:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,239,181
Активни 218
Страници 22,408
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Четирите конника на Апокалипсиса

Димитри Иванов
Четирите конника на Апокалипсиса са описани в последната книга от Новия завет в Библията, наречена "Откровение на Йоана" от Исус Христос в частта 6:1-8. Разказва се за книга или свитък в Божията дясна ръка, който е запечатан със седем печата. Агнецът божий Иисус Христос разчупва първите четири, при което се появяват четири конника: бял, червен, черен и блед - Завоевателят, Войната, Гладът и Смъртта. Според християнската есхатология те са предвестници на Страшния съд. Какво има под наразчупените три печата, Иисус не знае, Йоан още по-малко. Неразгадаема е Божията промисъл.

В подлеза до улица "Латинка" се появяваха графити, написани със спрей: "Долу" или "Доло ЦСКА", или "Доло Левски". При "демокрацията" или идиотокрацията или мутрокрацията се появиха графити "Четете Библията". Напъплиха всякакви проповедници, продавачи на опиума за народите, телевизионни гледачки и баячки, шарлатанки, шарлатани, курбани, водосвети, маслосвети, откривачи на вампири, мощи на светци, кладенци, аязми със светена вода, фирми да я бутилират и продават, сеячи на невежество, които искат часове по вероучение в училище, ислямски халифат, главорези, трафиканти на дрога, сега незапомнен трафик на хора.

Карта на света с ислямска държава видях през 1983 г., Берлинската стена падна през 1989 г., но замисълът не беше против комунистическата диктатура, а СССР да бъде разчленен и заграбени природните ресурси от Черно до Чукотско море. Като collateral damage и ЕС ще се разпадне.

Преди това Кръстан, Тошока и аз превеждахме книги, казахме си: Ще преведем и Библията, колко му е; тя е художествена литература и бъка от екшън. Каин и Авел въздали Богу приношения, димът от приношението на земеделеца Каин не се въздигнал към небето, а димът от печеното агнешко на чобана Авел се въздигнал, явно Дядо Господ не бил Veg, благочестивият Каин убил Авел. Пък цар Давид имал слабост към хубавите гаджета, испанците имали най-хубавата инквизиция, когато пеели "Естас сон лас манянитас ке кантаба ел рей Давид а лас мучачас бонитас ... " Давид утрепал Голиат, Бог помогнал на евреите да утрепят ханаанците и да им вземат земята, понеже били богоизбран народ. Дан Браун и той е сред десетките автори на книги и филми "The Four Horsemen of the Apocalypse"

Не направихме светски превод на "Книгата на книгите", защото не беше лъжица за нашите уста. Трябва да знаеш латински, старогръцки и арамейски, ние хабер нямахме от тези езици. Ала се забавлявахме. Тримата събрахме двайсетина библии от съществуващите хиляди различни. Намирахме грешките, забелязани от предишни преводачи; например "по-скоро камила ще мине през иглено ухо, нежели богаташ да влезе в рая", не било камила, а въже от пресукана камилска вълна. Когато Кръстан тръгна да се развежда, нарекохме го Адам, който е първият парясник по Божията воля. Господ направил за Адам хубавата Лилит. Това било грешка. Да, Господ може всичко, значи може и да греши. Лилит капризничела и не съгрешавала с Адам, поради което Господ я анихилирал, върнал я в хаоса, сиреч в джендема и направил Ева, втора жена за Адам, която Сатаната научил как тя да научи Адам да съгрешава, тоест да се съешва, иначе щяло да бъде голяма скука в рая и красивата библейска приказка щяла да свърши заедно с красивата Лилит.

Събрахме се на кафе и цигари на горната площадка на витата стълба - тогава в БТА се пушеше, самият главен директор Лозан Стрелков пушеше. Макар че бяхме безпартийни, той ни лансираше - Кръстан Дянков, Тодор Вълчев и мен, понеже бяхме добри преводачи. Най-добрият беше Тошока - Тодор Вълчев, който тогава превеждаше "Писма от Земята" на Марк Твен или някакви думи на Дизраели за разликата между нещастие и бедствие (the difference between a misfortune and a calamity). Ако Гладстон паднел в Темза, щяло да е нещастие, а ако някой го спасял, щяло да е бедствие, не си спомням точно, но е както онзиденшната случка с българския правителствен "Фолкън", той пак дефектира и това бе пак бедствие, ако се беше разбил, щеше да е само нещастие.

Тримата безпартийни казахме по една дума - "Литература, Изкуство, Култура" и от началните букви получихме ЛИК. Шефът ни Лозан каза, че названието, което сме измислили, е находка. Ще ви дам и хартия, и всичко да го направите този ЛИК, но не мога да ви дам на тримата само един седмичник да правите. Ще се скарате. - Не си прав, другарю Стрелков - възразихме ние ... - Хайде, хайде ... Знам ви аз как си викате един на друг.

Наистина знаеше. Нарече "Адам" развеждащия се Кръстан. Мен нарече йезуитски казуист; знаеше, че съм учил в католически пансиони в Брюксел, Пловдив и София, че в нашата гимназия на улица "Стара планина" на общото събрание, свикано да ме изключат като вражески елемент, аз казах, че не могат да ме изключат от СНМ (тогавашния Комсомол), понеже не са ме приели, а като вражески елемент не могат да ме приемат. После узнах, че на това Джо Хелър му казва Параграф 22. Ако пилот докаже, че е луд по устав, го освобождават от рисков полет, но с това той се издава, че не е луд. Вчера узнах, че българите ще можем да искаме определен документ, но не са длъжни да ни кажат кой е документът, така че няма да го получим. В "Catch 22" действието се развива в база на US Flying Fortress B-25 близо до Италия, в която сега имигрантите нахлуват, както предупреди преди 30 години Ориана Фалачи. Същата, която първа интервюира Мао и написа в какво ще се превърне Китай. Тя предрече също, че мюсюлманският наплив ще затрие ЕС и Европа.

Лозан знаеше подробности за нас тримата, понеже наши колеги в БТА слухтели какво си говорим, после то влизало в нашите досиета в отдел "Кадри". Лозан знаеше, че понеже приятеля ми Тошока имаше голям нос, аз му викам Сирано дьо Бержерак, че Кръстан нарича мен "пръчковидния бацил", понеже му приличам на пръчка, пък аз на него му викам Кръстанхойзер, че ние тримата посред нощ сме излезли от нас пияни-заляни и сме пеели и комшийката ни казала: "По-тихо да не събудите махалата", а ние сме казали: "Че сме народни будители".

Лозан прочиствал досиетата, но преди да хвърли в кошчето доносите за нас, той ги прочитал. После написа пиесата "Човекът от досието", а за нашата обща приятелка Даниела Кънева - пиесата "Живият въглен". Двете бяха поставени в Народния театър.

Маркс казва, че историята се повтаря първия път като трагедия, после като фарс. Пък аз преживях два фарса, вторият 30 години след първия. Навремето донасяли за мен и приятелите ми на доброволни начала, били неплатени "бдителни граждани" като комшийката ми Стоянка Игнатова. Вторите "бдителни граждани" като по-късната ми комшийка Катя Бончева се нарекоха комисия по досиетата, имат депутатски заплати, офисът им бил срещу входа на операта. Там понякога звучи прекрасната ария на клеветата на Росини в "Севилския бръснар". Най ми харесва как я пеят великите български баси Борис Христов, Гяуров, Гюзелев; сега има млади певци, които също я изпълняват възхитително.

Великите майстори на четката пък имали проблем с пъпа на Адам. Творецът направил Адам от кал, той не е роден от жена, следователно не може да има умбиликална връзка, тоест пъпна връв, следователно той не може да има пъп.DI copyright Микеланджело нарисувал Сътворението. Как Господ вдъхва живот на Адам е от най-прочутите фрески в Сикстинската капела. Микеланджело нарисувал Адам с пъп. Ден след ден рисувал тавана, краката му отекли, за да го събуят, му разпорили ботушите. Когато папата го попитал защо нарисувал Адам с пъп, Микеланджело пратил папата по дяволите.
 Четирите конника на Апокалипсиса. На летището в Денвър, Колорадо е нарисуван един от тях - Бледият. Не зная защо.
129
43142
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
129
 Видими 
01 Септември 2015 19:31
Навремето донасяли за мен и приятелите ми на доброволни начала, били неплатени "бдителни граждани" като комшийката ми Стоянка Игнатова. Вторите "бдителни граждани" като по-късната ми комшийка Катя Бончева се нарекоха комисия по досиетата, имат депутатски заплати, офисът им бил срещу входа на операта.

Ашколсун!!!
01 Септември 2015 19:36
Четирите конника на Апокалипсиса са описани в последната книга
от Новия завет в Библията, наречена Откровение на Йоана от Исус
Христос в частта 6:1-8. В главата се разказва за книга или свитък
в Божията дясна ръка, който е подпечатан със седем печата.
Божият Агнец, тоест Исус Христос, отваря първите четири
от печатите, при което се появяват четири конника:
бял, червен, черен и блед.
Според Християнската есхатология тези четири конника
на Апокалипсиса са предвестници на Страшния съд.[1]


https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%90%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%81%D0%B0Четирите конника на Апокалипсиса са описани
в последната книга от Новия завет в Библията,
наречена "Откровение на Йоана" от
Исус Христос в частта 6:1-8.
Разказва се за книга или свитък в Божията дясна ръка,
който е запечатан със седем печата. Агнецът божий
Иисус Христос разчупва първите четири, при което
се появяват четири конника: бял, червен, черен и блед
- Завоевателят, Войната, Гладът и Смъртта. Според
християнската есхатология те са предвестници на Страшния съд.
01 Септември 2015 19:37
Ами,това е!
01 Септември 2015 19:38
01 Септември 2015 19:43
Бледият ездач...
And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him.
01 Септември 2015 19:48
Не е ли тъпо точно Смъртта да я сложат на летище?

Както и да е, де.

Учените теолози твърдят, че никой не знае какво точно са правили Адам и Ева в рая, но оттогава там не пускат живи хора
01 Септември 2015 19:52
Ясно кво са правили, брулили са Му овошките, въргаляли са се из райграса Му , ловяли са Му зайците да ги пекат и накрая Му писва и под благовиден предлог ги изритва и сменя патрона на вратата.
01 Септември 2015 19:53
"...ще преведем Библията..."
Справка: Първият превод на Библията на езика на тогавашните българи (църковен славянски) е извършен от Кирил и Методи през 9 век.
Първата синодална Библия излиза през 1925 г., следващото издание от 1940 г. В най-ново време Българската православна църква я издава през 1992 г. и 2012 г.
01 Септември 2015 19:53
01 Септември 2015 19:57
Бледият ездач...


Начи, няма "блед ездач". Той не е имал анемия. Pale rider е другото име на Смъртта. Както Grim Reaper e също Смъртта, а не Безжалостния жътвар. Затова конниците се превеждат не като цветни ездачи, а като Чумата, Войната, Глада и Смъртта.
01 Септември 2015 20:01
Носталгията по младостта не значи, че не трябва да се гледа настоящето право в лицето и - още по-малко - да се отрича бъдещето.
01 Септември 2015 20:06
Той не е имал анемия. Pale rider е другото име на Смъртта.

което потвърдих с цитата от библията на крал Джеймс, Откровение 6:8.
Който цитат послужи за въвеждане на героя на Клинт Ийстууд в едноименния филм. Героят нямаше анемия, а пищови. И не беше точно жив.
01 Септември 2015 20:07
сеячи на невежество, които искат часове по вероучение ...
Не направихме светски превод на "Книгата на книгите", защото не беше лъжица за нашите уста. Трябва да знаеш латински, старогръцки и арамейски

Все пак, вероучението "невежество" ли е или нещо, което изисква повече знания от едно-две виши?
01 Септември 2015 20:08
*
01 Септември 2015 20:09
и под благовиден предлог ги изритва


К`ъв предлог, направо went bananas като Му изяли The Big Apple
01 Септември 2015 20:14
К`ъв предлог, като са Му изяли The Big Apple

Това е според текста, а текстът не е писан от пряк свидетел.
01 Септември 2015 20:20
The four horsman
01 Септември 2015 20:22
Фабрикант ненадежден католик обиколил света през продупчената желязна завеса дето пиле не можело да прехвръкне.
01 Септември 2015 20:27
Четирите конника на Апокалипсиса са описани в последната книга от Новия завет в Библията

Новият завет се нарича Евангелие и е нещо различно от Библията, която е Старият завет.
Поредността на събитията в Старио завет са разказани от Захария.
А па тези у Новио от Йоан.
Според Захария, пръв е Црънио конник. С него започва период на войни и глад преди огнените събития.
Според Йоан, пръв е Белио конник- Духът на Истината.
Та и оттам е Белото братсво по нашенско...
01 Септември 2015 20:30
и сменя патрона на вратата.


Едва тогаз турил врата и те буквално се озовали right out of the gate (of Eden). А патрон монтирал по-после - да има какво да отключва и заключва св. Петър.


Не е ясно обаче къде е дянал Херувима и меча.
01 Септември 2015 20:30
Еклисиаста да каже
01 Септември 2015 20:31
*
01 Септември 2015 20:32
което потвърдих с цитата от библията на крал Джеймс


Именно. Аз само използвах буквализма. Да не говорим, че цветовете са за конете, а не за ездачите. Но ние не сме видни преводачи, затова ще си траем.
01 Септември 2015 20:34
Според мен Адам е имал пъп - щом Каин и Авел са имали... Така да се каже, няма откъде да се появи.

По-скоро е интересно защо Ева е направена от ребро, при положение че Адам е имал апендикс.
01 Септември 2015 20:44
Фабрикант ненадежден католик

Аре напиши нещо като него, бе, талант!
01 Септември 2015 20:45
Той велик бе , харесва ми как се определя.
01 Септември 2015 20:47
В Радичковите "Мемоари на Ева" обяснението е друго:

"Ева пишеше: „Един ден Адам рече на бог: разреши ни, господи, да поиграем с Ева на велосипед, а господ рече: велосипедът още не е открит, но ви разрешавам да играете тази игра, и ние почнахме да я играем, като ту аз бях велосипедът, а Адам велосипедистът, ту пък той се преправяше на велосипед, а аз от своя страна ставах велосипедист. Бог ни попита: как е играта, чада мои — а ние му рекохме: Господи, много е странно, когато си велосипедист, е едно, а когато си велосипед, е съвсем друго. И аз мисля, че ще дойде така работата, рече Господ, затова, както и сами виждате, не бързам още да откривам велосипеда. И като рече това, той закри велосипеда, но ние с Адам продължихме да си играем играта тайно от Господа, защото, ако човек се научи да кара велосипед, то той запаметява това за цял живот. "
01 Септември 2015 20:49
The four hoseman

The four horsman

Айде сега и вие... ето на, пише момчето, старае се, брише... Давай пак, ю кен ду ит!
Ох, изкушавам се много да цитирам Сергей Викторович, но ми се струва, че Сибил няма да е във възторг.
01 Септември 2015 20:50
Учените теолози твърдят, че никой не знае какво точно са правили Адам и Ева в рая, но оттогава там не пускат живи хора

Не е вярно.

"Сега, по време на трапезата в Гетсимания, те мислели и говорели само за едно - защо пречистото тяло на Божията Майка не било в гроба? И когато станали от трапезата и въздигнали отделения в чест на Господа дял, славейки Пресветата Троица, изведнъж чули ангелски хор. Вдигнали очи и видели във въздуха Пречистата Божия Майка в обкръжението на множество ангели. Озарявала я неописуема светлина. Тя казала:
- Радвайте се, защото съм с вас във всички дни.
Светите апостоли, като се изпълнили с радост, вместо обичайното: "Господи Иисусе Христе, помагай ни!", възкликнали:
- Пресвета Богородице, помагай ни!
Оттогава, след като сами повярвали, научили и светата Църква да вярва, че Пречистата Божия Майка била възкресена от Своя Син на третия ден след погребението и взета с тяло на небето.

Светите апостоли се върнали на гроба, взели оставената плащаница за утешение на скърбящите и като свидетелство за възкресението на Божията Майка.
Не подобавало скинията на живота да бъде във властта на смъртта. Родилата Създателя на тварите да сподели тленната участ на всичко земно. Законодателят изпълнил дадения от Него закон - децата да почитат родителите си - Той почел Своята пренепорочна Майка като Себе Си. Както Самият Той възкръснал със слава на третия ден, тъй и Майка Си възкресил със слава на третия ден и я взел в Своите небесни селения."
01 Септември 2015 20:53
Къде ли в съвременната литература се срещат Конниците на Апокалипсиса?
Те се носеха по външното платно на магистралата като ангели унищожители. Горе-долу така си и беше.

Не караха чак толкова бързо, като се вземе под внимание всичко. Четиримата поддържаха постоянна скорост от сто и седемдесет километра в час, сякаш бяха уверени, че шоуто няма да започне, преди да пристигнат. Не можеше. Разполагаха с всичкото време на света, както излизаше.

Точно зад тях караха още четирима: Тед Буцата, Мазния, Помията и Скъз.

Бяха въодушевени. Сега те бяха истински Ангели на Ада и яздеха тишината. Край тях, знаеха те, ревеше бурята, тътнеше трафикът, шибаха вятърът и дъждът. Но в дирята на Конниците царуваше тишина, чиста и мъртва. Във всеки случай почти чиста. Мъртва — със сигурност. Наруши я Помията, който пресипнало кресна на Тед Буцата:

— Ти ’начи кой ще бъдеш?

— К’во?

— Казах, ти кой…?

— Чух те. Не става въпрос к’во си казал. Всеки те чу к’во каза. К’во искаше да кажеш, т’ва исках да знам.

На Помията му се искаше да беше обърнал по-голямо внимание на книгата „Откровение“. Де да беше знаел, че ще попадне вътре, щеше да чете по-внимателно.

— Имах предвид, че те са Четиримата конници на Апокалипсиса, нали така?

— Рокери — поправи го Мазния.

— Точно така. Четиримата рокери на Апокалипсиса. Война, Глад, Смърт и… и оня другия. Мръс’тия.

— Е? И?

— И те ни казаха, че ако тръгнем с тях, става, нали?

— Е?

— Ми начи ние сме другите Четирима кон… ъ-ъ… рокери на Апокалипсиса. Така че кои точно?

Последва пауза. Светлините на преминаващите коли се стрелкаха покрай тях в отсрещното платно и осветяваха сенките на облаците, а тишината беше близка до абсолютната.

— Може ли и аз да бъда Война? — попита Тед Буцата.

— Много ясно, че не може да си Война. Как ти ще си Война бе? Тя е Война. Ти трябва да си нещо друго. Тед Буцата сгърчи лице в мисловен напън.

— Те Те Пе — рече той най-накрая. — Аз съм Тежка телесна повреда. Т’ва съм аз. Готово. Ми вие к’ви ше сте?

— Може ли да съм Боклук? — попита Скъз. — Или Срамни лични проблеми?

— Боклук не може — отвърна му Тежка телесна повреда. — Т’ва е по неговата част, на Замърсяване. Ама другото може.

Продължиха да яздят в тишина и мрак, а на неколкостотин метра напред светеха червените задни светлини на Четиримата.

-----------------------------
Сайтът на Генек
01 Септември 2015 20:54
Реброто има ли костен мозък?
-----------------
Сайтът на Генек
01 Септември 2015 20:55
^Good Omens
01 Септември 2015 21:04
И бродел Адам из Рая натъжен, кисел и самотен.А Господ, като видял това му рекъл и му казал.Адаме, искаш ли да ти направя дружка, която ще те обича, ще ти се покорява, ще се грижи за теб ще ти прави компания и ще те обгрижва в лош час?Само че ще трябва да взема от теб едно око, една ръка и един крак.
Господи, а не може ли да мина по-тънко, например с едно ребро само?
Може,въздъхна Господ и създаде жената!


Пп Прости ми Господи, с горното, аз просто исках да усмихна няколко
намръщени човечета.

Имиле, ЕклЕзиаст се пише така!
01 Септември 2015 21:05
Както всяка вторник вечер си чета поредната "писаница", прочитам на глас на мъжа ми отделни откъси, които особено са ме впечатлили, и от дума на дума стигаме до въпроса - какво ще стане, когато отминат и заминат по пътя си тези, които са преживели миналите "интересни" времена, тези, които са били свидетели на събитията тогава, и как това ще се отрази върху леко небрежното (или откровено грубо) преиначаване и пренаписване на историята от... да кажем - от някакви заинтересовани от едно изопачаване на историческите събития люде?
Тогава мъжът ми попита: А дали след време на някого ще му пука каква е била истината?
Та това ми е въпросът - дали написаното днес ще бъде прочетено някой ден? От кого? От шепа чуждестранни изследователи на мъртви езици, един от които ще е българският?
Много ми е черногледо тези дни, извинете.
01 Септември 2015 21:10
auslander пийнал съм бре, след тежък работен ден знаеш как е. Пиша и от китайски таблет, ти как видя поправеното Sybil знае ли? Що за права имаш.
01 Септември 2015 21:11
Димитри Иванов
01 Септември 2015 21:12
Как`Сийка
едва ли на някой ще му пука изобщо, но пък ставаме за дисертация
01 Септември 2015 21:20
Щурчо направо трепе глисти с познания по теологична терминология.
01 Септември 2015 21:20
ДИ Kotka
01 Септември 2015 21:22
Начи, няма "блед ездач". Той не е имал анемия. Pale rider е другото име на Смъртта. Както Grim Reaper e също Смъртта, а не Безжалостния жътвар. Затова конниците се превеждат не като цветни ездачи, а като Чумата, Войната, Глада и Смъртта.

01 Септември 2015 21:24
kenneth 01 Септември 2015 20:22
01 Септември 2015 21:35
Тия четиримата конника в крайна сметка ги знаем кои са, ами останалите трима какви ли ще да са...
Страшен съд..
Някакви адвокати, може би
01 Септември 2015 21:37
По-скоро е интересно защо Ева е направена от ребро, при положение че Адам е имал апендикс.
Заради мозъка. Костен. Неотдавна стана известно, че мозък става и от кожа. Та като се пита откъде мозък у Ева, щом е от ребро, то тогава откъде мозък у Адам, дето е от глина?
01 Септември 2015 21:37
Джимо , ако вместо Библията, беше коментирал така подигравателно Корана, определено би имал проблеми. Редакцията, тоже.
01 Септември 2015 21:38
щурчо
01 Септември 2015 21:24
kenneth 01 Септември 2015 20:22
01 Септември 2015 21:49
Я па знам едни други четирима ездачи.
Те ги те
01 Септември 2015 21:58
Както всички знаят, а някои дори не са чували, Еден /раят на земята/ се намира в южен Ирак - където се сливат Тигър и Ефрат, близо до древния град Ур. Там още стои огромното ябълково дърво на Адам и Ева, имам и снимка за спомен.
В края на 80-те нашумя пророчеството на Нострадамус, че великата камила ще пие вода на Дунава. Звучеше доскоро невероятно, арабско нашествие?
Не ама да, пътя на имигрантите върви нагоре по Дунава и днес стигна горното му течение Баварско.
ПП: 4-те конници на Дюрер Натисни тук
01 Септември 2015 22:08
Първият превод на Библията (Нов Завет) на новобългарски е правен от бай Петко Рачов Славейков и компания. Финансиран е от Американското библейско общество и излиза през 1867г. Вехтият завет пък е превеждан от Константин Фотинов. Било е титанско дело, защото норми на българския език тогава е нямало - преводачите гениално са ковяли и нормата на езика, без да има голяма литературна практика на тоз език, а само говорима. Св Софроний Врачански твърди, че е имал по това време всички излязли на български книги и всички те са се събирали на две лавички над леглото му. И въобще първият превод на Библията на народен език пак е правен по нашенско. Епископ Вулфила през 4-ти век превежда Светото писание на готски, живеейки в района на днешен Велики Преслав.
И като заговорихме за Откровението Йоаново и възхода на злото, да не забравяме, че числото на българите е 7 и то е по-голямо от числата на злото. Следи от българската седмица изобилно са оставени из Плиска, Преслав, Онгъла и цялото Лудогорие. Поне древните българи са показвали, че могат да смятат с реални числа и дроби.
01 Септември 2015 22:13
Давид утрепал Голиат, Бог помогнал на евреите да утрепят ханаанците и да им вземат земята, понеже били богоизбран народ.

Всъщност, не са били ханаанците, ми най ми били филистимците:
ПЪРВА КНИГА
ЦАРСТВА
Глава 17
" 1.Филистимци събраха войските си за война,събраха се в Сокхот, що е в Иудея, и разположиха стан между Сокхот и Азек в Ефес-Дамим.
2.А Саул и израилтяните се събраха и разположиха стан в дълбоката долина и се приготвиха за война против филистимци.
3.И застанаха филистимци от едната страна на планината и израилтяните от другата страна на планината, а между тях беше долината.
4.И от филистимския стан се изстъпи едноборец, по име Голиат, от Гет; на ръст шест лакти и педа.
5.На главата му имаше меден шлем; и облечен бе той в люспеста броня, и бронята тежеше пет хиляди сикли мед;
6.на нозете му имаше медни ногавици и на плещите му - меден щит;
7.и топорището на копието му беше като тъкашко кросно, а самото му копие - от шестотин сикли желязо, и пред него вървеше оръженосец.
8.И застана той и викна към израилтянските полкове, думайки им: защо сте излезли да воювате? Не съм ли аз филистимец, а Вие роби Саулови? Изберете си един човек, и нека слезе при мене;


01 Септември 2015 22:14
Все тая. Нали са ги изтрепали.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД