:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Животни и хора от двете страни на Атлантика - I

Свободното движение - само за хора с капитали; останалите са стока в позабравеното нашенско значение за домашни животни, но не толкова мили, както се пее в песента.

Забележително е истинското лице на оная част от света, към която ни казват, че сме избрали да принадлежим - евроатлантическата цивилизация. Разбира се, за префърцунените й радетели откъм нашенско през седмицата най-забележителна би била простотията, с която сред бутафорните възстановки на Плиска се пличкаше важната част от кабинета с "жива вода", далечна родственица на оная, с която се поливал равноапостолният светец цар Борис-Михаил, покръстител на българите. Отклоним ли се обаче по тая тема, ще стигнем както до политнекоректни изводи, така и до не особено щастливите избори, всеки от векове за векове. Те правят нашенската забележителност някак детински невинна дори в своята простащина - напук на изчезващите учителки по литература, ронещи сълзи по европейски префинения Алеко, макар да нямат нищо против срещу една по така среща с балканеца бай Ганьо, както показва и актуалната правителствена конструкция.

Забележителното лицемерие, зад което прозира озъбено лице, засяга едно прастаро отношение - отношението между хора и животни. Като повечето естествени неща това отношение попада под преоценки, при които нормалното се изтиква от претендираща за права перверзия, силово налагана със средства, срещу които иначе самата перверзия истерично се противопоставя, когато се използват срещу нея. (Самата дума "перверзия" напоследък се дамгосва като част от "речника на омразата и неравноправието".) Тая инверсия, типична за садомазохистични шизоидни типове и за най-напредналите до гибелта си цивилизации, светна от едната страна на Атлантика по стените на Empire State Bulding със снимките на застрашени животински видове. Сред тях като стъклописан светец грееше лъвът Сесил, убит от зъболекаря Уолтър Палмър. За да не се губи гражданската енергия, потекоха разкрития и доноси срещу някоя си Сабрина Коргатели, счетоводителка от университета в Айдахо, която пуснала снимки с убит от нея жираф. Тия човешки зверства отпушиха добре насочвана по медиите активност, която бързо направи темата централна "за света и социалните мрежи". По тия поводи отвъд и отсам Атлантика се проведоха множество демонстрации в защита на правата на животните в естествените им "хабитати". Умерени любители на животински видове протестираха срещу затварянето им дори в зоологически градини, тъй като това представлявало репресия срещу тях. По-крайните от умерените набъркаха и демократичното възпитание на децата с анимационни филмчета, в които не бивало да се привилегироват едни животни за сметка на други. В това се включиха аниматори на "Цар Лъв". За да се изживее пълноценно трагедията, по-встрастените се накичиха с табели и значки "Аз съм Сесил". Най-крайните поискаха смъртно наказание за убиеца му и затвор за убийцата на жирафа, която си признала донякъде вината, но и достойнството на животните. В сериозни и не толкова сериозни, но влиятелни медии вече цяла седмица текат дискусии, в които доминира гледището на защитниците на животински права под лозунга "Това е война в Африка и ние трябва да помагаме на героите в нея" на фона от страховити снимки на препарирани лъвове, камари слонова кост и одрани крокодили. Естествено, липсват снимки на умиращи от глад африкански деца: това би означавало да се измести темата. В разрез със стремежа към печалба от високи такси, американски авиокомпании решиха да спрат превоза на ловни трофеи - лъв, леопард, слон, носорог и бивол. Понеже все пак става дума за бизнес, се предлагат "щадящи" и "отговорни" алтернативи: вместо ловджийски, да се организират повече фотосафарита. Така нечовешкото щастие от препариран лъв в хола ще се смени с уникални снимки, които се споделят в социалните мрежи и чрез рекламно-възпитателни пана на фотоапарати и айфони в метрото; могат да се видят по цивилизования свят от Манхатън до Обеля.

Тоя маскарад на хуманно отношение към животните съвпада с преместването на човешки маси от Африка и Азия към европейския край на Атлантика. Дотам съвпада, че човек би си помислил за преднамереност, с която виновниците за новото преселение на народите отклоняват вниманието на бездруго видиотената от телевизии и "социални мрежи" публика от съдба на хора към съдбата на изчезващите животински видове. Но дори неосъзнато, самата словоупотреба говори за прогресиращо отъждествяване на хора и животни. Докато се лутаха из покрайнините на "европейската цивилизация", тия маси се наричаха бежанци от зверствата на екстремисти и терористични режими. Медийно най-често се представяха като жени, старци и много деца. Когато те все повече взеха да заливат Централна Европа, станаха емигранти с тенденция към имигранти, поради което Европейският съюз определя и квоти за разпределение по страни. В снимки и репортажи започнаха да преобладават младите мъже. Откакто се появиха при Кале, тая тънка разлика между емигранти и имигранти изчезна и набързо всички станаха мигранти. Дори и у нас напоследък те се наричат с това име, общо за животинските видове (значи и за хората) понятие, описващо груповото преместване в циклично търсене на по-благоприятни за живот места без силна тенденция за застояване.

Преди година по света и у нас се изляха кофи публицистична жлъч срещу кметове и "националисти", които отказваха да допускат в селата и общините си "бежанци" и "сирийски деца в училище". Днес на изявленията на Дейвид Камерън за мигрантския "рояк", срещу който "ще направим още огради, ще дадем повече средства за защита и за патрулни кучета" се реагира с общоевропейски апели и суми за справяне с "напастта" около тунела. Затова разбираемо той е символ на "тъй необходимия нов сърдечен съюз между всички нас, за който трябва да работят Франция и Великобритания", както правилно мисли бившият главен редактор на Le Figaro Ж.-П.Муло, и той "мигрант" между двете страни.

От другия край на Атлантика се вижда кристално ясно, че вина за проблема имала Европа, тъй като нямала идеи, докато такива имал един човек - Путин!?, което било опасно. По подобен начин от тоя край на Атлантика вината се прехвърля към вътрешността на континента, все на югоизток. Това лесно обяснява съжалението на Тереза Мей, британски вътрешен министър, преди това и министър за жените и равните права, за бързо падналите граници в Европа, както и премерените похвали в жълтеникавия Daily Mail за пограничните телени мрежи в България. В тях в стила на английското възпитание одобрението се удържа с леко укорително заключение, че тая ограда е и "край на една отчаяна мечта за хиляди ужасени семейства, бягащи от екстремистите". Всяка по-близка до конфликтите европейска държава е по-виновна за това, доколкото не опазва границите си и съответно тия на съюза. Редки за политици са очевидните обяснения, каквото е това на Милош Земан, президент на Чешката република: вината е на САЩ и ония европейски страни, които са участвали в безразсъдни акции в Ирак, Либия и Сирия.

Същите страни в "сърдечен съюз" отдавна участват и в "мироопазването" в подсахарските си бивши колонии, вековни източници на робска работна ръка за тия примерни демокрации. Реакцията им срещу дошлата до тях малка част от вълната, предизвикана от самите тях, лесно разкрива идеологическото лицемерие и ни връща към исторически стереотипи, които изобличават всякакви приказки за всеобщи права. Никак не е случайно, че гордите апели за независимост и човешки права все пак са писани и приемани от робовладелци; не е и учудващо, че за техните наследници свободното движение на хора, стоки и капитали има същински смисъл, когато свободно се движат само хора с капитали. Останалите са стока в позабравеното нашенско значение за животни.

Това е обаче едната страна на въпроса. Като видим другата страна - авангарда от млади "мигранти" между Харманли през Женския пазар в София и лагерите край Дрезден до Кале, мнозина от които очевидно с боен опит и дух, - милата идеология за човешките права и свободи ще се изпари така, както се изпаряват медийните залъгалки за правата на животните. И никак няма да е учудващо, ако примерни европейци почнат да демонстрират под лозунги "Искам чип за благонадеждност и сигурност". Какъвто имал и лъвът Сесил, което не попречило да го застрелят.



39
294
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
07 Август 2015 19:29
!
07 Август 2015 20:06
Браво, право по темата, без излишни маски на "политкоректност".
Абе само аз ли забелязвам, че напоследък почнАха да падат пердета наляво и надясно... май навлизаме в нова, по-радикална фаза на въпроса "кой-кого?....
07 Август 2015 20:17
Димитър Денков
07 Август 2015 21:06
Даааа... Можело да се говори нормално и без политкоректност... А можело и в събота да се поднясят хубави статии - не само сульовчета...
----------------------------
Сайтът на Генек






07 Август 2015 21:30
генек 07 Август 2015 21:06
07 Август 2015 21:44
знае си защо
07 Август 2015 21:46
07 Август 2015 22:35
Статията обобщава многократно писани неща във форума и не дава дори идея какво да се прави...
Проблемът е, че проблемите с мигрантите ще стават все повече, та, както писах вече, да искаме ЕС спешно да даде пари и материали за бързо построяване на цялата ограда...
07 Август 2015 22:55
Този автор рядко пише, но пише толкова изчерпателно, че няма какво да се добави.
Най-много да го баннат.
07 Август 2015 23:15
...видиотената от телевизии и "социални мрежи" публика...
- гениално! Не мога да спря да го чета - безпощадно вярно
07 Август 2015 23:29
Никак не е случайно, че гордите апели за независимост и човешки права все пак са писани и приемани от робовладелци; не е и учудващо, че за техните наследници свободното движение на хора, стоки и капитали има същински смисъл, когато свободно се движат само хора с капитали. Останалите са стока в позабравеното нашенско значение за животни.


08 Август 2015 01:07
Никак не е случайно, че гордите апели за независимост и човешки права все пак са писани и приемани от робовладелци; не е и учудващо, че за техните наследници свободното движение на хора, стоки и капитали има същински смисъл, когато свободно се движат само хора с капитали. Останалите са стока в позабравеното нашенско значение за животни.

Това е обаче едната страна на въпроса. Като видим другата, авангарда от млади "мигранти" между Харманли през Женския пазар в София и лагерите край Дрезден до Кале, мнозина от които очевидно с боен опит и дух, милата идеология за човешките права и свободи ще се изпари така, както се изпаряват медийните залъгалки за правата на животните. И никак няма да е учудващо, ако примерни европейци почнат да демонстрират под лозунги "Искам чип за благонадеждност и сигурност". Какъвто имал и лъвът Сесил, което не попречило да го застрелят.



08 Август 2015 01:25
Не спорим, че убиването на диви животни е зверство.
Не бих твърдял обаче, че миграцията без регламенти и целесъобразност е нещо добро.
08 Август 2015 05:21
>>><<<
Абе този човек не чете ли сульо? - Да се научи малко на политкоректна сульовщина, ами тръгнал да ми се нрави със всеки си ред. Под всеки ред се подписвам, ако има подписка за под редовете!!! Изключително четиво!
Някой се обади, че не предлагал решение, а само констатации. Ами ти констататциите направи ли си ги сам бе, някой?! А ако си ги направил, какво си предложил до сега?!
За автора

08 Август 2015 07:41
Аз лично бих предпочел лъвът да е жив. За тия двамата мухльовци на снимката не ми се говори. Дори защото светт е пълен с мухльовци, а лъвовете са на изчезване.
08 Август 2015 07:48

Достави ми удоволствие!
08 Август 2015 08:22
08 Август 2015 08:41
Автора
08 Август 2015 09:44
Същите страни в "сърдечен съюз" отдавна участват и в "мироопазването" в подсахарските си бивши колонии, вековни източници на робска работна ръка за тия примерни демокрации. Реакцията им срещу дошлата до тях малка част от вълната, предизвикана от самите тях, лесно разкрива идеологическото лицемерие и ни връща към исторически стереотипи, които изобличават всякакви приказки за всеобщи права. Никак не е случайно, че гордите апели за независимост и човешки права все пак са писани и приемани от робовладелци; не е и учудващо, че за техните наследници свободното движение на хора, стоки и капитали има същински смисъл, когато свободно се движат само хора с капитали. Останалите са стока в позабравеното нашенско значение за животни.


Абсолютно вярно!
08 Август 2015 10:15
08 Август 2015 11:06
Толкова безпощадно вярно.. Но сега сигурно ще пратят и ДАНС да ви проверяват..
08 Август 2015 11:44
Разбрах само че хуманното отношение към животните е лицемерен маскарад и съвпадало по време с прииждането на хора от бедните към богатите страни, и че авторът е сърдит и не на него тия.
08 Август 2015 13:26
Сирийци,афганци,иракчани и жители на други държави дето демокрацията победи.
А египтяни няма.Там на един лош генерал не му хареса ултрапростата религиозна утайка да вземе властта чрез демокрация.
Някой иска предложение за решаване на проблема-
ами какъв ви беше проблема с "диктаторите" ?!
Че не даваха на тая утайка да се меси в делата и живота на осталите граждани?
Или не бяха съгласни с плановете на Великата задокеанска демокрация?
Май е второто.Та там е и решението на проблема:
-Спира се всякаква външна намеса,включително и индиректна подкрепа на ултрарелигиозната утайка.
Максимум за година-две и в Ирак,и в Сирия разумните и умерените ще натикат Дявола обратно в пустинята.
Е,на нас или на вас може и да не ни харесва как си устройват техния си начин на живот,но поне ще си е тяхен.И няма да идват с хиляди при нас.
08 Август 2015 13:26
вината е на САЩ и ония европейски страни, които са участвали в безразсъдни акции в Ирак, Либия и Сирия



И Израел.
08 Август 2015 14:13
То си е ясно и няма нужда от статии и коментари. Все едно да се помести статия, че преди ядене трябва ръцете да се мият със сапун. И после да коментираме, коментираме, коментираме...
08 Август 2015 15:21

Разбрах само че хуманното отношение към животните е лицемерен маскарад и съвпадало по време с прииждането на хора от бедните към богатите страни, и че авторът е сърдит и не на него тия.


Като гринго пак си разбрал много ...
08 Август 2015 23:10
преднамереност, с която виновниците за новото преселение на народите отклоняват вниманието на бездруго видиотената от телевизии и "социални мрежи" публика от съдба на хора към съдбата на изчезващите животински видове
. Не е отлоняване на вниманието, г-н Денков, а подготовка на бургерите/консуматорите да приемат съдбата си като съдба на животни. И не е за първи път. Последната ярка кампания беше "узаконяването" на хомосексуалните бракове. Тогава полуневежи бургери вменяваха на останалите, че хомосексуалността се срещала сред животните, сиреч природосъобразна, затова цивилизацията трябвало да е приеме и ... да заприлича на животните.
Същият подход беше използван при налагането на идиотщината "глобално затопляне" - показваха се кадри с умиращи животни уж заради променента им среда ... за да се избегнат обясненията, че двата градуса повишение за половин век са по-скоро резултат на слънчевата активност отколкото на флуктоационната концентрация на СО2.
09 Август 2015 00:42
подготовка на бургерите/консуматорите да приемат съдбата 
а когато бургерът яде бургер, става канибал.
флуктоационната концентрация на СО2.
пише се флуктуация, пунктуация, турбуленция, акумулатор, кумулативен.
09 Август 2015 00:47
димитър денков...
браво!
на фона на бозата скоято ни чипкат малко крайно звучи но е прав 100 %
тия хора не са тръгнали насам от хубаво...
време е тия дето запалиха чергата половината свят да поемат своята отговорност!
09 Август 2015 00:51
Разбрах само че хуманното отношение към животните е лицемерен маскарад и съвпадало по време с прииждането на хора от бедните към богатите страни, и че авторът е сърдит и не на него тия.


Същото можеш да чуеш и от копоите на Хайдук Сидер. Не така елитарно изразено, разбира се...
09 Август 2015 09:25
Фундаментален когнитивен принцип в работата на човешкия ум - най-високоорганизираното късче материя в познатата ни Вселена, върху който се базира съществуването на човечеството, е ПРИНЦИПЪТ на СПОКОЙСТВИЕТО. Разрушаването на условията за реализация на този принцип, разрушава човешкото общество, което трябва да се определи като най-осъдителното престъпление срещу човечеството и човечността.
09 Август 2015 10:18
Никак не е случайно, че гордите апели за независимост и човешки права все пак са писани и приемани от робовладелци; не е и учудващо, че за техните наследници свободното движение на хора, стоки и капитали има същински смисъл, когато свободно се движат само хора с капитали. Останалите са стока в позабравеното нашенско значение за животни.

Затова трябва да се приеме подхода на Австралия. Кордон около Европа, излавяне на мигрантите от лодките и връщането им обратно откъдето са тръгнали.
Аз нямам нищо против в България да идват мигранти с капитали или със знания и умения. Други просто не ни трябват.
09 Август 2015 10:42

09 Август 2015 18:56
убийствено точна статия
10 Август 2015 12:58
11 Август 2015 08:33
Адаш, ...
11 Август 2015 15:50
12 Август 2015 10:14
12 Август 2015 23:42
Интересно, какво ли ще е "Животни и хора от двете страни на Атлантика - II".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД