:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Досъбарянето на бараките в “Максуда” е под въпрос

След интереса на Страсбург планирана дата за разрушаване на други постройки няма
СНИМКИ: БГНЕС
149 роми, останали без дом след акцията в "Максуда", са настанени в приюта "Д-р Анастасия Железкова".
Съдбата на петнадесетината бараки, които останаха за досъбаряне във варненската ромска махала "Максуда", е под въпрос. Миналия четвъртък след първата серия на акция "Булдозер" представители на община Варна заявиха, че оцелелите незаконни постройки ще бъдат премахнати през настоящата седмица. Вчера обаче адвокат Даниела Михайлова от "Инициатива за равни възможности" съобщи през профила си във "Фейсбук", че правителството е поело ангажимент пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) разрушаването да спре. Община Варна отрече да е получила такова нареждане от кабинета. "Част от засегнатите явно имат добри адвокати. Премахването ще продължи, след като теренът в гетото бъде разчистен от вече разрушените къщи", заяви кметът на града Иван Портних. В същото време в писмен отговор до "Сега" неговите подчинени съобщиха, че планирана дата за разрушаване на други постройки няма.

От обясненията на Портних стана ясно, че съдът по правата на човека активно проверява случая във Варна. "Ежедневно получаваме по няколко писма от Страсбург, на които отговаряме. Спазили сме абсолютно всички процедури и закони", каза той. Общината води активна кореспонденция и с Министерството на правосъдието. Миналия четвъртък акцията спря внезапно, макар да не бяха останали много коптори за събаряне. Официалното обяснение бе разчистването, но според запознати причината е интересът на европейския съд. Той бе провокиран от жалба на адвокати и се интересува защитени ли са правата на засегнатите, къде се настаняват и т.н.

"В приюта "Д-р Анастасия Железкова" са настанени 65 възрастни и 84 деца, останали без подслон при изпълнение на заповедите за премахване на незаконно строителство на територията на "Максуда". Това са всички хора, които са поискали осигуряване на общинско настаняване. Семействата са настанени заедно, без отделяне на децата от родителите. Осигурени са топла вода, постелъчен материал и всекидневна доставка на храна", заявиха вчера от община Варна. В неделя в приюта почина възрастна жена, останала без дом.
 ---
26
3128
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
25 Август 2015 19:48
Нека момата Даниела Михайлова прояви милосърдие и да приюти в собствен имот останалите без дом ромове, коняци и пр., и след една година ще я питаме, дали все още иска да е адвокат на ... тези де!
25 Август 2015 20:04
Нищо особено, всичко е нормално ...
25 Август 2015 21:04
Абсолютно съм съгласен с мнението на duzov.
Другият вариант е, така нареченото ни правителство да вземе да похарчи едни неголеми пари за самолетни билети и да ги прати всички ромове и коняци на всезнайковците от ЕЦ, за които на чужд гъз и 100 тояги са малко. За икономия билетите да са еднопосочни.
Баси адвокатката!
25 Август 2015 21:05
duzov
25 Август 2015 19:48
Нека момата Даниела Михайлова прояви милосърдие и да приюти в собствен имот останалите без дом ромове, коняци и пр., и след една година ще я питаме, дали все още иска да е адвокат на ... тези де!

Да се ожени и да престане да се занимава с глупости!
25 Август 2015 22:48
ВСЕОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Член 3
Всеки има право на живот, свобода и лична сигурност.

Член 7
Всички хора са равни пред закона и имат право, без каквато и да е дискриминация, на еднаква закрила от закона. Всички хора имат право на еднаква защита срещу каквато и да е дискриминация, нарушаваща тази Декларация, както и срещу всяко подбуждане към дискриминация.

Член 17
1. Всеки човек има право на собственост, индивидуално или съвместно с други лица.
2. Никой не трябва да бъде произволно лишен от своята собственост.

Член 29
1. Всеки човек има задължения към обществото, в което единствено е възможно свободното и цялостно развитие на неговата личност.
2. Всеки човек, при упражняването на своите права и свободи, е подчинен само на такива ограничения, установени със закон, изключително с цел да се осигури необходимото признаване и зачитане правата и свободите на другите и за удовлетворяване на справедливите изисквания на морала, обществения ред и общото благоденствие в едно демократично общество.


Та така...
26 Август 2015 04:15
Член 29
1. Всеки човек има задължения към обществото, в което единствено е възможно свободното и цялостно развитие на неговата личност.

Що си изскубал космите от края на краката си и си ги посипал върху някои от думите по-горе. Поръси с мъдростта на твой близък цялото изречение.
26 Август 2015 06:53
освен всичко, копторите са нахвърляни в дере. всички знаят какво стана с копторите в деретата на Аспарухово миналата година. колко хора загинагаха. разчистването на деретата е задължение на местната власт в борбата с наводненията. та, мисля, на тия в дерето на Максуда им спасяват живота и спазват изискванията на Закона за водите.
26 Август 2015 09:22
Да се ожени и да престане да се занимава с глупости!


Маргаритка2, не знаех че е недотакована таз персона!
26 Август 2015 09:39
Kulev1002 26 Август 2015 04:15
Член 29
1. Всеки човек има задължения към обществото, в което единствено е възможно свободното и цялостно развитие на неговата личност.

Що си изскубал космите от края на краката си и си ги посипал върху някои от думите по-горе. Поръси с мъдростта на твой близък цялото изречение.


Ко!? Не!
26 Август 2015 10:44
Правата на засегнатите?
КОИ засегнати? Циганите, вдигнали нелегални бараки върху чужда земя? Или хората, чиято е тази земя? Та заради циганската инвазия не могат от много години да използват частната си собственост?
------------------------------
Сайтът на Генек
26 Август 2015 10:51
Къде се настаняват закононарушителите?
А нима това ни интересува?
Престъпникът НЕ МОЖЕ да извлича полза от престъплението си – стар постулат. Погазили закона, отнели земята на невинен човек – и искат компенсация за това?
Както щете го наречете, но мен лично изобщо не ме вълнуват проблемите на престъпници и паразити…
-------------------------------
Сайтът на Генек
26 Август 2015 11:36
Да се ожени и да престане да се занимава с глупости!


Абе незнаех,че жените се оженвали,ама айде да не издребнявам!


Член 17
1. Всеки човек има право на собственост, индивидуално или съвместно с други лица.


Самонанасянето или строежа без съответнaтa документация на (къща,барака или коптор,а дори и кочина) счита ли се за законно придобита собственост?
26 Август 2015 11:52
През Фейсбук ли вече се обявяват правителствени решения? От частно работещи адвокатчета?
26 Август 2015 11:53
добре че се появи причина да спрат, че иначе щяха да се оплетат в обяснения...
26 Август 2015 11:55
Като гледам снимката на тази светла и чиста стая и като си представя условията в старите бараки, мисля, че жителите им нямат основания да се оплакват. Освен, че сега никой няма (не би трябвало) да им позволи да ги превърнат в свинарник. Това, че новите жилища не са собствени, не е проблем, защото и старите не бяха.
26 Август 2015 12:30
Забравете Страсбург и си вършете работата!

Ако всичко е законно (за разлика от бараките), как Страсбург може да ви бърка?
26 Август 2015 13:39
2. Никой не трябва да бъде произволно лишен от своята собственост.

Е, то хубу! Ама не виждам къде е тука произволното?
Та, би ли ни го поЯснил, ако обичаш?
26 Август 2015 13:58
Пояснявам позицията си, която исках да изразя с публикуването на членове от Всеобщата декларация:
Действията на местната власт са оправдани и законни. Те защитават правата на собствениците на земята. Така че и до Страсбург и обратно да се разхождат защитниците на циганите -все тая! Циганите нямат никакво право да имат претенции към общината и, тези, които не са напуснали т. нар. "Максуда" да си дигат партакешите и да се омитат от чуждата собственост!
Така станали ясна моята позиция?
26 Август 2015 14:10
Мисля, че ДА.

Само да добавя, че е спазена и процедурата, което е отнело 1 година.
26 Август 2015 14:22
А, така съм съгласен! Бях останал с впечатление, че си от "защитниците" на произвола, щото "те, горките няма къде да идат"!
И друг път съм писал по подобни теми и съм разказвал как тук са решили тоя проблем. С две думи да го повторя: тукашните цигани са ги настанили в общински, т.нар. "социални жилища". И не са в генгерлика на края на града, където много бързо биха се превърнали в поредното гето, а в един от централните квартали. Когато питах един шеф от полицията що за странно решение са избрали, човека директно ми каза: Ами, така ги контролираме много по-лесно!
Е, вярно е и това, че тукашните са много по-богати от нашенската маса, но циганина си е циганин където и да живее.
И никой не ги нарича роми, коняци и пр. глупости! Циганин и толкоз!
А на тях и през ум не им минава да се обиждат от това.
26 Август 2015 14:42
"Осигурени са топла вода, постелъчен материал и всекидневна доставка на храна"

За какво им е топла вода ?
26 Август 2015 14:53
За къпане, пране и миене.
Тия цигани, които аз познавам са чисти.

26 Август 2015 15:03
маргаритка2:
Аз пък - не познавам...
Но всеки ден виждам - та затова попитах...
26 Август 2015 15:12
Трябва им малко време да свикнат.
26 Август 2015 17:28
Ето Решениетп по европски:
1. Бараките и паянтовите постройки се узаконяват от местната власт.
2. Данъчната им оценка, предвид риска от саморазрушаване се определя като на многостаен апартамент в Младост - 40'000 лв.
3. Данък за плащане: 500-800 лв на година.
При такива нива на данъците, римнялите/ромите сами ще си ги разрушат.
Демокрацията струва пари! А идат избори. Портних навярно иска още един мандат. Това е пътя за втория мандат барчед!
27 Август 2015 08:04
brejnev,1. за удостоверение за търпимост се иска постройката да е на собствен терен. 2. Искат се становища по специалности че сградата съответства на съответните нормативи и може да се ползав по предназначение. Не знам кой ще подпише подобно твърдение- аз не бих!3.Не разбрахте ли че в ЗУТ процедура узаконяване няма! и да въведат, няма как да важи със задна дата
Сега разбирам кой е главният закононарушител: Държавата, която се прави на хуманна за сметка на общините и им пречи да си вършат работата
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД