:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,346,663
Активни 126
Страници 15,718
За един ден 1,302,066

накратко

На 30 септември изтича срокътза плащане на третата вноска по данък сгради и по такса смет, както и на втората вноска на данъка върху превозните средства. Това припомниха от Главна данъчна дирекция (ГДД). По данни на данъчните от началото на годината до средата на септември през интернет са платени данъци за 286,5 хил. лв. Най-често по този начин хората са плащали данък сгради, такса смет и подоходните данъци. Всички видове данъци могат да бъдат плащани през интернет. За това е необходимо хората да имат дебитна карта и да са се регистрирали в сайта на ГДД. Таксата за всеки превод е 1 лв. Вноските трябва да се превеждат поне 24 часа преди крайния срок, тъй като е необходимо технологично време парите да стигнат до сметката на съответната данъчна служба.

Над 2 млрд. души в света използват мобилни телефони, съобщи Investor.bg, цитирайки анализаторската агенция Wireless Intelligence. Тя е създадена от GSM Association и консултантската компания Ovum. За ръста са допринесли основно пазарите в Китай, Индия, Източна Европа, Латинска Америка и Африка. Сегашният брой съществуващи номера покриват една трета от населението на планетата, което е около 6,5 млрд. души. Финландската група Nokia заяви през август, че очаква границата от 2 млрд. потребители да бъде прескочена през четвъртото тримесечие на тази година, като освен това прогнозира, че до 2010 г. с мобилен телефон ще разполагат 3 млрд. човека по света. Въпреки че общият брой номера е по-голям от реалните абонати заради неактивните предплатени карти или многото използвани линии, обявената цифра отбелязва важен етап от развитието на сектора.

Комисията за защита на конкуренцията глоби

за нарушения с 10 000 лв. фирма "Александер" ООД и с 8000 лв. на ЕТ "Анна Петкова-АН". И двете компании са регистрирани в Гоце Делчев. Това съобщиха от пресцентъра на КЗК. Преписката срещу фирмите е образувана по молба на "Институт Александър" ООД, Благоевград, и "Клон на командитно дружество Александер-Клон" КД, Благоевград. Дружествата се занимават с обучение по чужди езици и компютри. Според тях двете санкционирани дружества имат сходна дейност и са използвали близки имена за своята работа, което дава възможност за заблуда на потребителите.Световната банка ще увеличи с по 1 млрд. доларагодишно през следващите няколко години финансирането на инфраструктурни проекти в развиващи се страни. Докладът на финансовата институция ще бъде обсъждан на годишната среща на банката и МВФ в края на тази седмица във Вашингтон, съобщи БТА.

Предвиденото увеличение означава, че отпусканите от банката заеми за инфраструктурни проекти може да достигнат 10 млрд. долара годишно, в сравнение със 7.4 млрд. през 2004 година. Така кредитите на Световната банка за инфраструктурни проекти ще нараснат до 40 % от всички заеми, предоставяни от банката, докато през 1999 г. делът им е бил около 21%.

Нов тип международен лиценз може да получи АЕЦ "Белене",

ако България се присъедини към предложената от САЩ програма за безопасност на нови ядрени мощности, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Тази възможност обсъдиха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и председателят на Комисията за ядрено регулиране на Съединените американски щати (U.S. Nuclear Ragulatory Commision) Нилс Диаз, който е на посещение в България по покана на председателя на българската агенция за ядрено регулиране Сергей Цочев. Програмата е изготвена от Американската комисия за ядрено регулиране и предвижда многонационални работни групи да одобряват проектите за нови ядрени мощности. Според министър Овчаров по този начин българската страна в много по-голяма степен може да защитава позициите си за развитие на ядрената енергетика.Шест компании искат лицензи

за технологията "точка към много точки", съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). До 17 часа вчера, когато изтече крайният срок, документи за участие в предстоящия търг подадоха "Мобилтел" АД, БТК АД, "Некском - България" АД, "Транс телеком" ООД, "Кабелнет" ЕООД и "Кериър БГ" ООД. Лицензите са 5 и ще се разиграват на търг. Други три лицензи за същата технология ще се разиграват на търг, като крайният срок за подаване на документи за участие в него изтича на 26 септември. Търговете за издаване на първите 5 лицензи ще бъдат на 11 октомври. Първоначалната тръжна цена е 1 344 000 лв., а стъпката за наддаване - 100 000 лв.

Далекосъобщителните мрежи от вида "точка към много точки" предоставят разнообразие от далекосъобщителни услуги като пренос на глас и данни, достъп до интернет, факс, телекс, видеоинформация и мултимедийни приложения. Основното им предимство е възможността да предоставят услуги с качеството на оптичен кабел на места, където прокарването на такъв е икономически неефективно.Иво Прокопиев е избран за вицепрезидентна Българската международна стопанска асоциация, съобщиха от БИБА.Тя обединява 260 големи чуждестранни и български компании. Президент на БИБА е Саша Безуханова. Иво Прокопиев е зам.председател на Управителния съвет на Съюза на работодателите в България, заместник-председател на Съюза на издателите в България, член на Международния консултативен съвет на Уникредит Груп-Италия и председател на Надзорния съвет на НОИ. Досегашният вицепрезидент - Янко Крандаров, се е оттеглил от поста поради преминаване на по-висока длъжност в компанията Юниливър.
591
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД