:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 569
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Санирането вдига с 10-20% цените на панелките

От програмите за обновяване печелят и неремонтираните блокове
Антон Андонов
Санирането вдига осезаемо цените на панелките. Ако жилището се обнови, може да се продаде с 10-20% по-изгодно, твърди анализ на агенцията за недвижими имоти "Ера". По-интересното наблюдение на брокерите обаче е и фактът, че дори само перспективата един апартамент да бъде включен в програма за саниране увеличава цената му с 5%.

Цената на саниран двустаен апартамент се качва с 4000-5000 евро спрямо неремонтиран със същата квадратура. Според брокерите основният фактор за покачването на цените на панелките е правителствената програма за безплатното саниране. Благодарение на този финансов ресурс много от обитателите на големи стари блокове могат да извършат ремонти и да приложат мерки за енергийна ефективност, за каквито иначе не биха могли да отделят средства.

Купувачите предпочитат обновените жилища, макар че са по-скъпи, обясни Антон Андонов от "Ера". Вече санираното жилище спестява пари, време и нерви за бъдещи ремонти. "Клиентите са готови да заплатят около 5% повече, когато общите части на входа са ремонтирани и се поддържат в добро състояние, както и когато фасадата изглежда добре. Категорично и логично санирането на цялата сграда, включително общите части, покривите и общите инсталации на целия вход, вдига цените на имотите", коментира Андонов.

И брокерите обаче потвърдиха за пречки, които се явяват сред собствениците, свързани с трудностите при взимане на общо решение за участие в програмата. Например често тези домакинства, които вече са санирали апартаментите си със собствени средства, не желаят да се включват отново в ремонти, дори да са безплатни.

Освен видимите ефекти от обновяването, купувачите оценяват и "невидимите". Топлоизолацията, подмяната на дограмата и на амортизирани общи части допринасят за по-ефективно отопление и съответно намаляват сметките. Факт е, че и без да говорим за цялостно саниране, панелките дори само със сменена дограма, ВиК, елинсталации и външна топлоизолация струват по-скъпо от неремонтираните.



ВТОРА РЪКА

В края на летния сезон намаляват неизплащаните ипотеки, сочат наблюденията на предлаганите от частните съдебни изпълнители имоти. Броят им се е понижил с около 1000 спрямо и вече е 3851, съобщи "Профит.бг". Предлагат се ваканционни жилища и дори цял апартаментен комплекс - "Бялата Лагуна" в курорта Карвуна, община Каварна. Продават се няколко сгради на груб строеж, чиято цена излиза около 700 евро на кв. м. За година цената е понижена с 30%, тъй като няма кандидати. Едностайните жилища в София пък продължават да държат цена - апартамент от 52 кв. м в "Надежда" струва около 45 хил. евро. Най-скъпият имот от предлаганите от съдия-изпълнител е в столицата на пл. "Славейков" - за 71 кв. м наддаването ще тръгне от 154 000 лева, или около 1100 евро/кв. м.
 ...
СНИМКА: БГНЕС
Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, регионалният министър Лиляна Павлова и кметът на Благоевград Атанас Камбитов (вторият от дясно на ляво) позират пред първия блок, саниран с държавни пари по националната програма. Той беше тържествено открит вчера.
8
1464
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
23 Август 2015 23:50
Месото, добавено в ястието, вдига цената му.
Някой да е очаквал нещо друго?
23 Август 2015 23:56
Гарсониера в Надежда е 45 х.евра? Болни хора.
24 Август 2015 11:39
Прав е авторът - печелят всички. Най-вече - саниращите. Шефка на дирекция в министерството на Павлова /интервю в сайта Коментатор/ съобщава цената, платена за саниране на 40 апартамента в Благоевград - 500 000 лева. Пада се средно по 12 000 на апартамент. Всъщност е повече - къде 15-16 000, тъй като /предполагам/ средно 1/3 от апартаментите са с вече сменена дограма и с поставена топлоизолация. Някъде и покривите са обновени. Като сметна по цени за индивидуален клиент /при поръчка на едро като при държавно саниране би трябвало да е по-евтино/ за ДВУСТАЕН: 5-камерна дограма с остъклена една тераса струва - 1400 /терасата/, 600 - хола, 500 - спалнята - общо 2500 лева. Добавям по 200 лева на апартамент - за покрив - с добрата Изола - и нови улуци, още по 40 лв/кв.м. немска изолация и мазилка - не алпинистка, а по-добрата технология, със скеле. Добавям и максимално допустимите - според мен - 1100 лева за смяна на общата дограма, изолация на неголемите общи части и проектиране. И какво се получава - 5-6 000 на апартамент, не 12 - 15 000. При това материалите са закупени с ДДС и всички възможни данъци. Циганската бригада за покрива и тази за изолирането може и да са спестили данъци, но все пак - ВЪПРОСЪТ ОСТАВА - Г-ЖА ПАВЛОВА, ЗАЩО ИНДИВИДУАЛНОТО САНИРАНЕ Е ДВА И ПОВЕЧЕ ПЪТИ ПО-ЕВТИНО ОТ ДЪРЖАВНОТО?
24 Август 2015 12:09
Е да, но аз не искам с моите пари да се вдигат цените на ремонтираните панелни блокове !
24 Август 2015 12:51
Санирането на панелките е една изключително смислена инициатива като цяло. Разбира се, как ще работи на практика (злоупотреби, схеми, бюрократични пречки, самият начин на кандидатстване и т.н.) е друг въпрос. И точно това би бил реалния проблем. А че данъците на хората, които живеят в къщи отиват за тези, които живеят в панелки - то така или иначе данъците работят по този начин (от едни хора отиват към други), но в този случай това разпределение е изключително смислено. Първо, поради географският обхват на програмата, ще се стимулират голям брой изпълнители, а не една голяма фирма. Второ, ще се подобри градската среда, от което печелят всички. Трето, гражданите ще могат сами да упражнят контрол върху качеството на ремонтите. Четвърто, ще се увеличи животът на панелките, а те така или иначе ще трябва да се санират, ако не искаме да виждаме навсякъде около себе си брутални гета и разруха. Пето, по-добра изолация значи по-малки сметки за ток и парно, което пък означава, че вместо парите на домакинствата да отиват за скъпа, (често) вносна и (често) контролирана от тъмни субекти енергия, ще бъдат отделяни за истинско вътрешно потребление. Ама това е само теория при един идеален вариант, де. Как ще работи цялата работа наистина - ще видим.
24 Август 2015 13:41
Санирането е враг на народа и на енергопотреблението.
24 Август 2015 13:54
А ако не го продадеш? Остава утешението, че след санирането ти се е вдигнал данъкът, ли?
24 Август 2015 22:22
Санирането вреди на интересите на БСП.
Опорна точка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД