:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Безвремие

Кабинетът "Борисов" - в ролята на Архимед

България не е рай за бизнеса и скоро няма да стане. Всички знаем защо - правителствата ни анализират, вместо да действат
Снимка: Архив "Сега"
Като премиер Бойко Борисов редовно се среща с чужди инвеститори, които не престават да повтарят, че се сблъскват с едни и същи проблеми.
Еврика! Всеки инвеститор, потопен в корупция и бюрокрация, бяга от България. Това "епохално откритие" бе направено миналата сряда. В ролята на Архимед влезе кабинетът "Борисов". Правителството се похвали, че е приело анализ, разработен неизвестно кога и неясно от кого, и вече знае кои са десетте най-важни причини страната ни да не е рай за бизнеса. Анализът не е публикуван. До медиите бе сведен само списък на 10-те проблемни области.

В самия списък всичко е дежавю - и баба на село вече знае, че корупцията е враг на честния бизнес, че бюрокрацията мори фирмите, че правосъдната ни система често кривосъди и т.н. Докога правителствата ще преживят очевадните проблеми, вместо да ги решават? И защо трябва да се правят нови и нови анализи, вместо направо да се решават проблемите?Какво трови бизнес атмосферата у насможе да се прочете в редовните доклади с препоръки на Европейската комисия. А също и в докладите на Световния икономически форум в Давос. Всичко е подробно и ясно описано в годишните изследвания на Световната банка "Дуинг бизнес", както и в Годишника на конкурентоспособността, издаван от Швейцарския институт за развитие. Министрите могат да върнат лентата към коя да е стенограма от многобройните си срещи с бизнеса и веднага ще разберат какво трябва да направят. Четива с анализи и препоръки - колкото щеш. Мерките ги няма. А поредно българско правителство влиза във фазата "създаване на работни групи" за намиране на решения.

Според току-що одобрения анализ проблемна област №4 е "често променящо се законодателство". Правилно, това наистина е кошмар за бизнеса и той го припомня от години при всеки удобен случай. Но взимат ли си управляващите поука? Вместо отговор ето един пример - само от началото на тази година фундаментално важният Закон за енергетиката е претърпял ремонти 5 (пет) пъти.

"Ниска ефективност на правната рамка за разрешаване на спорове" е проблемна област № 8. И това е брадясала тема. Още в първите издания на "Дуинг бизнес" го пише - в България фирмените дела се точат убийствено дълго. Според най-новия доклад средното време за произнасяне на съда по бизнес спор е 564 дни! Представете си сега криза и в кризата малко предприятие, завлечено с много пари от двама от основните си клиенти. Дали ще оцелее, ако трябва да чака година или две съдът да му помогне да си върне парите?

Като тресавище № 7, което стряска всеки инвеститор, анализът сочи "съдебната система и корупцията". Че къде е новината? Ние отколе си знаем, че българската Темида често работи с повече от една везна и че корупцията у нас е вездесъща. Същинската новина е извън анализа и тя е, че за пореден път липсва политическа воля за съществени промени. Току-що приключилата парламентарна сесия показа ясно, че управляващата коалиция се тресе от раздори и че части от нея воглаве с ГЕРБ блокират, кастрират, отлагат,саботират най-важните антикорупционни закони"Несъгласуваност на административните процедури, свързани с реализацията на инвестиционните намерения..." е точка № 9 в анализа. Не трябва да си гений, за да осъзнаеш, че колкото повече министерства, агенции и службици има, толкова по-сложно и времеемко е съгласуването. Обаче какво направи кабинетът "Борисов 2": от едно министерство произведе три нови - на икономиката, на енергетиката, на туризма. Единственият видим резултат е, че едноглавата бюрократична ламя стана триглава. Самото роене на нови ведомства е парадокс, защото поне една от формациите в управлението - Реформаторският блок, винаги се е обявявала за по-малко чиновници и по-малко административни структури. Парадокс е също, че Министерството на икономиката, освободено от бремето на енергетиката, не е никакъв двигател на реформи. Че кой да прави икономически реформи, ако не министърът на икономиката, излъчен от Реформаторския блок! Не е чудно, че Божидар Лукарски е предпоследен по рейтинг в кабинета.

Вижте и проблемна област №1. Факт е, че докарването на ток, вода, газ до бизнес сграда е цяла епопея в България. Но и това е отдавна известно и "Дуинг бизнес" редовно го подчертава. У нас присъединяването към елмрежата отнема над 4 месеца. В Южна Корея всичко приключва за 18 календарни дни, в Германия токът потича на 28-ия ден.

Подобно е положението с разрешителните за строеж, които се посочват като тежък порок на инвестиционния климат у нас още в първото изследване на СБ "Дуинг бизнес" - за 2002 г., та до днес.13 години са множко за намиране на решениена една сравнително проста задача - да се намали броят на "гишетата" и да се смали размерът на таксите, които тормозят предприемачите.

Всеки месец Националният статистически институт прави "допитване" до фирмите у нас и публикува бюлетин за бизнес климата. Тези анкети имат една цел - да покажат какво тормози предприятията и да ориентират управляващите какво трябва да се промени най-спешно и най-радикално в икономическата среда. "Несигурна икономическа среда", "Слабости в законодателството", "Недостиг на работна сила" - тези три проблема неизменно фигурират в отговорите на бизнеса. Нима трябваше специален анализ да повтори същото?

Ясно е, че борбата с корпуцията не е задача за една година или за един мандат. И че изисква упорити, постоянни и неотклонни усилия. Същото важи и за реформите на деформираната българска Темида. И мрежа от хубави пътища не се плете за едно лято. Но има стотици и хиляди лесни стъпки, които много бързо могат да се извървят.

Правителството управлява вече 9 месеца. Приело е десетки планове, програми, стратегии и концепции. А конкретните мерки за подобряване на инвестиционния климат се броят на пръстите на ръката. Да се чуди човек с какво са се занимавали от ноември 2014 г. до август 2015 г. Министерството на икономиката, Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малкия и средния бизнес. Нали точно това им е работата - да улесняват непрекъснато с конкретни стъпки предприемачите - наши и чужди, малки и големи. Вярно, командировките в чужбина и приемането на делегации са важни, организирането на кръгли маси, конференции и участия на български фирми в международни изложения са полезни, но всички представителни мероприятия се обезсмислят, когато с едната ръка държавата развежда бизнеса по форуми и му търси партньори, а с другата му бърка в джоба, слага му бюрократични окови и го мъкне по гишета и кабинети. Знаете ли колко много пъти министрите - и предишни, и сегашни, са правили с бизнеса работни закуски, делови обяди, годишни срещи, текущи срещи, официални и неформални разговори. Министрите слушат, но сякаш не чуват какво им казват деловите мъже и жени. Не трябва да си Колумб или професор по икономика, за да откриеш, че един магазин за сувенири няма нужда от правилник за вътрешния ред и че няма логика фирма от типа "аз и жена ми" да пише график за отпуски. В България обаче дори такива недомислия трудно се отменят.

Кабинетът "Борисов 2" трябва непременно да патентова "своето откритие" за десетте тресавища, които стряскат бизнеса и пъдят инвестициите. Така поне следващите правителства няма да имат право да си приписват Колумбови успехи, като пишат трактати за водата, колелото и къде го стяга чепикът бизнеса.--------------------

СПИСЪКЪТ

--------------------

1. Присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура (електричество, газ, вода) - срокове, брой процедури, разходи.

2. Разрешителни за строителство - брой процедури и време за тяхното изпълнение.

3. Несъгласуваност на административните процедури, свързани с реализацията на инвестиционните намерения и забавяне при предоставянето на услугите от централната и местната администрация.

4. Често променящо се законодателство.

5. Отсъствие на изградена пътна инфраструктура или лошо състояние на съществуващата.

6. Липса на специалисти в търсени от бизнеса области и лошо качество на професионалното образование.

7. Независимост на съдебната система и корупция.

8. Ниска ефективност на правната рамка за разрешаване на спорове.

9. Административни процедури във връзка с международния стокообмен и разходи.

10. Време за плащане на данъци.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Икономическият министър Божидар Лукарски (в средата) и заместниците му - реформатори без реформи?
 ...............
3
7214
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
09 Август 2015 23:17
Как беше законът - всяко тяло, потопено в течност, губи част от теглото си, равна на обема на изместената течност...
И всяко тяло, потопено във власт, олeква също така...
10 Август 2015 05:10
Прав е Бочко да негодува срещу СЕГА! Такива статии неоснователно очернят правителството Му. Този анализ, Юлиана, е довел до намаляването на 60-те мерки от предишния мандат на Бочко, когато с Дянков мислеха как да стимулират бизнеса. Вече са само 10! Това си е над 80% намаление. Когато човек има прекалено много задачи, редно е да ги подреди по важност. И понеже, никой не може ефективно да се фокусира върху отстраняването на 10 причини едновременно, изследването през следващия Му мандат ще трябва да ги намали с още 80% и да ги сведе до две. Тогава третото правителство на Бочко за пръв път няма да стане разногледо, защото ще си има една причина по която да работи и една с която да се оправдава, че няма напредък...
10 Август 2015 06:13
Фанта, Гълъбе,
В България е олицтворен лафа "Кипи безсмислен труд". От десет кладенеца се носи вода да се изсветли лика Му, че се труди неуморно. Кат' един Сизиф бута мутренския камък по баира след всеки избори и отвреме на време го пуска по надолнището ала Орешарски, да успокои Х.У. И. , че некой друг е виновен.
И така до пълното настъпване на Идиокрацията, пардон - циганизацията....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД