:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,883,505
Активни 124
Страници 791
За един ден 1,302,066

Надзорът на безплатното саниране се оказа платен

Около 30 млн. лева ще трябват за контрола на енергийната ефективност в жилищните блокове
СНИМКА: БГНЕС
Това е първият блок, чието саниране започна. На 23 юни в Благоевград регионалният министър Лиляна Павлова даде начало на ремонта.
Консултантските услуги за надзор на безплатното саниране в държавната програма не са предвидени във финансовите разчети на правителството. За това алармира председателят на Камарата на строителите в България инж. Иван Бойков пред в. "Сега".

"При структурирането на дейностите и мерките по енергийна ефективност, които покрива националната програма, не са заложени средства за задължителния строителен надзор на тези обекти. Проблемът е, че и общините не са предвидили средства в бюджетите си", обясни Бойков. Оказва се, че общините нямат и експертен капацитет за това да организират работата и да наемат фирми надзорници. Всъщност става дума за контрол по изпълнението на строително-ремонтните дейности.

В момента в общините се правят обследванията на сградите, които вече са сключили договори с Българската банка за развитие (ББР). При една от последните работни срещи във Варна са били поставени проблеми, възникнали в хода на работата. Сред тях е именно този за непредвиденото финансиране за строителен надзор на всички обекти, който е задължителен по закон за строежите от първа до четвърта категория. В тях попадат всички многофамилни жилищни сгради независимо от начина на строеж, застроената площ и броя етажи.

По Националната програма за безплатно саниране правителството гласува финансиране от 1 млрд. лева, които ще отпуска ББР. От своя страна банката е натоварена с ангажимента да осигури чрез кредити от външни финансови институции средствата за покриване на строителните дейности. Реално държавата дава гаранции за този кредитен ресурс, а заемите ще се изплащат от бюджета през следващите години.

Справка в регистъра на ББР на заявените искания за участие в програмата показва, че в него са записани 1354 сдружения. А вече подписаните договори между банката и собствениците са за 1220 сгради. Последните контракти са сключени през миналата седмица със сдружения в Хасково, Варна, Габрово, Сливен, Благоевград, Сливница, Симеоновград и Видин.

Санирането на първата сграда вече започна - на 23 юни в Благоевград, където регионалният министър Лиляна Павлова даде старт на строителните дейности. На 2 юли ББР получи одобрение на първите 150 млн. евро заем от Банката за развитие на Съвета на Европа. Предстои ББР да договори и следващите траншове по националната програма.

Според данните над 20 хиляди жилищни сгради в България имат нужда от мерки за енергийна ефективност. От тях малко под 19 хиляди са панелни. Става дума за жилищно строителство по т.нар. индустриален способ отпреди 1989 г. На този фон експерти коментираха, че заявените сгради за саниране до момента дори са малко.

Вероятно ще се наложи промяна в указанията, които гласува правителството към програмата за безплатно саниране, така че в тях да се впише за финансиране и на надзора. "В зависимост от сградата и обема строителни дейности в проекта цената на надзора може да варира от 1 до 5%. Обичайно обаче тя е 3-5 на сто от стойността на строителството", каза пред в. "Сега" инж. Емил Тодоров, член на управителния съвет на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти. В организацията на надзорниците проблемът не е обсъждан, но оттам са категорични, че няма как строителни дейности като санирането на жилищните блокове да се извършат без надзор.

Практически може да се обявят обществени поръчки, така че една консултантска компания да поеме строителния надзор на повече от една сграда. Според инж. Тодоров надзорът над изпълнението на няколко съседни блока е изпълним, особено ако върви едновременно.

Засега не е ясно какво ще струва надзорната дейност на санирането. Но при груби сметки при предвидени 1 млрд. лева за енергийна ефективност по програмата и средно 3% за консултантите излиза, че ще са нужни поне около 30 млн. лева.НЕВОЛИ

Камарата на строителите в България препоръчва на по-малките фирми в бранша, към които са насочени основните дейности в санирането, да се обединяват за участие в обществените поръчки. Различните фирми са специализирани в конкретна дейност - едни за дограми, други за хидро- или топлоизолации, трети - за довършителни работи по общите части. Затова е добре по-малките компании да се консолидират в консорциуми, за да отговорят на изискванията. Фирмите по енергийното обследване на жилищните сгради, които трябва да определят какво точно да се направи във всеки блок, са малко на брой, алармираха още от Камарата на строителите в България. Това може да забави проучванията. Според предварителните планове на регионалното министерство първите блокове трябва да започнат да се санират до края на лятото.
30
7512
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
26 Юли 2015 19:21
Реално държавата дава гаранции за този кредитен ресурс, а заемите ще се изплащат от бюджета през следващите години.

Ами ако "бюджетът през следващите години" се окаже в невъзможност да плаща заемите, да не се окаже "през следващите години", че и "безплатното саниране" със стиропор всъщност ще бъде платено от собствениците на жилища в "безплатно санираните" сгради? И от всички ни
26 Юли 2015 19:29
Първо, че не е саниране, а само подобряване на топлоизолацията.
Второ, няма безплатни неща, този милиард е заем, който ще изплащаме всички. А и след като сменят дограмата, трябва измазване (т.н. обръщане), пребоядисване на стаите или нови тапети, тях собственикът си ги плаща.
А после идват кефчетата на ЮЛ "Етажма собственост".
26 Юли 2015 19:53
Първо действат - после мислят!
26 Юли 2015 19:56
"се оказа"???
Как в тази държава нещата все се "оказват", "случват", а не се извършват - от конкретни извършители с конкретни именца?!
26 Юли 2015 20:10
deneb 26 Юли 2015 19:56
"се оказа"???
Как в тази държава нещата все се "оказват", "случват", а не се извършват - от конкретни извършители с конкретни именца?!


Е не е ли нащо нищо основен адепт за безплатното саниране? Именцето му не е ли Росенчо?
26 Юли 2015 20:15
Надзорът на безплатното саниране се оказа платен

Още колко работи ще се окажат платени, само търпение. Те ще излизат скандално една по една...
26 Юли 2015 20:43
амиии...на санираните...честито
26 Юли 2015 20:56
От близо година дискутираме санирането тук.
Да не досаждам пак, но още от самото начало съм споделил, че това ще се окаже поредния кьорфишек на сегашното т. нар. "правителство" и ще се превърне в поредица от проблеми за пациентите им.
Тепърва ще се "оказват" още какви ли не неща за компетентната г-жа Павлова.
За потърпевшите... Сами ще разберат.
26 Юли 2015 21:52
Закони се прекрояваха, правила се променяха в крачка, само и само да бъдат натикани и не далите съгласие и отсъстващите собственици в кюпа на "санирането", и сега да не се окаже, че несъгласните, зад чийто гръб ще облепват сградите с безполезен и дори за по-дълъг период - вреден стиропор, ще бъдат задължени да изплащат "безплатните" кредити - и ние наравно с тях, щото, нали, от "следващите бюджети"...
26 Юли 2015 22:11
Надзорът на безплатното саниране се оказа платен

Естествено, както са платени и всички строителни дейности.
Не вярвам някоя фирма по строителен надзор да реши да работи безвъзмездно.
Заглавието е подвеждащо и създава впечатление у тези, които са прочели само него, че надзорът ще се плаща от собствениците на жилищата.
Няма такова нещо.
26 Юли 2015 22:16
Е, дали ще ги изплатиш лично кеш или ще ти ги удържат данък...
26 Юли 2015 22:53
И като кака е започнало санирането на първата сграда, даже в присъствието на Лили Павлова, а няма договор за консултантска дейност(надзор)??
Навремето министЕр ПлеВЕнлиев, сега Президент, търсеше надзор за Арена армеец, а там се лееше сума ти бетон...
26 Юли 2015 23:58
Надзорът на безплатното саниране се оказа платен
Те колко още "безплатни" работи ще се окажат платени...
Впрочем като с всяка ГЕРБска PR измишльотина - филмът вместо шведски, винаги се оказва съветски.
27 Юли 2015 03:56
този милиард е заем, който ще изплащаме всички

Едва ли. Балъците, които са влезли в сдружения, на практика - срещу парите за стиропор и пластмаси по прозорците - са си ипотекирали жилищата през сключения от кметовете заем от въпросната банка за развитие. Така че най-вероятно, първите не, но последващите балъци, ще се окажат на улицата, ако не могат да възстановят тези средства с течащите лихви по заема. Което си е и една от целите на занятието. Изобщо цялата тая работа си е пирамида с участието на правителството на ГЕРБ и кметовете на общините.
П.П. Някой да е видял с очите си клаузите в сключените от кметовете заеми и дали в тях изрично е упоменато, че собствениците на жилища не поемат никакви ангажименти по сключените заеми?
27 Юли 2015 05:18
ОБИРЪТ НАРЕЧЕН „БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ”. САНИРАНЕТО Е БЕЗ ПАРИ САМО В КАПАНА ЗА МИШКИ

http://www.zadkulisite.com/post-1408

Същността: договорът за кредита се подписва от Сдружението с упълномощения от същото това сдружение кмет, като в приложените документи се описва цялата собственост помещение по помещение. Банката отпуска кредит на кмета, който се явява ваш представител. От кого банката ще си търси парите - от сдружението ви, разбира се - чрез упълномощения от вас кмет. Защото държавата ще внесе само някаква гаранция по кредита, но няма да плаща за лепенето на стиропора и замазването с боя, която се излющва на втората година, а влагата започва да прониква безпрепяствено до стените. Отделно - кондензът, от който сградите ще потънат в плесен и гъбички, тъй че може и да се наложи да се изнесе цялата сграда, за да бъде обеззаразявана. На всичкото отгоре кметът няма да ви иска мнението нито за строителната фирма, която ще наеме, нито за стойността на ремонта и за качеството на използваните материали за въпросното "саниране".
Безплатно ли?!
Пазарна икономика ли - друг вместо теб да избира кой, как и за колко уж ще подобрява жилището ви?!
Четете внимателно!
Страшно е!
27 Юли 2015 05:33
"Ползвате безплатна помощ, за да санирате жилището. После решавате да го отдадете под наем или да го продадете. Според Програмата и европейските регламенти дължите връщането на полученото безплатно!
Нямате думата да избирате фирма. Нямате дума да определите сумата на разходите. Нямате право да контролирате извършването на санирането. Ако стойността се промени (какво са се разбирали общината и избраната фирма - нямате достъп до този процес), сте задължен да платите веднага, след като общината ви обяви крайната сума. Длъжен сте да дадете аванс 500лв още при подписване на договора и преди започване на ремонта, ако не се в регламента на „безплатното” ... Ако сте в него, после ви се ограничава разпореждането със собствеността, ако не си платите келепира."
27 Юли 2015 05:39
"Сдружението се създава не само за целта на „безвъзмездната” помощ за енергийна ефективност, както лъже кабинетът и министър Лиляна Павлова, а въобще. С този текст Сдружението става отговорно за разходите на целия вход (блок), съответно и за онези разходи, които някой от живущите не плати

сдружението е безсрочно и може да се прекрати не по-рано от 5 години след изтичане на гаранциите по извършения ремонт и не по-рано от 5 години след прекратяване на Националната програма (засега тя е разчетена до 2020 г."
27 Юли 2015 05:58
Сега ще постна един "чаршаф" за печалните резултати от санирането в Германия - тамошно изследване:

"През 2010 г. излиза изследване доколко е изгодно санирането, изготвено от Института за икономически изследвания в Хале. И според изводите от него целесъобразността от санирането не е толкова неоспорима, както се е смятало.
54% от жилищата в Германия са многофамилни, от тях три четвърти се дават под наем. Кой всъщност ще заплати за скъпото саниране? В някои случаи ще е по-евтино да се построи нова сграда, отколкото да се санира старата, изчислили организациите на собствениците.
През 2013 г. излиза проучване на държавната банка за развитие KfW за разходите и ползите от санирането. Основният извод е, че "енергийното саниране гълта повече пари, отколкото спестява" на домакинствата. Дори изграждането на енергийно спестяващи жилища показа, че те се амортизират доста по-бързо от предвиденото. "Именно затова при инвестирането в подобни проекти не трябва да се разчита само на спестяване на пари от енергията", сочи докладът на KfW.
Този документ всъщност е като бомба със закъснител. Защото която и да е политическа коалиция, управлявала Германия от 2000 г. насам, си поставяше една голяма цел. А именно да се намали изразходването на топлоенергия в германските домакинства с 80% до 2050 г., за да се съкрати изхвърлянето на вредни газове във въздуха, които се смята, че водят до глобално затопляне и промени в климата.
Именно затова в Германия постоянно се увеличават правилата за енергийната ефективност и се предлагат все по-големи жилищни площи за саниране. Според официални данни от 1993 г. са били използвани изолиращи плочи за над 769.1 милиона квадратни метра, което е повече от площта на Хамбург. Но никое правителство досега не проведе изследване колко се спестява при тези дейности. Именно затова новите резултати от проучването на KfW са катастрофални за политиците.
Според този доклад, за да се постигнат целите за енергийна ефективност до 2050 г., са нужни инвестиции в размер на 838 милиарда евро. Само с тяхна помощ пък ще може "да се спестят 370 милиарда евро", сочат прогнозите на авторите на документа. И следва парадоксът, че на практика се стига до загубата на общо 468 милиарда евро.
"Това сочи, че някъде по пътя се губи здравият смисъл", смята Томас Бейерле от компанията за недвижими имоти IVG. Независимо от това всяка година федералното правителство отпуска милиарди евро за саниране и строеж на енергийно спестяващи жилища. Само през 2013 г. са предвидени 1.8 милиарда евро за подобни цели.
"Това фактически е разхищаване на парите на данъкоплатците", смята Бейерле. Новите данни се подкрепят от критици на санирането като архитекта Конрад Фишър от Хохщад на Майн. Те от години предупреждават, че изолирането на фасадите не води до намаляването на разходите за отопление. "Аз не познавам подобна система, която би помогнала за намаляване на разходите на домакинството за отопление и за ограничаване на амортизирането", твърди Фишър.
Изследването все пак показва, че инвестициите за покачване на енергийната ефективност се отразяват добре върху някои области на икономиката като строителството. Така се очаква да се открият между 200 000 и 300 000 нови работни места до 2050 г.
"Големите инвестиции в защитата на климата водят до растеж на строителните обекти и повече работни места", потвърди Йорг Цойнер, главен икономист на държавната банкова група KfW. По друг начин на това гледа изследователят Томас Бейерле. "С подобни аргументи политиците биха могли да оправдаят поредното поскъпване на билетите в обществения транспорт. Така например щели да бъдат подпомогнати държавните железници да не уволняват персонал или банките да не намаляват премиите на своите служители", смята Бейерле.
"Няма никакво основание собственикът на едно жилище на практика да плаща за разкриването на нови работни места в строителството", допълва той. От това страдат не само собствениците на жилища, но и наемателите, защото те също трябва да плащат за тези енергийни мерки. "Разходите за едно саниране или строежа на нови енергийно спестяващи домове ще удари задължително по наемите, които със сигурност ще се увеличат", аргументира се изследователят. Той прогнозира, че това повишаване може дори да стигне около 30%.
"Ние знаем от нашите членове, че изолацията, която бе използвана при санирането в началото на 90-те години или новопостроените жилища, вече показват сериозни дефекти. А са минали едва 20 години", разкри шефът на GDW. В много случаи водата от проливните дъждове вече прониква безпроблемно през изолираните фасади. Създават се студени места и цепнатини, чрез които топлината отвътре излиза навън. Така вместо да се намали потреблението на топлоенергия, на практика се увеличават разходите за газ или различните горива.
Така се стига до въпроса дали при повечето санирани или новопостроени жилища до 2050 г. няма да се наложи отново да се сменя изолацията, и то по-скоро от предвиденото. В този случай споменатите вече в изследването разходи може да скочат с още няколкостотин милиарда евро, което отново ще доведе до сериозни финансови загуби за собствениците на жилища."

И т.н. Изводите от единия и другия материал си направете сами.
Не само ще ви озоват в капана на "санирането", което се свежда до лепене на стиропор по стените, ами това ще се окаже и неефективно и никакви разходи за топлоенергия няма да спестите.
Обаче сте на път да изгубите жилището си заедно с други такива балъци като вас. Дори не можете току-така да продадете капана, който преди е бил ваш дом, освен ако не си платите натрапеното ви саниране плюс неплатените сметки на съседите си, и то чак след 5 години от тъй безплатния ремонт. Ако пък сговорно със съседите си сте си санирали сградата, по-късно - при паспортизацията й и установяване на "енергийната й ефективност" - пардон за брюкселизма - ще ви вържат триста кусура, за да ви приунудят техните фирми и кметове да ви пресанират. Честито на всички ни!


27 Юли 2015 08:50
http://www.duma.bg/node/29129
Може да ни вземат жилището за неплатено парно

Капаните са заложени с приетите нови текстове в законите за енергетиката и за управление на етажната собственост, алармира адвокат


А може и слънцето да спре да свети, ако не дадем да ни санират? "Държавата" ни предлага кон за 2 лева с кокошка за 200, но винаги в комплект!
27 Юли 2015 09:09
Ако искаха да направят нещо наистина смислено, с този един милиард можеха да построят жилища за млади семейства, или да плащат лихвите по ипотечни кредити на млади семейства, или поне да поемат част от лихвите на такива семейства/ тук визирам такива, в които и двамата имат поне средно образование, поне единия работи и имат деца, но нямат имоти, но не и социално слаби и многодетни майки от етноса/.Така поне можеха да задържат млади, работоспособни хора, които да раждат деца тук в страната, а не да правят комисии и да мъдруват "демографски стратегии".Ама при такъв вариант трудно ще откраднат 60-70 % от този милиард.
27 Юли 2015 09:28
След година производителите на влагоуловители "ще залижат косъма".
27 Юли 2015 09:55
Безплатно сиренце има само в капана - стар английски лаф...
--------------
Сайтът на Генек

27 Юли 2015 11:07
Безплатно сиренце има само в капана - стар английски лаф...

"При Бай Тошо имахме безплатно здравеопазване и образование" - стар комунезки лаф.
27 Юли 2015 11:30
нямат и експертен капацитет за това

Имаше и по-подходяща дума - "некадърни".
27 Юли 2015 12:12
"Ползвате безплатна помощ, за да санирате жилището. После решавате да го отдадете под наем или да го продадете. Според Програмата и европейските регламенти дължите връщането на полученото безплатно!


Това много важно!
Може ли подробности.
27 Юли 2015 13:05
Уилт, време е да започнете да четете с разбиране. Преди посочения от Вас цитат е даден линк, където са цитирани всички европейски регламенти и директиви, както и нашите закони по случая.
Ето го пак за невнимателно или умишлено избирателно четящи:
http://www.zadkulisite.com/post-1408
27 Юли 2015 14:33
Все пак са два реда.
Цитирай ги.
Нека де прочетем, че при продажба на санирано от държавата жилище, продавачът е длъжен да заплати разходите по санирането.
27 Юли 2015 14:41
Аблепсия, на твое място не бих се връзвала толкова на писанията на въпросния всичколог,журналист, ченге и пр. Григор Лилов.
Не че нещо, ама....
27 Юли 2015 15:35
Колко неща още около "санирането" ще се окажат платени...представа си нямат попадналите в капана със сиренцето.
27 Юли 2015 16:48
Същия бахур като цифровата телевизия...не знам колко от Вас помнят, че преди две години зарибяваха хората, че е много хубаво да си купиш модем и вече да имаш цифрова телевизия, защото цитирам "
ще има МНОГО ДРУГИ програми, при това напълно безплатно


...и тази реклама с "МНОГО ПРОГРАМИ" вървеше нон-стоп и заливаше всички национални и ненационални телевизии...

...и в началото бяха десетина програмите безплатните а сега знаете ли колко са..?


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД