:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 392
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Външното министерство търси доброволци за референдума в чужбина

Даниел Митов
В отчаянието си, че не може да намери достатъчно хора, за да запълни съставите на секционните комисии в чужбина за предстоящия референдум, външният министър Даниел Митов директно го удари на молба към парламентарните партии. Още миналия месец той предупреди, че набирането на доброволци може да се окаже голям проблем. Причината е, че разпоредбите на Изборния кодекс няма да позволят на командированите зад граница държавни служители да гласуват на местните избори, което може да отблъсне потенциалните желаещи за СИК. Затова той поиска партиите да положат допълнителни усилия, за да осигурят нужните хора. На парламентарните избори м.г. секциите в чужбина бяха 428 и държавата с много усилия командирова около 600 души от администрацията, които се оказаха съвсем недостатъчни. Положението спасиха българските общности по места, които осигуриха 970 доброволци - около 1/3 от общия брой на членовете на секционни комисии.

Призивът на Митов от миналия месец обаче, изглежда, не е впечатлил политиците, защото вчера той лично пристигна в Народното събрание, за да говори с партийните ръководства. Дипломат №1 примирено каза, че ще помоли всички партии да запълнят своите квоти в комисиите, а ако не успеят, ще запълни съставите им със свои хора.

В 40 държави и 307 населени места ще има секции за националния референдум, съобщи говорителят на ЦИК Александър Aндреев. Броят на секциите ще бъде определен допълнително. Към момента са подадени 344 заявления за участие, най-много от САЩ - 107.

-------РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК е регистрирала 78 партии и три коалиции за участие в местния вот на 25 октомври, когато ще се избират кметове на 3461 населени места. Три партии са получили отказ за регистрация. Причините за това не бяха съобщени. По думите на говорителя на комисията Камелия Нейкова 13 формации са регистрирани при неприключила процедура за проверка на подписката. Ако се установи, че подписката не отговаря на изискванията на закона, т.е няма необходимите 2500 валидни подписа, регистрацията се заличава.
1470
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД