:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 398
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът в Гърция се опитва да саботира сделката с кредиторите

Ангела Меркел е "скептично" настроена за постигнатото споразумение
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Късно тази вечер гръцкият парламент ще започне да обсъжда споразумението с кредиторите.
Председателят на гръцкия парламент Зои Констандопулу се опитва да саботира споразумението с международните кредитори за отпускането на Атина на трети финансов спасителен пакет в размер на около 86 млрд. евро, като възпрепятства процедурата по гласуването му, съобщи електронното издание GRReporter. Тя се готвеше да свика съвещание на председателите на парламентарните партии и комисии късно снощи, на което да се реши дали депутатите извънредно да се съберат и да гласуват споразумението. Констандопулу не се съобрази с настояването на премиера Алексис Ципрас за незабавното свикване на народните представители, за да се ратифицира документа възможно най-бързо и Атина да получи спешен финансов транш до 20 август, когато трябва да плати задължения в размер на 3.2 млрд. евро към ЕЦБ. Той изпрати писмо до Констандопулу, като подчертава, че гласуването трябва да стане на заседанието на депутатите днес.

С решението на Зои Констандопулу парламентарните комисии вероятно ще започнат да заседават днес сутринта, а не в сряда, както искаше премиерът, и ще приключат необходимите за гласуването процедури късно довечера. Така най-вероятно гласуването на споразумението ще се състои в полунощ на 13 август.

Членове на правителството осъдиха поведението на Зои Констандопулу и обявиха, че тя открито воюва с премиера Ципрас, след като се опитва да възпрепятства всяка законодателна инициатива. 12 от 20-те председатели на партийни групи и парламентарни комисии изпратиха писмо до председателя на парламента с искане за ускоряване на процедурите за вота по споразумението. Лидерите на партиите провеждаха вчера последни сондажи сред депутатите за настроенията сред тях. Консерваторите, социалистите и лявата партия "Потами" заявиха, че не са съгласни с тежките мерки, заложени в споразумението, но ще го подкрепят. Комунистите и крайнодесните от "Златна зора" са категорично против сделката, както и 40 депутати от управляващата партия СИРИЗА.

Гръцкият премиер Ципрас е разговарял по телефона във вторник вечерта с германския канцлер Ангела Меркел, предаде електронното издание "ИЮ Обзървър", като цитира източник от гръцкото правителство. Тя била "скептично" настроена за споразумението. Според Меркел мостово финансиране било по-добър вариант за Гърция от цялостно споразумение, което изисква много повече дебати.

3
2565
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
12 Август 2015 21:11
Хъката-мъката, ама са си 86 млд евро все пак, нали? (На гърба на братята гърци. Да са живи-здрави да ги върнат с лихвите. Бактън от помощ такава!)
12 Август 2015 23:37
Цялата им назлъма е, че въобще нямат намерение да връщат каквото и да е.
17 Август 2015 17:13
Дядо Любене,недей да се кахъриш за гърците.Ципрас си спаси държавата-засега.Тези комшии през 2013 г. са експортирали селскостопанска продукция за 30 млд.евро.Пак през тази година БВП на Гърция е бил 300 млд.евро.Комшиите ще се оправят,но ние няма да направим същото.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД