:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НСО ще може да блъска коли, които й пречат

СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
***
Парламентарната комисия по контрол на специалните служби прие без забележки законопроекта, с който Националната служба за охрана (НСО) ще придобие нови правомощия, които на практика ще я направят безконтролна. Това става ясно от стенограмата от заседанието, с което проектът се праща за второ четене в пленарната зала.

С новия закон НСО ще се превърне в нещо средно между военно формирование, полицейско подразделение и специална служба. Записано е, че е "специализирана военизирана държавна служба". Така началникът й ще може да произвежда офицери и сержанти, които няма да са част от армията. От БСП са предложили НСО да мине към правителството, а гардовете да са държавни служители. Това обаче не е било прието. Записано е също, че служителите й ще могат да арестуват, въпреки че НСО няма полицейски правомощия. Подобно на полицаите обаче държавните гардове ще "са физически неприкосновени и се намират под защитата на закона".

Най-интересни са текстовете, свързани с правата на охранителите да употребяват оръжие и сила. Бъдещият закон ще им позволи да използват сила и помощни средства - белезници, палки, димки, гумени и шокови куршуми, както и принудително да спират автомобили, когато не бъде изпълнено тяхно разпореждане. Дори и да бъде употребена неправомерна сила, това ще се установява от други служители на НСО, а не от независим орган.

Специален текст позволява колите, които пречат на кортежите на НСО, да бъдат повреждани, за да се отстранят. Тези разпоредби са много важни в светлината на последния инцидент, при който граждани се оплакаха, че са били избутани от кортеж и за малко не са катастрофирали, а единият шофьор дори се е мъчил да настигне колата на НСО и да иска обяснения.



22
4111
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
28 Юли 2015 20:19
НСО ще може да блъска коли, които й пречат А стига бе.. А не може ли направо с гранатомета???? Пък и бат БОКО има опит
28 Юли 2015 20:25
Вместо тази служба да се закрие, те и дават неограничени пълномощия. Освен да блъска коли, предполагам скоро ще може и да убива по собствено усмотрение. А за пуяците, дето ги охраняват нито дума. Мутрите си уредиха бодигардовете на държавна издръжка.
28 Юли 2015 21:33
"НСО ще може да блъска коли, които й пречат" Какво се мъчат толкова във внедряването на правомощия, нищо още не е забравено, да изровят неписаните права на УБО или пък ако искат да е съвсем "законно" да отидат до ЮАР и да вземат от музеите цялото законодателство за бантустаните за да се "озакони" изцяло апартейда на територията.
28 Юли 2015 22:11
Застрахователите ще плащат ли? Или Каско ще стане на практика задължение.
28 Юли 2015 22:19
А не може ли направо с гранатомета???? Пък и бат БОКО има опит

Хайде още една обществена поръчка - за оборудване с гранатомети на колите им.
Тия да не си мислят, че са в игра, наистина?
Онзи ден правосъдният министър на два пъти ползва геймърска терминология по въпроси на съдебната реформа и управлението, сега тези се държат, като че ли са в Лунапарк...
28 Юли 2015 23:40
- Тате, защо светкат така тия коли?
- Пазят депутатите, тате.
- А от какво ги пазят?
- От народната любов...

29 Юли 2015 06:44
Ашкоолсун, аферим и машаллах на въпросната парламентарна комисия!!!
Що не ни изтрепете за по-бързичко с няко и друг неполиткоректен калашник, за да може всяко парвеню да се разтакава по националните пътища самО в мерцедес и с екскорт, без да му се пречкат из гумите българските данъкоплатци, които го хрантутят?!
29 Юли 2015 07:17
А като си спомня как едни...образи,именующи се Дърева,Велислава и Йорданов,Александър с гороломен глас ни убеждаваха,че вече нямало да има правоимащи и кортежи.
29 Юли 2015 07:22
Ето ги хубавците:
http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2348
29 Юли 2015 07:25
НСО ще може да блъска коли, които й пречат
... особено ако бързат за обяд в "Макдоналдс"...
29 Юли 2015 07:30
именующи се Дърева,Велислава и Йорданов,Александър

Не виждам връзката:
"Именующата се" Велислава Дърева като журналист е била неколкократно уволнявана преди и след демократичните промени. Доколкото зная, и в момента си вади хляба с публицистика. Тежи 40 кила.
Именующият се Александър Йорданов е бил пред. или зам.-пред. (не помня) на НС, неколкократно посланик, а след окончателното му дискредитиране като политическа фигура - приет и настанен на уютно местенце в ИЛ на БАН. Щото, като безценен демократичен политкадър, незаменим учЕн и привърженик на пазара и свободната конкуренция, трябва на всяка цена да се хрантути от държавната трапеза. Тежеше стотина кила, сега може да е свалил няколко.
29 Юли 2015 09:42
Уилт, това са маймунките, които натискат копчето, за да им пуснат бананче.
В зората на ББ1, края на лятото на 2009 г. бяхме изхвърлени от пътя от кортежа Му между Каварна и Балчик. Добре, че мястото там е равно и "банкетът" беше достатъчно широк, та не се потрошихме. Кортежът беше заел и двете платна и се движеше с много повече от 120 км/ч. Вечерта разбрах, че е бързал да открива "перки" край Каварна.
Около 2 седмици по-късно ми се случи да пътувам в центъра на Варна по булевард "Владислав" зад кортежа на "любимия" на много форумци Гоце. Колите бяха почти същите - 2 големи джипа и 2 БМВ. Святкаха си с лампите, но се движеха в колоната с 50-60 км/ч и не им беше осигурена "зелена" вълна. Тъй че поведението на пазвантите изглежда зависи много от "багажа" на охранявания.
Навремето някои разчитаха абревиатурата УБО като "Убиваш Без да Отговаряш". За 25 години "демокрация" пак дотам ли я докарахме?
29 Юли 2015 11:52
От блъскане на коли до пускане на контролен изстрел в челото, менталното разстояние е под 1 мм!

За Народният съд изникна още един казус за произнасяне на Присъди!
29 Юли 2015 11:56
Понеже не съм в час как стои този въпрос в "белите" държави, ако има някой живущ там нека сподели.
Иначе може и някой заблуден дупетат да се направи на загрижен и да попита за чий им са тези баснословни правомощия, ама надали - нали те също клецат на безплатната софра...
Виж за реалното положение на нещата ви съветвам да си сложите една видеокамера в колата и като ви треснат ИЛИ ПРОЧИЕ, поне да имате нещо черно на бяло
29 Юли 2015 15:37
Надявам се да има останали разумни депутати и направените предложения да не се приемат.
29 Юли 2015 15:45
Би трябвало да ги закрият вече.

Преходът свърши, вече е демокрация - какви са тия социалистически привилегии??
29 Юли 2015 16:32
А не може ли направо с гранатомета????


Не им трябва, НСО вози тия капути на Audi A8 L, а това е кола танк.
29 Юли 2015 16:50
Е така е на народната любов трябва да се отговаря подобаващо. Страх го е крадливите кални душички
29 Юли 2015 17:17
Като ги е страх - да си наемат частна охрана. Безработни бол.
29 Юли 2015 18:33
Айде сега Маргаритка ще ги накара и банкетите да си плащат от джоба
29 Юли 2015 18:35
НСО ще може да блъска коли, които й пречат
А може ли и аз?
29 Юли 2015 18:54
НСО-то са длъжни да дадат малко прозрачност каква тор са блъскали на магнолията, та да й се случи такъв цъфтеж!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД