:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 432
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВСС не е проверявал работата на Пеевски като следовател

Докато беше подслонен да трупа магистратски стаж в столичното следствие, неуспелият шеф на ДАНС, медиен магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски никога не е атестиран. Това означава, че работата му като следовател никога не е проверявана. Не е придобил и статут на несменяемост, на който магистратите с 5-годишен стаж имат право, т.е. можело е да бъде освободен от системата по всяко време. Това става ясно от отговорите на Висшия съдебен съвет (ВСС), които "Сега" получи по Закона за достъп до обществена информация, след като спечели дело.

Информацията беше потърсена още през октомври 2013 г., но ВСС отказа да я предостави, позовавайки се на несъгласието на Пеевски. Последва дълга съдебна битка, която съветът загуби окончателно през юни. От комисията по предложенията и атестирането забавиха отговорите близо два месеца.

С криенето на информация за атестацията на Пеевски ВСС демонстрира специално отношение към него. "Не е известен случай магистрат да е бил питан дали е съгласен тези данни да бъдат публично оповестявани" , а "отказът на съвета да даде информация за Пеевски е в очевиден контраст с практиката му", се казва в решението на Софийския административен съд. Тезата на съвета беше, че ако информацията бъде дадена, ще бъдат накърнени правата и интересите на депутата.

По документи той има над 9-годишен стаж на магистрат, без да е бил повече от няколко месеца в следствието. По закон с навършване на 5-годишен стаж магистратите се атестират, за да получат статут на несменяемост. През 2014 г. въпреки старанието на ВСС да запази магистратското място на Пеевски той сам отказа да се върне в съдебната власт, в която влезе през 2005 г. без нужния стаж и с протекциите на тогавашния шеф на националното следствие Ангел Александров.



НУЛА

От ВСС не отговарят на въпросите на "Сега" по колко и кои разследвания е работил Пеевски. Питането е препратено до директора на националното следствие. Отговорът на този въпрос обаче вече е ясен. След дело, водено от в. "Капитал", неотдавна прокуратурата призна, че Пеевски не е работил по нито едно досъдебно производство или следствена поръчка.
6
2670
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
09 Август 2015 19:35
Поздравявам ви за добре свършената работа!
09 Август 2015 22:13
Браво. Така се работи.
10 Август 2015 10:36
неотдавна прокуратурата призна, че Пеевски не е работил по нито едно досъдебно производство или следствена поръчка

Да му се отнеме 9 години магистратски стаж! Немедленно!
10 Август 2015 10:52
Колко заплати и какви е взел?? Който го е назначил да върне парите. Да се атестират непосредствените му началници. Моля ви не спирайте. Продължавайте да копаете. Само от това излизат идеи за съдебна реформа по-голяма от всички досегашни взети заедно.
10 Август 2015 11:49
Браво на екипа на "Сега".
10 Август 2015 12:40
Поздравления на екипите на двата вестника. Добра работа!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД