:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 371
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Читалня с 1500 книги отваря пред Народния театър

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Първите 1500 книги вече очакват читателите си.
От утре столичани ще могат да заемат книга директно в парка пред Народния театър. Новата "Читалня", която ще изпълнява и ролята на туристически информационен център, се открива официално тази вечер от кмета Йорданка Фандъкова, под звуците на ансамбъла за съвременна класическа музика "180 градуса"

Новата градска придобивка отваря врати за читатели от 30 юли. Средището за литература ще работи всеки ден от 10 до 20 ч., а от него книга ще може да заеме всеки притежател на читателска карта. Тя обаче се получава не срещу пари, а след дарение на една или повече книги. Срокът за заемането на книга е 20 дни, както в класическите библиотеки.

Сред първите 1500 тома, с които инициативата тръгва, присъстват творбите на нашумели съвременни български автори (Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Алек Попов, Милен Русков), както и преводна класика и модерна литература - от Кафка и Чехов до Дан Браун и Роберто Боланьо. Общият брой на дарителите, предимно частни лица, но и издателства, фондации и други организации, е бил около 600. По време на събитието "Чети с мен" в началото на юни президентът Росен Плевнелиев е дарил книгата "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков. Йорданка Фандъкова пък се е включила със "Строители на съвременна България" на Стоян Радев.

Инициатор на "Читалнята" е младият писател Александър Шпатов. "Достатъчен успех на първо време е, че читалнята тръгва", казва той. "Нямаше как сами да набавим книгите за читалнята и затова съм страшно благодарен на всички, които се включиха и дариха любимите си книги. Това изгражда емоционална връзка с мястото - ако споделиш нещо свое, една част от мястото вече и е твоя. От друга страна, е важно, че в центъра на София ще има място, което да дава достъп до съвременна българска и световна литература."

Дом на новата библиотека на открито е стъкленият павилион в Градската градина, в който някога се продаваха вестници, а в последните години бе изпочупен и превърнат в свърталище и нужник за бездомници и наркомани. След около 3 месеца ремонт мястото е неузнаваемо и пълно с книги.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Изпочупеният и превърнат в клоака преди павилион е обновен и неузнаваем.
1804
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД