:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 551
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Семействата пак започват да крепят бюджета си със заеми

Разходите растат два пъти по-бързо от доходите ни
Домакинствата отново започват да посягат по-смело към заеми и кредити, за да крепят семейния бюджет, показват данните на НСИ за доходите и разходите на домакинствата за второто тримесечие на 2015 г. През 2014 г. семействата бяха изключително предпазливи в тегленето на борчове и това перо се срина като източник на доход. През пролетта на тази година за първи път от края на 2013 г. изтеглените заеми растат на годишна база и спрямо предходното тримесечие. В същото време хората по-малко разчитат на спестяванията си, отколкото в началото на годината. Спрямо 2014 г. обаче отново има ръст. Спестяванията - обратно на кредитите, бяха станали значителен източник на доходи, за което най-вероятно има роля и миналогодишната банкова криза. Като цяло, въпреки раздвижването в доходите, разходите растат значително по-бързо.

От април до юни разходите са се увеличили с близо 8% спрямо същите месеци на миналата година - два пъти по-бързо от доходите, които са нараснали с 3.7% на годишна база. Така на човек в домакинството се падат по 1012 лв. доход за тримесечието и 1093 лв. разходи. Въпреки двойно по-бързия ръст на харчовете данните са значително по-оптимистични от началото на годината, защото за първото тримесечие доходите нараснаха с едва 0.8% спрямо началото на 2014 г., а разходите с почти 7 на сто.

Според източниците на доход в домакинствата отново се открояват изтеглените спестявания - те продължават да растат на годишна база, но пък намаляват спрямо началото на годината. А в последната година имаше постоянен ръст спрямо предходните месеци. За второто тримесечие на тази година на човек са се падали по 29.24 лв. изтеглени от заделеното настрани. А през същите месеци миналата година са се падали с около 7 лв. по-малко на човек. За сравнение обаче за първите три месеца на тази година сумата бе стигнала малко над 36 лв. Изтеглените кредити увеличават сумата на човек до 8.49 лв. на човек, с 1.25 лв. повече, отколкото преди една година. В началото на годината заемите бяха 6.59 лв. на човек, след като бележеха намаление от края на 2013 г. насам.

Другият интересен източник на приход за домакинствата - регулярните суми от други семейства - също се увеличават на годишна база - на човек се падат по 15 лв. за второто тримесечие, с 4 лв. повече отпреди година. Намаляват обезщетенията за безработица - с около 1.09 лв. до 4.09 лв., което е резултат от раздвижването на пазара на труда. От заплата според статистиката на човек се падат с 33 лв. повече отпреди година, или по 673 лв. за трите месеца.

РАЗХОДИ

Що се отнася до разходите, семействата харчат повече за почти всичко, отколкото миналата година. Единствено разходите за транспорт намаляват спрямо 2014 г. - с близо 2.77 лв. на човек. На същите нива остават сумите за съобщения (по около 48 лв. на човек). Средно с по 13 лв. повече за периода спрямо 2014 г. е похарчил всеки в семейството за храна - по над 368 лв. С над 5 лв. растат разходите за алкохол и цигари до почти 51 лв. Значително са се увеличили тези за вода и ток - с над 21 лв. до 143 лв. С 5 лв. повече отпреди година се дават за здравеопазване на всеки - по 55 лв. С 10 лв. на човек са нараснали разходите за свободното време и отдих - до 43 лв. За облекло и обувки се дават по 37 лв., което е с 2 лв. повече от миналата година.
12
2754
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
14 Август 2015 20:26
реших да намина. за малко. и каво виждам:
Семействата пак започват да крепят бюджета си със заеми
кои семейства точно? нали спестяванията на българиТЕ нарастват (поне) в аритметична прогресия?
14 Август 2015 21:14
кои семейства точно?


Които трябва
14 Август 2015 22:32
Тукана няма ли грешка в заглавието ?
Вчера ужким стъкмистиката казваше, че имало ръст на икономиката с 2 % ? Викам си: "Ей, победиха окончателно евроатлантическите ценности ?"
И сега , кво ?
14 Август 2015 23:13
Спестяванията - обратно на кредитите, бяха станали значителен източник на доходи, за което най-вероятно има роля и миналогодишната банкова криза.

ю


Дотук четох доста задълбочено. След което реших, че следващият значителен източник на доходи ще е ВАКУУМЪТ.
15 Август 2015 09:09
Влоговете, викат оня ден едни данни на НСИ, растат, а семействата си крепят бюджетите, тоест оцеляват, със заеми, викат днес други данни на НСИ
Вероятно едни служители изготвят едните данни, а други - другите и не си правят труда поне да си координират викането.
Пък семействата, които оцеляват със заеми, плащат заплатите чрез преките и косвените си данъци на всичките викащи.
Най-добре ще бъде и в интерес на формалната логика ще е, ако се публикува списък на онези семейства, на които им растат вложенията, понеже ще се спести значително книжно и виртуално пространство. На онези, които - все още - се крепят на заеми, няма как да им се публикува списък, щото името им е легион.
15 Август 2015 09:50
Натисни тук
Сега може би аз не чета правилно съобщението на НСИ, но там пише че, доходът средният е 1203лева, а разходът средният е 1093лв.
При това отношение защо е необходим заем? Че чак и да растат. /не че не е възможно и двете, ако хората пак са залитнали да купуват жилища и техника на заем, но нямам такова впечатление, а статията по-скоро намеква, че хората теглят заеми да си купят хляб/ Осреднено, хората спестяват.
Единствените, за които знаем, че харчат всичко от доходите са политиците - те подават декларация "без промяна" в имотното и финансово си състояние всяка година докато ... децата не си купят хотел с заем от родителите.
15 Август 2015 10:32
Единственият логичен извод от тез данни на НСИ за влоговете и заемите е, че семействаТА, които "пак започват да крепят бюджетите си със заеми", се състоят от не`кви идиоти, които са си вложили спестяванията в банки срещу ниска лихва, но затуй пък същевременно теглят заеми, за да оцелеят, с висока такава. Мъ знам ли, на територията вече всичко е възможно...
15 Август 2015 10:56
При положение, че доходът от наем е два пъти по-висок от лихвите по депозити в банките, излиза съвсем логично да се вземе заем за покупка на недвижим имот. А когато тоя заем допълва някакви спестявания, сметката излиза идеално.

Впрочем това съотношение може да обясни на ББ защо банките имат ликвидност, пък никой не взима пари за развиване на бизнес. Тук изключвам бюрократичните и корупционни практики.
15 Август 2015 11:30
На онези, които - все още - се крепят на заеми, няма как да им се публикува списък, щото името им е легион

Ц...

Името им е:
...
шопи със сопи
с пръсти
с копрали
с търнокопи
с вили
с брадви
с топори
с коси
и слънчогледи
- стари и млади -
се спуснаха всички отвред
- като отприщено стадо
от слепи животни,
безброй
яростни бикове -
с викове
с вой
(зад тях - на нощта вкаменения свод)
полетяха напред
без ред
неудържими
страхотни
велики:
НАРОД!
15 Август 2015 11:43
редник
15 Авг 2015 11:30

Да живейш!
15 Август 2015 13:28
Примерът на гърците е заразителен. За да си демократ трябва да консумираш повече от това което изработваш.
16 Август 2015 08:51
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД