015 13:40
Не ставам за бизнес, не ставам....за пореден път се убеждавам, че който и да е бизнес в България е по същество крадене на жица. Ила крадене на нешо друго...Но тези са върха - един път са откраднали парите от програмите да си направят фотоволтаици, втори път - от портребителите чрез преференцииалните цени. И сега ще има разсъждения....
08 Юли 2015 16:28
Всичко това си беше очевадно. Виждаха го и служителите от ДФЗ, виждаха го и шефовете. Както виждаха, когато МС включи в селските райони курорти като Слънчев бряг, Созопол, Несебър, те бяха включени и в регион Странджа - Сакар. И какво от това - всичко се гласува в интерес на бинзеса, който храни партиите. Без изключение за нито една партия. Всички политически партии играят в един отбор срещу отбора на данъкоплатците. Олигарсите и бизнеса данъци не плащат. Но и данъкоплатците май не играят като отбор. За справка - виж Гърция, Сърбия и другите народи, където има наистина солидарност. Ние сме овче стадо, което се манипулира и направлява групово именно поради липсата на дори само една черна овца.
08 Юли 2015 16:44
Ммм даа,
Ципрас усвоил неправомерно 300 милиарда , и не ще да ги връща , А тук става въпрос за около 1 милион , реффф да се връщат.
Вие едни исъщи хора ли сте , или имате раздвоение.

Ти имаш раздвоение, рорик.
Първо: "Ципрас усвоил неправомерно". Ципрас, да кажем, знаем кой е, но другите две думи какво значат? Значат ли изобщо нещо? Ами целата ти мисла?
Второ: Нормалните хора сме за това, да се взема откраднатото от всеки краднал. Без значение, дали са айдуците от статията, Цветан Василев или банкстерско-политическата мафия, обрала и западните, и гръцките данъкоплатци. Но не и от хора, които нямат отношение към кражбата.
Ти би ли ни върнал откраднатия милион вместо айдуците "от веи"?
Ти лично, не Ципрас, към когото имаш очевидна фиксация?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД