:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 386
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВАС се разцепи по дело за информация за ядрени отпадъци

В процеса се искаше достъп до стратегията за управление на отработеното радиоактивно гориво
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Александър Кашъмов
С три на два гласа Върховният административен съд (ВАС) не допусна жалба срещу непрозрачната отмяна на приложение към стратегията за радиоактивни отпадъци. Това обяви шефът на правния екип на програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов в блога на неправителствената организация.

По този начин петчленен състав на ВАС остави в сила определението на тричленката, с което бе прието, че неправителствената организация НД "Екогласност" и гражданинът Петър Пенчев нямат правен интерес от обжалването на правителствено решение от юни 2014 г. С него се отменя част от Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г. На практика това е било мотивирано с нежелание да бъде изпълнено влязло в сила съдебно решение - през 2013 г. ВАС отмени положително решение за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на бъдещото национално хранилище за радиоактивни отпадъци. Съдът тогава се аргументира, че стриктното спазване на законодателството изисква дълбоко погребване на радиоактивните отпадъци, което е от значение и за живота и здравето на хората.

Според адвокат Кашъмов тихомълком и в нарушение на закона - без да публикува проекта за отмяна на неудобното му приложение №6 от стратегията и без да го подложи на обществено обсъждане, правителството на Пламен Орешарски е прокарало решението си. Това са и основанията, с които жалбоподателите са оспорили правителственото решение. Следващите правителства не промениха това решение, нито позициите си по съдебното дело, посочва Кашъмов.

Според Закона за безопасното използване на ядрената енергия кабинетът приема стратегията, като задължително я публикува предварително и подлага на обществено обсъждане. Според Наредбата за безопасност при управление на радиоактивни отпадъци стратегията е задължителен за изпълнение документ. По делото се разбра безспорно, че никой не е и помислил нито да публикува проекта за отмяна на стратегията, нито да я обсъди, и то не само с обществеността, но например и с Агенцията за ядрено регулиране, коментира още Кашъмов.

Тричленният състав на ВАС, прекратил делото, смята стратегията за пожелателен документ, а не за нормативен акт. Определението за прекратяване бе обжалвано пред петчленен състав с мотивите, че стратегията е нормативен акт, задължителна е при управлението на радиоактивните отпадъци и затова приемането й изисква задължителен достъп до информация и обществено обсъждане. Според жалбоподателите са нарушени и три директиви на ЕС - за достъпа до екологична информация, за участието в обществено обсъждане на документи, свързани с околната среда, и за отговорно и безопасно управление на радиоактивните отпадъци. Петчленният състав обаче потвърждава решението на тричленката.



КОНТРА

Двама от съдиите не са се съгласили с мнозинството. Според тях стратегията е нормативен акт и създава конкретни задължения за държавните органи в областта на управление на радиоактивните отпадъци за продължителен период от време. Не за първи път се оказва, че няма процесуален способ при такова драматично разделение на мненията в решаващия състав въпросът да се отнесе до друга инстанция, коментира адвокат Кашъмов.
1268
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД