:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 583
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За заплатите на учителите ще се решава с бюджета

Увеличаването на заплатите на учителите се заплита все повече заради разнопосочните заявки на управляващите и на синдикатите. Докато от КНСБ продължават да твърдят, че ще има ръст на учителските заплати, от финансовото министерство нямат все още официална позиция. Просветни експерти коментираха пред "Сега", че все още не е решено дали обещаваните от финансовия министър Владислав Горанов 20 млн. лв. ще се дадат като бонус еднократно, или ще се търсят начини за увеличаване на заплатите за последните три месеца на годината. В момента се подготвя бюджетът за 2016 г. и там ще се реши дали ще се вдигат заплатите на учителите. Разчетите показват, че ще са необходими 80-90 млн. лв. за цялата следваща година, ако се реши да има ръст през последните три месеца на тази година.

КНСБ продължава да твърди, че ще има увеличение на заплатите на всички работещи в системата на средното образование - както на учителите, така и на непедагогическия персонал. Според председателя на учителския синдикат Янка Такева от 1 октомври ръстът ще е между 8.2% и 9.2%.

Миналата седмица синдикатите се похвалиха, че финансовият министър Владислав Горанов е обещал да осигури 20 млн. лв. Допълнителна неяснота внесе и просветният министър Тодор Танев, който изведнъж откри, че във ведомството му имало резерв от 20 млн. лв. заради "мъртвите души". Такъв резерв обаче няма.

В средното образование работят 128 хил. души, от които 93 хил. са учителите. Средната заплата по данни на националната статистика на педагозите е 799 лв. "На младите учители, постъпващи на работа, сега работната заплата е 530 лв., но ще стане не по-малко от 600 лв. от 1 октомври", увери Такева.
2
1293
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
10 Септември 2015 21:26
Депутатите намериха време и воля да гласуват отмяната на 8 клас, но за заплатите - само обещания...
11 Септември 2015 07:39
Средната заплата по данни на националната статистика на педагозите е 799 лв. "На младите учители, постъпващи на работа, сега работната заплата е 530 лв., но ще стане не по-малко от 600 лв. от 1 октомври", увери Такева.


Хубаво е да се казва, че това е средна брутна заплата. Т.е. нетната, за младите учители, е не повече от 400-430 лв.

Чистачката в банката взима доста повече.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД