:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Проект обещава революция в държавните такси

Не може да има различни тарифи за еднакви услуги, ще бъде записано в закон
Румяна Бъчварова
Нов закон ще сложи ред в тарифите и ще поправи пороците в таксите, които многобройните държавни служби събират от фирмите и гражданите. Това обещава проект, подготвен от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова. Той е обявен за обществено обсъждане, така че "кусурите" в него, които отсега личат, може да бъдат коригирани.

Документът предвижда създаването на спецзвено, което ще следи във всяко ведомство таксите да покриват само разходите за извършване на съответната услуга. Сега повечето министерства, комисии, агенции така са надули тарифите си, че са превърнали таксите в данъци. Авторите на проекта са амбицирани да сложат край на тази порочна и широко разпространена и отдавна наложила се практика. Изрично се посочва, че ще се прекрати и познатият феномен за сходни като разход услуги да се калкулират напълно различни такси.

Според друга революционна идея в бъдещия закон всеки, който си е платил, но не е получил поисканата справка, удостоверение или друга административна услуга, има право да си върне парите, като подаде искане до съответното ведомство. То ще трябва да преведе парите по посочена от клиента сметка в 30-дневен срок. От проекта обаче не става ясно ще има ли наказания за чиновници, ако сме си поискали обратно парите, а не са ни ги превели в указания срок. Вместо санкции за служители, които не са предоставили навреме поискана услуга или са допуснали грешка в издаден документ, законът предвижда глоби, ако чиновникът е пропуснал да начисли такса или е смалил размера й.

ВИДОВЕ

Държавна такса може да се събира за извършване на дейност или услуга, а също и за предоставяне на право от държавен орган - разрешение или лиценз; за извършване на контрол, експертиза или оценка; издаване на документ, включително изображение, звукозапис и други; обучение, квалификация, специалност или правоспособност; признаване или упражняване на права на платеца на таксата; водене на публичен регистър; предоставяне на информация. Правораздавателен орган пък получава заплащане за разглеждане на дела; удостоверяване на права; изпълнителни действия; извършване на експертиза или даване на консултация; дейност, включваща заверка или издаване на преписи от документи.
1250
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД