:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пореден министър ще се бори с демографската катастрофа на хартия

България харчи близо 1 млрд. лв. годишно за подкрепа на деца и родители
Поредна нова стратегия ще бъде изготвена наесен в опит да се овладее демографската катастрофа. Това стана ясно от отговора на социалния министър Ивайло Калфин на въпроса на депутатите от опозицията какво се прави по демографските проблеми. Документът се разработва в момента от учените от БАН. Отчетът на изпълнението на мерките за миналата година ще се появи в началото на септември, обясниха подчинените на Калфин. Стратегическият документ в момента е с хоризонт до 2030 г. и бе актуализиран за последно през 2012 г.

Министърът посочи, че макар в последните месеци да има подобрение на ситуацията, демографската картина в момента не е добра. Половин милион по-малко официално са българите към 2011 г. спрямо десет години по-рано, а само заради емиграцията населението се е стопило със 175 хил. души. "В момента има много млади хора, които свързват образованието и реализацията си с излизане в друга страна", каза Калфин. По думите му причините за това са липсата на престижно образование и възможности за кариерно развитие и ниските заплати в страната. "Не може да казваш, че си неконкурентоспособен, ако бъде увеличена минималната работна заплата, която е една от най-ниските в Европа", заяви министърът.

По различните мерки в помощ на децата и родителите се разходват близо 1 млрд. лв. годишно, но макар и значителни, сумите се оказват недостатъчни. Според Калфин трябва да бъдат дадени възможности за кариерно развитие, особено що се отнася до младите семейства и майки. Това може да стане с мерки на правителството за гъвкаво работно време и други, помагащи за отглеждането на малките деца в младите семейства. По данни на социалния министър България е на едно от последните места в Европа по т.нар. "неплатен труд", тоест времето, което жените отделят за домакинството. От БСП обявиха, че през последната година доходите са намалели. "Не е вярно, че доходите през 2015 г. са паднали, те са се увеличили. Но няма как да кажем, че постигнатото трябва да ни задоволява по какъвто и да било начин", отговори министърът.

ОПОЗИЦИЯ

"Това, че днес предлагате увеличение на възрастта за пенсиониране на 67 години, няма да помогне. След 15 години сигурно ще трябва да гоним 70-75 години, ако спешно не бъдат взети мерки, ясно осъзнати и дискутирани в парламента за пречупване на негативните тенденции в демографската перспектива пред страната, която е най-тежката в ЕС", заяви лидерът на БСП Михаил Миков.
2
1613
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
24 Юли 2015 23:15
На нас не ни трябват деца на бройка. Трябва да има диференцирано поощряване на раждаемоста!!!!
25 Юли 2015 13:01
Борбата е важна. Особено онази, която ще напълни швейцарската сметка на министъра.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД