:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

1 квота в борбата = 1 млн. лв. държавни пари

Трите ни отбора класираха само по един състезател за Рио `16, като едва 1 от 4-те медала е в олимпийска категория
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Американецът Джеймс Малкълм Грийн ликува на тепиха в "Орлийнс Арина", след като е туширал Мирослав Киров в схватката за бронзовото отличие в кат. 70 кг на свободния стил. В последния ден на световното първенство Киров бе последният ни участник, който достигна до среща за медал и след загубата остана пети в крайното класиране. Това обаче не му носи квота, понеже категорията не е в олимпийската програма за Рио `16.
Една спечелена олимпийска квота на българските борци за Рио `16 струва на държавата 1 млн. лева. Такава е печалната равносметка от представянето на нашите на завършилото вчера световно първенство в Лас Вегас (САЩ), което бе основна олимпийска квалификация. Трите ни отбора спечелиха квоти само в по една категория - Елис Гури (кат. 98 кг) в класическия стил, Тайбе Юсеин (кат. 63 кг) при жените и Михаил Ганев (кат. 86 кг) в свободния стил.

А това е спортът, който винаги получава най-мощна държавна субсидия. 2015-а не направи изключение - федерацията е получила за олимпийска подготовка 2 397 350 лв. и други 210 730 лв. за спорт за високи постижения и детско-юношески спорт. И към това - още 438 400 лв. допълнителни средства за 14 състезатели (5 от класическия, 5 жени и 5 от свободния стил), които са включени в I ниво на програмата за олимпийска подготовка на спортното министерство. Това прави общо 3.04 млн. лева... За три квоти!?

Същевременно има спортове с далеч по-скромно финансиране, които вече имат толкова или повече визи за олимпиадата. Лекоатлетите са покрили 7 норматива, а тяхната федерация е взела общо 1 404 524 лв. (882 524 за олимпийска подготовка, 97 400 лв. за 4-ма атлети от отбора в I ниво и 424 600 лв. за спорт за високи постижения и детско-юношески спорт). Плувците вече са пласирали 4-ма участници в Рио, а разполагат с 832 897 държавни лева тази година (237 298 лв. за олимпийска подготовка, нито един плувец в отбора I ниво и 595 599 лв. по третото перо в бюджета). Стрелците имат 3 квоти, като българският стрелкови съюз има за харчене 656 994 лв. (492 410 лв. за олимпийска подготовка, 97 400 лв. за 4-ма спортисти в отбора I ниво и 67 184 лв. за останалите си разходи).

Аритметиката показва, че тези три федерации общо са получили през 2015-а по-малко от борбата - 2 894 415 лв.

Разбира се, от борбата наблягат много повече на 4-те спечелени медала (бронзови) в Лас Вегас, само дето пропускат или споменават бегло, че от тези отличия само едно - на Тайбе Юсеин, е в олимпийска категория. Останалите - на Владимир Дубов (61 кг св. стил), Джанан Манолова (60 кг) и Евелина Николова (55 кг), бяха спечелени в категории, които не са в олимпийската програма. И съответно нито участниците бяха много като в другите, нито конкуренцията кой знае колко голяма, понеже, както вече бе споменато, първенството в Лас Вегас бе основна олимпийска квалификация.

Сега пред българската борба има още три възможности за печелене на място на тепиха в Рио де Жанейро. Това са квалификационните турнири догодина в Турция, Сърбия и Монголия. Само че от тях за олимпиадата няма да се класират по 6 души в категория, както беше в Лас Вегас. Малко успокоение за нашите може да е само фактът, че поне борците, които взеха квоти от световното, няма да участват на тези турнири. Но с оглед на множеството загуби на българите още в първите кръгове на тепиха в зала "Орлийнс Арина" това не е никакво успокоение...
911
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД