:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 374
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР призна, че проблемът с гонките по пътищата не е решен

Вътрешното ведомство обмисля как участниците в състезанията да получават адекватни наказания
СНИМКА: БГНЕС
Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че МВР разчита на превенция и на сигнали на граждани, за да се пребори с нерегламентираните гонки по пътищата.
Проблемът с гонките по пътищата не само не е решен, но продължава силно да тревожи вътрешното министерство. Това признание направи шефът на силовото ведомство Румяна Бъчварова по време на инспекцията на дейността на областната дирекция на МВР в Пловдив. Новината идва дни след като от МВР обявиха, че нещата са почти овладени. От различни медийни разследвания обаче личи, че истината е съвсем различна.

Румяна Бъчварова обясни, че са направени опити да се установят местата, на които обичайно се организират гонки. "Заложихме много на превантивната дейност. Разчитаме на сигнали на гражданите. В момента обмисляме възможността да бъдат по този начин третирани, че участниците в тях да получават съответните наказания. Тревожим се от това и следим развитието на проблема", заяви вицепремиерът.

Новият директор на пловдивското МВР Христо Разсолков пък се закани да се установят и санкционират нарушители и обеща "последващи действия". "Всичко, което ни позволява законът, уверявам ви, че ще бъде приложено", зарече се Разсолков.

Преди по-малко от месец от столичната полиция се похвалиха, че са успели да спрат нерегламентираните гонки. "От началото на месец юли темата за гонките е особено актуална, а в последните дни още повече заради инцидента в Лесидрен. На територията на София успяхме да спрем нерегламентираните гонки", твърдяха от софийския КАТ. В началото на юни в столицата била създадена организация и била направена проверка на всички проблемни места, за които полицията знаела, че има нерегламентирано събиране на мотоциклети и автомобили. После бил организиран денонощен патрул, който стои на места с потенциална опасност да се организират въпросните състезания. "Около 70 сигнала за нелегални гонки сме получили само за месец. От тях само 15 бяха истински. Проверени са над 500 автомобила и водачи на автомобили, като са съставени около 70 акта и над 100 фиша за неправоспобност, за липса на гражданска застраховка и за употреба на алкохол", обясняваха от КАТ.

Още тогава обаче бодростта на полицията влезе в остър конфликт с разкази на хора пред различни медии, според които на много места и в София има гонки и нелегални дрифт състезания. А социалните мрежи бяха залети с клипове по темата. Освен това често и самите участници се хвалят с "успехите" си.
4
1175
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
10 Септември 2015 23:46
като ги видя с химикалка и папки на някоя снимка и почти съм склонен да изпитам умиление за 1 милисекунда.. придават си важност, като че ли са прочели и един ред от глупостите, които стискат в папката..
11 Септември 2015 06:21
искам създаване на комисия която да направи статистика и който е в тази комисия да взема заплата не по-малко от 2500лв.тази министърка ще може ли да направи такава комисия -статистическа?още и още комисии искам ,още и още статистика-нищо ,че и двете неща са не нужни.преди месец лично обяви ,че ще направи така ,че ПТП да намалеят ,като направи статистика и всичко това се качи на сайта на МВР.и месец след това никой нищо не разбра и с нищо не помогна нейната статистика.нека се направи проучване ,колко пъти статистиката на сайта е разглеждана от граждани.това са средства и полицаи които се занимават с това,а може всичко това да се направи от граждани извън системата на МВР -все пак не е тайна ,нали ще се качва на сайта .въобще министърката първо да разбере на кое ведомство е министър и тогава да прави изказвания и да взема инициатива.
11 Септември 2015 23:28
Защо се опитвате да отриете топлата вода.
От кога започнаха гонките - от една прословута заповед, в противоречие със ЗДвП, а именно http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/11/25/2426017_ministurut_zabrani_na_slujitelite_na_kat_da_spirat/
заради тези 20 лева в България умряха десетки хора. Нека да се изправи въпросния министър и да каже, колко сполучлива е била заповедта му.
12 Септември 2015 10:02
Колега negramoten

Не това е причината за гонките, а как се изпълнява. И в други държави полицията няма право да ви спира и да ви разпитва за аптечка, колани, пожарогазител. Но ако говорите по телефона без слушалки или направите нарушение на правилата за движение и карате с превишена скорост не само, че ви спират но си отнасяте солени глоби. Няма нужда да се открива топлата вода и да се правят комисии за констатиране на вече съществуващото. От Пътна полиция да се изпратят работни групи в Кипър, Англия, Германия, Австрия и Франция за да се запознаят как колегите им решават подобни въпроси. Гонки по пътищата има и изброените страни, но там загиналите са в пъти по-малко. Защо ли? Да пратят хора да разберат защо. Когато и глобите станат драконовски, тогава и грешките и жертвите ще намалеят. Ето и няколко напутствия към МВР:
1. Намаляване на полицейския персонал 3 пъти до 30'000 души.
2. Увеличаване на заплатите на останалите на 2500 лв на човек и пенсия 80% от заплатата. Стартовата заплата да бъде 1500 лв.
3. За позицията полицай да се кандидатства с конкурс, а не както досега с назначаване.
4. Да се запише в трудовия им договор, че при нарушението му ще бъдат уволнявани без право на социалните придобивки и нулиране на трудовия му стаж (все едно никога не е бил полицай). Тогава и корупцията на пътя ще спре.
5. Глобите да се афишират на големи табели по магистралите и първокласните пътища на всеки 10-15 км.
6. При неплащане или отказ от плащане на глобите в три дневен срок - да се стартира бърза процедура за изпращане на нарушителя за 1 месец в затвора.
7. Глобата за изхвърлен фас на магистралата в Кипър е 850 евро. Ако глобата не се плати в рамките на 3 дни, нарушителя се праща в затвора за 1 месец.
8. Глобата за разговор по телефона без хандсфрее - 85 евро. При неплащане на 4 ден тя става 170 евро, на 7 ден - 340 евро и така на всеки 3 дни глобата се удвоява. В края на месеца може да стигне и цената на едно средно статистическо жилище.

Елементарно Уотсън!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД