:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,882,450
Активни 123
Страници 22,559
За един ден 1,302,066

Работодателите заплашиха да се оттеглят от преговорите за осигуровките

Снимка: БГНЕС
Васил Велев
Бизнесът обмисля да се оттегли от преговорите със синдикатите за минималните суми, върху които се внасят осигуровки, ако договореното за 2016 г. увеличение на праговете се разпростре и в браншовете, в които не е постигнато споразумение. Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който представи позицията на работодателите относно резултатите от постигнатите браншови споразумения.

Преди дни социалните партньори се договориха за ръст на праговете в 48 сектора от общо 85, в които работят 56 на сто от осигурените у нас, или 1.175 млн. души. Най-голям е скокът при дейност "производство и преработка на месо" (24.3%), в която средният праг е 543 лв., а най-нисък - при Централния кооперативен съюз (0.3%), където осигурителната база не трябва да пада под 433 лв. Според социалното министерство средното нарастване на осигуровките ще е със 7.5%. А ако социалният министър Ивайло Калфин реши да разпростре това увеличение и върху останалите 38 сектора без споразумения, тогава средният скок на минималните прагове би бил 8.6%.

Според бизнеса обаче изчисленията са неточни, тъй като социалното ведомство прави сметките при допускането, че догодина минималната работна заплата ще е 420 лв. Такова решение на кабинета обаче все още няма. Според работодателите реалното увеличение на минималните осигурителни прагове ще е 6.2%. Ако пък се запазят праговете в дейностите без споразумение на нивото им от тази година, както настоява бизнесът, тогава средният скок за всички ще е 4.4%, т.е. два пъти по-малко от това, което евентуално планира държавата. "Това е реално договореното от синдикати и работодатели, другото е административно и едностранно наложено", коментира Васил Велев.

Според шефа на АИКБ практиката от последните 10 г. въпросните прагове да се договарят, а не осигуровки да се плащат на реалните заплати, вече е отживяла времето си. По думите му тя е вредна, защото увеличава безработицата, узаконява сивата икономика и следва да бъде премахната. Административното налагане на минимални прагове в сектори, в които не е постигнато споразумение, е пагубно за цели отрасли, но най-вече за малките фирми, които са заплашени от закриване, "посивяване" или уволняване на работници, посочи и Александър Димитров от БТПП. Георги Шиваров от БСК пък мотивира искането на бизнеса с аргумента, че определянето на праговете чрез закона за бюджета на държавното обществено осигуряване узаконява пасивността на контролните органи спрямо недекларирания труд. Той напомни, че МВФ и ЕК настояват праговете да бъдат отменени.

Работодателите заплашиха, че ако скокът от 7.5% се разпростре и върху останалите дейности без споразумение, 4-те национално представителни организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, ще обмислят да се оттеглят от преговорите за осигурителните прагове. "Ако няма с кого да се договарят, няма да има и административно наложени прагове", коментира Велев.

ПАРАДОКС

Според работодателите, ако минималната заплата догодина стане 420 лв., както планира правителството, то на практика заедно с прослужения клас тя ще е 470 лв. Тогава обаче ще се получи парадокс в 5 икономически дейности, в които средният осигурителен доход е под 470 лв. Това са ремонт на компютърна техника, лични и домакински вещи (355 лв.); дейности по охрана и разследване (414); хотелиерство и ресторантьорство (456 лв.); обработка на кожи (459 лв.) и производство на дървен материал (468 лв.). Т.е. ще излезе, че средната заплата в тях ще е по-ниска от минималната заплата.
1365
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД