:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата дава над 700 000 лв. за борба с отсъствията

38 професионални гимназии ще си поделят 3 млн. лв. за модернизиране на лаборатории
114 училища ще получат 715 920 лв. от просветното министерство за намаляване на отсъствията на учениците си от учебни занятия през новата учебна година. Това показват данни на МОН за одобрените кандидати по модула "Без отсъствия" на националната програма "На училище без отсъствия".

Най-много средства ще получат училищата "Христо Смирненски" в Нова Загора - близо 52 хил. лв., СОУ "Климент Охридски" в Дългопол - 40 хил. лв., и 136-о ОУ "Любен Каравелов" в София - близо 39 хил. лв. Едва 240 лв. пък са предвидени за ОУ "Г.С. Раковски" в Голямо Ново, Търговище. Общо за този модул са заделени 1 млн. лв., включително и средствата за мониторинг. С парите училищните директори следва да разработят и реализират планове за намаляване на отсъствията на учениците си чрез коректното им отразяване в училищната документация, чрез мотивиране на децата да влизат в клас, чрез програми за превенция на преждевременното напускане на училище и др. Тъй като обаче в отчетите на МОН за минали години няма данни с колко броя точно са намалени отсъствията за конкретните школа, реално ефектът от мярката не е ясен.

По другия модул на програмата - "Без свободен час" - се предоставят допълнителни средства за изплащане на реално взети учебни часове от учители, които заместват отсъстващи от работа преподаватели. Общият му бюджет е 2 млн. лв. Данните на МОН показват, че между 1 ноември 2014 г. и 28 февруари 2015 г. са одобрени общо 732 хил. лв. за 787 училища в страната.

38 професионални гимназии пък ще си разделят 3 млн. лв. за модернизиране на материалната база, показват още данните на МОН за одобрените кандидати по националната програма "Модернизация на системата на професионалното образование" за 2015 г. От столицата са класирани само три професионални гимназии - по телекомуникации, по механоелектроника "Н.Й. Вапцаров" и по транспорт и енергетика "Хенри Форд". Повечето от останалите 35 професионални училища са в малки населени места като например Пирдоп, Севлиево, Тервел, Кнежа, Исперих, Попово, Банско и др. С получените средства школата ще могат да закупят ново или да обновят съществуващото специализирано оборудване в учебните кабинети, лаборатории и работилници, както и да осигурят условия за практическо обучение в реална работна среда. Планирано е около 1500 ученици да получат по този начин по-качествена професионална подготовка. Ще могат още да се ремонтират учебни кабинети, да се обзавеждат с демонстрационни материали, тренажори, видеофилми и др. Сред целите на програмата са още създаване на стабилни партньорства между гимназиите и бизнеса в поне 30 школа.

ДОСТЪП

43 училища пък са одобрени по програмата "Създаване на достъпна архитектурна среда", по която ще получат близо 950 хил. лв. за изграждане на рампи, санитарни възли, прилежаща инфраструктура, подемни платформи, асансьорни уредби и др.
3
1796
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
31 Август 2015 19:40
Точно директорите нямат никакъв интерес да установяват отсъствия... Основно те разпореждат на учителите да прикриват отсъстващи ученици, сакън някой да не се откаже от неговото школо и да отиде (с делегирания си бюджет) в друго... А проверките са ялови, защото е обичайна практика да се оставят предварително бележки без дата, които стоят обикновено по дневниците, и при внезапна проверка бележките за съответния отсъстващ ученик се представят със съответната дата.
А никой учител не смее да противоречи на директор, защото за неговото място чакат много послушни кандидати..
31 Август 2015 22:11
И колко може да струва една химикалка, с която ще преборят колкото отсъствия си искат?
01 Септември 2015 05:56
FuFighter е абсолютно прав!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД