:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 579
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

66% от кандидатите по програма "Еразъм" не успяват

66% от кандидатстващите през 2014 г. по европейската образователна програма "Еразъм+" не са успели да получат исканото финансиране, показва отчетът на Центъра за развитие на човешките ресурси, който е управляващият орган по програмата. Причините са, че кандидатите искат повече средства, отколкото могат да управляват ефективно, както и че подценяват подготовката на проектите. "Все още получаваме проекти, които не отговарят на всички критерии", коментира изпълнителният директор на ЦРЧР Мануела Радева.

За 2014 г. са подадени 1139 проекта за общо 84 млн.евро, от които одобрени са едва 387 за 24 млн.евро, като това е едва 34% успеваемост, посочи Радева. За 2015 г. пък проектите, желаещи да получат средства за образователна мобилност, са 1196 за 84 млн.евро, а одобрени са 283 за 23 млн. евро. Успеваемостта тук е едва 23%, т.е. 77% от кандидатстващите са били отхвърлени. За пари от "Еразъм" могат да кандидатстват университети, отделни студенти, неправителствени организации. Програмата осигурява обмен на студенти в ЕС.

Тази година бюджетът на "Еразъм+" е 25.6 млн. евро. Догодина той ще скочи с 10%, а през 2017 г. - скокът може да е с 40%, съобщи още Радева.

Въпреки че кандидатстването за повечето дейности по програмата за тази година приключи, предстои от средата на септември до 1 октомври т.г. да се отвори покана за сектор "Младеж", по който са заделени 1.3 млн. евро. Прогнозите са, че средствата може да стигнат за 45 проекта, стига те да са с разумно финансиране. По тях през обучения биха могли да преминат около 1000 души. Тъкмо заради големите бюджети, които залагат кандидатите, броят на спечелилите е по-малък.

Скоро трябва да бъде отворена и нова схема за образователна мобилност на студенти и преподаватели от страни извън ЕС като Русия, Латинска Америка, Казахстан, Сингапур и др., като най-голям бил интересът към Русия.



1426
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД