:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите окончателно приеха основното образование да е до 7-и клас

Математическите гимназии ще могат да приемат от пети клас
СНИМКА: БГНЕС
---
Парламентът окончателно одобри новата структура на средното образование. Основното образование вече ще приключва не в 8-и клас, както досега, а година по-рано - в седми клас. Създават се нов тип училища - обединени, които ще обучават деца от първи до десети клас. Това решиха депутатите с приемането на 2-ро четене на текстове от Закона за предучилищното и училищното образование.

Структурата на средното образование е сред най-важните промени в училищния закон. На практика тя ще наложи реорганизация на почти цялата учебна мрежа. Всички 1325 основни училища у нас ще трябва да решат или да съкратят един клас и да станат до седми, или да се преобразуват в обединени школа до 10-и клас. В първия случай това ще доведе до съкращения на учители, във втория - до недостиг и търсене на още преподаватели и ученици.

Стотици професионални училища, които в момента приемат ученици след 8-и клас, ще трябва да добавят 1 година повече към обучението си. Това също е свързано с намиране на учители и привличане на ученици. Прогимназиите от 5-и до 8-и ще трябва да се преобразуват в основни или средни училища.

От БСП се обявиха категорично против, защото според тях новостите ще доведат до масово закриване на училища, особено в малките населени места, както и до увеличаване на ранно отпадащите от образователната система. Според червените така ще се снижи и качеството на основното образование, тъй като намаляването на броя на класовете означава и намаляване на учебното съдържание, т.е на знанията на децата. От Патриотичния фронт също настояха основното образование да се завършва в 8-и клас, както досега, но идеите и на двете партии бяха отхвърлени.

За сметка на това пък бе прието предложението на Борислав Великов от РБ за иновативните училища. Занапред за такива ще могат да се обявяват неспециализирани училища, които организират по нов или усъвършенстван начин обучителния процес, използват нови методи на преподаване, разработват по нов начин учебното съдържание, плановете и програмите и въвеждат иновативни елементи по отношение на организацията и/или съдържанието на обучението. Това ще става по предложение на просветния министър, но след решение на МС. Конкретните критерии за това кое школо ще е иновативно ще се разпишат в четири държавни образователни стандарта - за институциите, за учебния план, за общообразователната подготовка и за организацията на дейностите в училищното образование.

Прието бе и предложението на Бойка Маринска от РБ профилираните гимназии с профил математика или природни науки да могат да приемат деца в "класовете от прогимназиалния етап на основната степен на образование", т.е. от пети клас.

Предстои да се гласуват текстовете откога влиза в сила новата структура. В преходните и заключителни разпоредби е предвидено новите учебни планове и програми да важат за учениците, които през следващите 4 г. постъпват в първи, пети и осми клас.



АВТОНОМИЯ

Депутатите въведоха и принципа на автономия в работата на училищата, детските градини и центровете за подкрепа на личностното развитие. Те ще могат да определят свои политики за развитието си, да уреждат устройството и дейността си в правилник, да избират организацията, методите и средствата на обучение, да определят свои символи и ритуали и др. Автономията на училищата включва и правото да определят профилите и професиите, както и самостоятелно да избират и съставят свои учебни планове, да разпределят учебната програма, да определят учебните предмети и да разработват учебните програми.
7
3372
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
10 Септември 2015 20:50
"иновативни елементи" по отношение на организацията и съдържанието на обучението;
автономия по отношение на дейността им, методите, средствата, символите, ритуалите, учебните планове, учебните предмети...

А КОНТРОЛ върху така осигурените възможности за безпрепятствено нахлуване в образованието на всякакви народонеугодни идеи и идейки, практики и практички, не на последно място - секти и сектички и т. н., и прочие все нелицеприятни нещица ПРЕДВИЖДА ЛИ СЕ?

За 7-те години основно образование изобщо не ми се говори.
10 Септември 2015 20:57
За някои и 5 клас е достатъчно.
10 Септември 2015 21:16
Има нещо гнило в нашата демокрация - колкото повече демокрация - толкова по-малко образование...
Защо се пипа все още работещата система и с каква цел - вероятно повечето от гласувалите не са наясно...
11 Септември 2015 10:45
Парламентът окончателно одобри новата структура на средното образование. Основното образование вече ще приключва не в 8-и клас, както досега, а година по-рано - в седми клас

Най-после едно правилно решение в областта на образованието.
И сега профилираните гимназии приемат след 7-ми клас. Получава се парадокс. Приемат те, учиш една година и ти издават междинна(за техния курс на обучение ) диплома за завършено основно образование.
За професионалното обучение- шлосери, монтьори, заварчици и т.н. също е по-доре да наблегнат на професионалното обучение. Те така или иначе никога няма да правят литературни анализи или да решават квадратни уравнения в бъдеще.
А за тези, които нямат намерение да продължават образованието си по-нагоре им е все тая дали ще приключат в 7 или в 8-ми клас. И в двата случая ще знаят еднакво нищо.
11 Септември 2015 11:14
Следващата стъпка, разбира се е да се позволи да завършилите 7-ми клас (13..14 годишни) да се женят и работят на пълно работно време. И ще настъпи пълно щастие. Неграмотен народ, неграмотни управници. Кой какво да прави ще се казва от посолството. Пък ако някой си открадне нещо - негово си е.
11 Септември 2015 11:33
Създават се нов тип училища - обединени, които ще обучават деца от първи до десети клас.

Най-накрая кретените и калинките успяха да изритат класическата немска схема на средно образование и да я заменят със съветската с десетлетката. Русия пък се връща от там и въвежда класическите 11 класа.
За какви ли грехове сме наказани с толкова тъпи законотворчески калинки.
11 Септември 2015 14:08
Има нещо гнило в нашата демокрация
Гнилото е още от древна Гърция.

Всъщност демокрацията е власт на демоса.

А демоса - това са свободните хора, т.е. хората, които има роби.

Така е било в древна Гърция, така е и до ден днешен във всяка демокрация.

Само дето някъде са се изхитрили да владеят роби в други държави, а в България се прие варианта 5% от населението да помага на външните инвеститори да държат заедно в робство останалите 95%, за което получава част от плячката, т.е. високи по българските стандарти доходи.

Затова и закона е такъв - частни и иновативни училища за 5-те % свободни граждани и криво-ляво някакво образоване за останалите, колкото да обслужват 5-те% и най-вече инвеститорите.

Това й е гнилото на демокрацията. Червива e by design.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД