:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,629,915
Активни 55
Страници 17,972
За един ден 1,302,066

До месец започва прехвърлянето на втора пенсия в НОИ

Финансовият министър отхвърли исканията на бизнеса за по-строг контрол при местенето на партидите
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Синдикати и работодатели застанаха на противоположни позиции за наредбата на Горанов. Докато бизнесът настоява за повече защити при прехвърлянето, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ги репликира: "Може и удостоверение за наследници и медицинско свидетелство да се иска - това е несериозно".
Работещите българи, родени след 1959 г., ще могат да местят натрупаното за втора пенсия от частен фонд в НОИ най-късно до края на септември, съобщи пред "Сега" финансовият министър Владислав Горанов. В последния момент наредбата, с която въведеният от началото на годината избор на осигуряване се регламентира, е претърпяла сериозни корекции. Горанов обясни, че днес или най-късно другата сряда Министерският съвет ще я приеме. Вчера тристранката разгледа новия вариант, в който са отразени значителна част от предложенията на работодателските организации и на асоциацията на пенсионните дружества. И двете страни имат още възражения - за защитата от злоупотреби при прехвърлянето на парите за втора пенсия, с които финансовият министър не е съгласен.

Последният проект ще стане известен след обнародването му в "Държавен вестник". "Сега" разполага с варианта от понеделник, ден преди заседанието на тристранката, но според представители на бизнеса е възможно и той да претърпи промени. Все още не е готова и наредбата на Комисията за финансов надзор, с която ще се определи редът, по който хората ще се връщат от НОИ към частен фонд. Това според Горанов не е пречка да започне да се осъществява реалният избор на хората, защото най-рано след една година осигурените ще могат да се върнат в капиталовия стълб. По закон смяната ще може да се прави веднъж годишно, но най-късно 5 години преди пенсия.

Основната критика на бизнеса и пенсионните дружества за необходимостта от по-строг контрол при прехвърлянето на средствата не бе приета от финансовия министър. Според наредбата прехвърлянето ще става със заявление до НАП, за което не се иска нотариална заверка. Така няма нужда осигурените да знаят дори в кой фонд са парите им, което според бизнеса не гарантира информиран избор. Обратното движение на вноските за пенсия - от НОИ към втория стълб - ще става със заявление до избрания частен фонд. "В наредбата остават текстове, които пораждат съмнение, че движението на партидите на осигурените лица от универсален пенсионен фонд в държавното осигуряване и обратно не е равнопоставено, а изборът на хората не е достатъчно информиран", коментира шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Пенсионните дружества се опасяват, че ще има злоупотреби с прехвърлянето и искат то да се извършва, както сега се сменя фонд - с нотариална заверка. Горанов обаче смята, че това ще натовари осигурените лица. Все пак новото в наредбата е, че пенсионните фондове ще изпращат уведомления с обратна разписка в срок от една седмица на осигурените, че парите им от индивидуалните партиди са прехвърлени към НОИ и съответно какъв е размерът им.

Другата критика на бизнеса е записаното задължение на НАП да предоставя информация на финансовото министерство за всички хора, които се завърнат от НОИ обратно в частен фонд. "Има известно непознаване на текста. Нарочно е направено така прехвърлянето да става със заявление до НАП, а не до работодателя, за да не знае работодателят кога работниците сменят фондовете", коментира Горанов защо му е на финансовото ведомство да знае кой се е преместил от НОИ към втория стълб. Според асоциацията обаче това е възможност да се държат под контрол държавните служители. "Нали се сещате какъв писък ще настане, как ще ги задължа (да се осигуряват в НОИ)", отговори Горанов.

Последният вариант на наредбата определя сроковете за прехвърляне на партидите. След като човек подаде заявлението си до НАП за прехвърляне в НОИ на първо число от следващия месец (съответно първия работен ден), пенсионното дружество ще изчислява размера на натрупаното по партидата и ще я прекратява. До десет дни тази информация трябва да се получи в НАП. Тя ще има 30 дни да прехвърли сумите от партидите на осигурените от своите сметки в БНБ към Сребърния фонд. Там парите няма да носят доходност и човек ще получи това, което е внесъл, ако реши да възстанови осигуряването си в частен фонд.

Работещите първа и втора категория ще могат да изберат да се осигуряват само в НОИ от 1 януари, като изборът при тях ще е само веднъж. Тези, които вече получават пенсия, няма да могат да се прехвърлят.

Заради критиката, че са "неприемливи и недопустими правата и отговорностите, които наредбата възлага както на МФ и на министъра на финансите", защото изразът "по ред и начин, определен от министъра на финансите" е записан осем пъти, Горанов навсякъде е сменил текстовете. Сега те препращат към закона за публичните финанси, БНБ и др.

БЕЗ РИСК

"Искам да уверя, че пенсионните фондове управляват много консервативно средствата и са доста ликвидни. Трябва да се стигне до решението всички осигурени да се прехвърлят от тях към НОИ, за да се реализират, и то чисто хипотетично, някои от притесненията на работодателските организации", коментира финансовият министър. По думите му фондовете трябва да положат усилия да бъдат "по-атрактивни", ако имат притеснения.
2192
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД