:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,733,601
Активни 58
Страници 4,527
За един ден 1,302,066
Таен агент

Лесно било да регистрираш фирма в България? Не съвсем

Агенцията по вписванията упътва "новобранци" само ако става дума за плащане на такси
Снимка: IMPACT PRESS GROUP
А се твърди, че в България проблем с регистрацията на фирма вече няма
Институтът за пазарна икономика направи експеримент с таен агент - прати свой стажант да регистрира фирма, за да провери лесно ли е и какво може да се подобри. Стажантът е описал своите впечатления като начинаещ бизнесмен в дневник, публикуван в седмичния бюлетин на ИПИ.

"Твърди се, че в България проблем с регистрацията на фирма вече няма, защото основната реформа приключи преди години с прехвърлянето на процеса от съда към Агенцията по вписванията и с намалението на минималния капитал при регистрация на ООД и на таксите. Напредъкът е наистина забележителен. Но най-вече поради абсурдната процедура преди реформата - все още регистрацията на фирма отнема на собственика й минимум 4-5 дни, струва в пъти повече от минималния изискуем капитал от 2 лева, а част от стъпките са напълно излишни", коментира стажантът. Ето го и самия дневник:Ден първиЗапочвам с онлайн проучване. Търсенето на информация за процедурата по регистрация на компания започва от интернет, където може да бъдат открити десетки сайтове, които предлагат правна консултация срещу фиксирана сума, безплатни съвети за регистрацията и т.н. Това, което липсва, е официален сайт на администрацията, който да дава информация за регистрацията на фирма, като изключим предложенията на "Гугъл" за сходни търсения, сред които се появява Агенцията по вписванията (АВ). Информацията е "постна" - вписването се извършва чрез подаване на заявление по образец. Не се разбира дали това е единственият необходим документ.

Отивам в Агенцията по вписванията. Влизам в новата сграда на АВ и се нареждам на опашката за вписване в Търговския регистър. Когато най-накрая стигам до гишето, посреща ме заповед РД-01-10-002 от 2013 г., която гласи, че служителите на АВ не могат да дават консултации по попълването на заявленията. Въпреки това решавам, че нищо не пречи да попитам кои документи да попълня първо и къде да ги предам. Отговорът е: "Тука не са правни консултации, момче!" След множество допълнителни въпроси от моя страна разбирам, че първо трябва да подам заявление за запазване на името на компанията, след това да открия набирателна сметка в банка и след това да подам и формуляр А4. Впоследствие разбирам, че изобщо не е било задължително да запазвам име на компанията. Но вече съм платил 50 лв. за това удоволствие.

Плащанията се извършват в близката банка, което става ясно от разлепените навсякъде информационни табели, но няма информация за това каква сума трябва да бъде внесена. Тази информация получавам, след като изчаквам реда си на нова опашка. Служителите в банката са достатъчно услужливи и ми обясняват, че трябва да бъде открита набирателна сметка (срещу такса), в която трябва да бъде внесен минималният изискуем капитал от 2 лева.

Откриването на набирателна сметка е най-лесната част от цялата процедура по регистрация на ЕООД. Това става срещу учредителен акт, решение на общото събрание (в интернет има примерни бланки за попълване), минимален капитал от 2 лв., такса към банката от 10 лв. и първоначална сума за захранване на сметката - 50 лв. У мен се поражда следното недоумение - защо задължението за внасяне на минимален капитал на фирмата ми от 2 лв. се превръща в общ разход от 62 лева?Ден 2

С бележката от банката за внесения капитал, попълнения формуляр А4 и бележката за платената държавна такса от 110 лв. Става дума за таксата за разглеждане на документите от АВ, която е 110 лв., ако се подават на хартиен носител, и 55 лв., ако се подават по електронен път. В агенцията обаче никъде не ви информират за онлайн варианта.

Връщам се в Агенцията по вписванията. Но там ме посрещат със "Само с тия документи ли ще регистрираш фирма, момче?" и "Вземи прочети Търговския закон".

Прибирам се, за да прочета закона, но това не ми създава усещането за повече знание по темата. Връщам се към вече изпробвания метод - търсене в интернет, където намирам безплатна и подробна информация на страницата на http://pravatami.bg/2780/. Оттам разбирам, че имам част от документите, но не всички. Изтеглям следните декларации: по чл. 141, ал. 8 от Търговския закон; по чл. 13, ал. 5 от Закона за Търговския регистър; по чл. 13, ал. 4 от Закона за Търговския регистър; по чл. 142 от Търговския закон; бланка - за образец от подпис. Докато ги попълвам, си мисля колко време съм спестил, като не съм се заровил в Търговския закон и в Закона за Търговския регистър.

Отивам при нотариус, за да заверя образеца от подписа ми. За което плащам такса от 6 лева.Ден 3

За трети път се връщам в АВ. Сега вече приемат документите и ми дават входящ номер, с който мога да извърша проверка в сайта на Търговския регистър. Предупреждават ме, че е възможно да получа указание, което трябва да бъде изпълнено в срок от три работни дни - в противен случай губя държавната такса и процесът трябва да започне отново. За първи път в целия процес някой от администрацията ми казва, че ще получа повече информация за това, което трябва да направя.Ден 4

Получавам указание, че трябва да представя нов учредителен акт с пълния адрес на управление.Ден 5

Отново съм в АВ, където представям изисканата информация. Един час по-късно вече съм регистриран бизнесмен - моята фирма вече фигурира в Търговския регистър.Равносметката?Загубих много време, което можеше да бъде спестено, ако на интернет страницата на АВ имаше подробната информация като тази, която намерих на страницата на pravatami.bg. Не става ясно защо съм задължен да внеса минимум 2 лв. капитал в банка, при положение че това е свързано с допълнителен разход от 60 лв. Още по-неясно е защо никъде няма информация за възможността да подам документите до АВ по електронен път, което би ми спестило 55 лв. Но може би най-фрапиращо е следното: от АВ отказват да ми дадат информация за всичко друго освен за документите, които са свързани с плащането на такси - набирателна сметка в банката, заявление А4 и заявлението за запазване на име на компанията. Последното дори не е задължително! Същевременно не можаха да ми кажат, че са ми необходими още 6 други заявления, които обаче не са свързани с плащането на такси, или поне не на АВ.Изводите

са ясни: веднага е възможно намаление на процедурите и документите за регистрация на ООД; веднага е възможно целият процес да се съкрати до 2 работни дни; нелепо е за внасянето на 2 лв. капитал да платиш още 60 лева - това трябва да се промени; задължително е Агенцията по вписванията да предоставя ясно и изчерпателно описание на цялата процедура, независимо че някои от стъпките не са от нейната компетенция.

13
3688
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
05 Август 2015 21:43
Хич не е лесно даже...
06 Август 2015 02:14
Айде сега! Уж институт за пазарни икономики, пък акцента върху социалистическата пестеливост. Кой нормален човек тръгва да регистрира сам нов бизнес, за да "спести" 100 лева от хонорар на адвокат или счетоводител, който ще изготви и внесе всички документи вместо теб. И какъв "бизнес" ще правиш с уставен фонд от 2 лева и като броиш всеки лев, който си дал по регистрацията. между другото, авторът е пропуснал един дребен разход от 15 до 20 лв за уверително писмо от банката, че имаш пари в набирателната сметка.
06 Август 2015 08:11
otvrat
06 Август 2015 02:14


Когато държавата предоставя възможност фирма да се открие с 2 лева уставен капитал - това значи, че и разходите трябва да са малки. Иначе се получава горното. А и далеч не всички които искат да регистрират фирма имат пари за адвокати.

Внасяш 2 лева, и банката ти иска такса 10 лева. Всъщност много лесно може да се спести тази такса, но трябва да си клиент на банката в която внасяш - т.е. да имаш вече сметка там - лична. Казваш, че си клиент на банката и о, чудо - таксата пада на 1.50 лева.

10те лева такса е за балъци.
06 Август 2015 08:37
У мен се поражда следното недоумение - защо задължението за внасяне на минимален капитал на фирмата ми от 2 лв. се превръща в общ разход от 62 лева?

Щот бизнес без инвестиции никъде няма. А като заработи фирмата и потекат актовете и глобите за какво ли не, инвестицията расте.
06 Август 2015 09:23
Ретистрация на ЕООД за 5 дни може дори да е малко, когато става въпрос за служител (стажант) на ФОНДАЦИЯ ИПИ. Ако стажант-фондационерчето наистина имаше желание да се впуска в бизнеса, поне да беше попрочел ТЗ. Може ли да искаш да регистрираш ЕООД например, без да знаеш какво е това ? Да правиш бизнес, значи да си активен самият ти. Не да чакаш някой винаги да ти казва какво да правиш. При това без пари. Когато не можеш да прави нещо, плащаш на онези, които могат. А той иска без никакво усилие от негова страна и само срещу два лева да стане бизнесмен. Затова и бизнесът ни е такъв - основно кръчмарски, търговски, шофьорски и селскостопански.
Що се отнася до регистрация на ЕООД, човек със средна интелигентност може да си я направи само за един ден, ако си е направил труда предварително да проучи нещата. Подготовката им е максимум 2 часа.
А не като това стажант-фондационерче, дето клечейки сутринта в нужника е взел решение да става бизнесмен, и след като си е вдигнал гащите, е тръгнал да го прави.
06 Август 2015 11:30
БирникЪ, има и още нещо - човекът е тръгнал предварително с негативна нагласа, демек, "ей, ся ще ги пипна тия гадове бюркрати в издънка и ще ги закопая в кучи гъз."
Хубаво са му казали: "Чети ТЗ." и се предполага, че щом е служител на ИПИ би трябвало да е с икономическо или правно образование и да разбере лесно разпоредбите. Обаче най-лесно е да критикуваш.

"У мен се поражда следното недоумение - защо задължението за внасяне на минимален капитал на фирмата ми от 2 лв. се превръща в общ разход от 62 лева?"

Аз разбрах, че сумата от 50 лв. е за захранване на банкова сметка. Това разход ли е и защо?
06 Август 2015 14:16
Малееее, тоя стажат след време ще раздава акъл по медиите. Я му дайте поне името. А и е интернет неграмотен, освен вичко друго. На този линк е препратката към търговския регистър http://www.registryagency.bg/bg/services/trgovski-registr/ а там всичко което му е трябвало е описано. Хайде за по-лесно този е адреса http://www.registryagency.bg/bg/services/trgovski-registr/ . По горе колегата вече е писал за 50те лева. А да не говорим че има пос - терминали. А и всеки с разум в главата си, ще потърси читава банка за да открие сметкИ на фирмата си.
06 Август 2015 15:32
Когато държавата предоставя възможност фирма да се открие с 2 лева уставен капитал - това значи, че и разходите трябва да са малки.


Когато една държава предоставя такава възможност - никога няма да се оправи. Как ще правиш бизнес с два лева? Какъв бизнес ще правиш с два лева? Ще прави ли някой бизнес с теб, след като провери в търговския регистър и види, че си ООД с уставен капитал от 2 лева? Бизнесът е риск. Щом си тръгнал да го правиш - трябва да имаш пари поне да си регистрираш фирма, а не да се чудиш как да съкратиш 30 лева от регистрацията. Никой по света не ходи да си регистрира сам фирма. Или я купува готова-регистрирана (shelf company) или плаща на адвокат или счетоводител да свърши тази работа вместо него. В някои държави дори има изисквания за минимален уставен фонд за определен вид фирми. Например ако в името на фирмата има инвест, инвестмънт и т.н., трябва уставният ти капитал да е 20 000 долара, да речем. за да не подвеждаш клиенти и партньори. Та така....
06 Август 2015 16:23
Кой нормален човек тръгва да регистрира сам нов бизнес, за да "спести" 100 лева от хонорар на адвокат или счетоводите

в "нормална" държава, всеки нормален човек би регистрирал сам фирмата си. Защо трябва да плащаш 100 такси и да попълваш 100 документа? Ако умееш да предеш, защо трябва да си запознат с ТД? Аман от простотии в тая територия!!!
06 Август 2015 17:01
Статията е манипулативна и невярна.
Търговския закон, Законът за търговския регистър и една наредба към последния съдържат всички нормативни изисквания и не е трудно да се прочетат.
После, в сайта на агенцията също има разяснения.
Трето, в Интернет също на много места има описана процедурата.
Нататък.
Запазването на име никъде не е посочено да е задължително, укора в статията обаче е че никой не му рекъл че не е задължителноV
Въпросните 50 лв. за банката са си искане на самата банка. Други банки нямат такова искане.

Всички необходими документи ги има в Интернет или на място в самата агенция.
При добра организация и ако става дума за ЕООД са нужни ден или два за подготовка на документите и подаването им в регистъра, след което тече законов служебен срок от 3 работни дни за регистрация.
Тоест, нужни са до 5 дни и ок. 150 лв.
Ако за автора на статията това е дълго (все пак регистрира фирма, а не си купува боза от сладкарницата) или скъпо (само минималния капитал преди беше 5 000 лв.), да каже къде е по-бързо и евтино.
06 Август 2015 18:45
Човекът съвсем честно е описал патилата си. Тук се правите на големи многознайници, но знаете ли колко хора се сблъскват със същите трудности.
Имайте предвид, че щом е стажант, значи е съвсем млад и без никакъв опит в отношенията с бюрокрацията. А има и по-възрастни хора, които трудно се оправят с интернет и предпочитат някой човешки да им обясни какво трябва да направят, това толкова ли е непростимо!
И какво пречи наистина някой чиновник от АВ - ТР простичко да опише стъпките и да ги разлепи на няколко достъпни и добре видни места в агенцията?
Тендовагинит ли ще му причини това усилие.?

И не сте ли чували за градивна критика? Винаги има неща в работата на администрацията, които могат и трябва да се подобрят. Не разбирам наистина какво сте гракнали срещу статията!
07 Август 2015 07:45
Админиистрацията е паяк,който плете мрежи и загражда вратите през които обикновенните хора - мухи трябва да минат. Така се отваря работа и за свързаните фирми, родата на администраторите или такива които си кихат на администрацията за правото да консултират и прокарват през мрежите срещу определено заплащане. В клиентелистка държава, където на клиентите гласували за патрона се отблагодаряват с назначаване в администрацията или в свързаните фирми, не може да се очаква да има малка и работеща администрация. Това не е характерно за част от администрацията а е валидно навсякъде. В която и администрация да влезете, ще се натъкнете на нещо подобно. Представете си само колко много хора работят и се издържат от нещо ненужно за обществото, което може да отреже. Представе си обаче какъв вой, каква революция ще св вдигне ако отрежем тези хора от техния доход. И къде ще отидат тези хора? Та те не могат да вършат нищо полезно. Ще излязат на улицата и ще свалят правителството което е допуснало те да бъдат далеч от софрата. Системата утвърдена със законите на дуржавата не позволява тези циреи да бъдат изрязани. Института по пазарна икономика не може да не го знае, но и той е финансиран от външни сили, които ни налагат тази обществена система на клиентелистка демокрация, която не допуска друг вид държава и друг вид администрация.
09 Август 2015 20:23
Много високи такси за формални услуги, всичко е направено за да се прибират парите на хората.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД