:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Европа казва: Добре дошли! И благодаря за напомнянето…

Сблъсъците на сръбско-унгарската граница, предизвикани от мигранти, които искат да влязат в Унгария въпреки затворената граница, предизвикаха много коментари - за бежанците, които внезапно от кротки станаха агресивни, и за суровите методи на унгарската армия - сълзотворен газ и водни оръдия
Случката е дребна и някак битова, но в нея се проявява битийна необходимост - почти като напомнящ тътен под политкоректното пелтечене, тутканията около Дъблински регламенти и разпадащата се общоевропейска политика по т. нар. бежански въпрос.

Става дума за едно софийско шествие и последвалото го битово произшествие, както го определи полицията.

Шествието тръгна рехаво от Женския пазар току при павилиона на Lafka, където тридесетина души стояха зад плакатен лозунг #Europa says: Welcome! Те отвръщаха с "Нацисти, фашисти!" на подвикванията "Предатели, педали!", отправяни от още по-рехава група при отсрещната реклама. Пак на Lafka. За да не се бърка с продуктово позициониране, пък и от самовнушена чистоплътност покрай спомените за #Кой?, медиите спестиха това начало. Шествието се представи бегло и от места, където изглеждаше малко по-голямо от групата на съпровождащите го репортери и полицаи. Разбира се, не се пропусна да се отбележи, че и в София става това, което същия ден и час станало в други европейски столици и градове. Там обаче и "гостоприемните", и "ксенофобите" бяха значително повече, като срещу сърцераздирателните снимки на бежанци се издигаха факли и национални знамена. И кръстове. Това бе спестено на българската публика по изпитания метод на отговорните информационни емисии да пропускат това, което става по света, защото тук то не е позволено от "началниците" и е добре да се снишим, та да не се излагаме пред тях.

По-обстойно и с присъщите гърчове на другия ден се представи убийството на сирийски имигрант от негови сънародници, станало малко по-надолу. Стремежът към автентичност удържаше камерите към кървавите петна по улиците, чиито имена "Цар Симеон" и "Княз Борис Първи" от доста време нямат много общо с установения по тях бит, дух и дъх на Ориент и халал. Може би поради това, пък и да не се нагнетява напрежение, реакцията на "компетентните органи" беше бърза - причините за убийството се оказаха "битови" с прибавката, че вероятно е свада за жена или неуредени сметки между трафиканти. С това нещата с гостоприемството приключиха, сменени с репортажи от наши и чужди граници. Сред преобладаващите досега картини на бежански потоци, водени от бащи с деца на рамене, все повече взеха да се явяват яки мъже с прикрити лица, хвърлящи камъни срещу пазителите на граници, за да извоюват правото на убежище.

Това софийско съвпадение по място и в късо време на заявено гостоприемство с последвала битово-кървава разправа между "гостите" лесно може да стане пример за онагледяване на очакванията, които се споделят от множеството европейци покрай неспиращия бежански поток. Не е само страх от кланета и атентати; в тоя страх има дори някакво възпитано от медиите воайорско удоволствие, че опасността ще те отмине, докато гледаш репортажи от унгаро-сръбската граница или загребския хотел "Порин", в който приютените също се борят за правото си да отидат в Германия. Има нещо по-дълбоко и все по-малко мътно - недоверието в собствените сили, сигурността в предателството и безпомощността, очакване за срутване на общите основи и следващото безсмислие на всичко.



Тия мътни чувства се държаха "под линия",



изразяваха се предимно във все още допусканите коментари под политкоректни статии и предавания и у нас, и в Европа. Те твърде рядко се явяваха в официални становища, освен ако не са на националистически и верски обвързани партии, на отделни ресорни министри или на централноевропейски правителства, упреквани в безчувственост към бежанските драми.

След общоевропейския ден на шествията #Europa says: Welcome! политиката и тонът се смениха. И не само защото бежанският поток се усилва, а защото по-силно зазвуча тътенът "отдолу". Затова "отгоре" все по-открито се заговори за строги мерки в ограничаване на наплива, усили се граничният контрол, стигна се до немислими досега затваряния на гари, магистрали и граници. Действията на унгарското правителство за спирането на "мирните бежанци", хвърлящи камъни срещу полицията, получиха гореща подкрепа дори във форумите на примерни медии - от Die Zeit до The Guardian на Запад и от Spiegel до "Дневник" на Изток. Квотите за разпределение на 120 000 бежанци станаха пожелателни, каквито всъщност са при неопределения брой навлизащи в Европа на път към Германия и Швеция. Великобритания, чийто референдум за по-нататъшното членство в ЕС може да се окаже безпредметен, последва централноевропейските отличници, искащи сами да определят тия квоти и критерии за подбор на приеманите, по възможност християни, а в Полша - и украинци католици. Дори Германия, която по причини, лежащи в дванадесетгодишната история на хилядолетния Райх, трябваше поне столетие да бъде гостоприемна, въведе граничен контрол с Австрия и Франция. Прекъснатите жп връзки между Мюнхен и Залцбург, Будапеща и Виена възродиха спомена за Einmarsch и Anschluss, но този път с бежанския Drang nach Westen. Макар да продължи с мантрата за немското гостоприемство, Меркел поиска среща на върха в Европейския съюз. Въпреки люксембургското фръцкане срещу подобна идея срещата ще се проведе - най-напред с министри на вътрешните работи, после с премиери - и още повече ще отпрати в миманса покрилите се еврокомисари. На нея сигурно ще стане дума за прилагане на повече полицейски и военни средства, каквито предложи прочутата с армията си Белгия.

Зад тая промяна личи не просто опит за приближаване до действителността, с която европейската политическа бюрокрация не може да се справи, без да промени досегашното си доверие в силата на пропагандата, както и да се откаже от вярата в мирни и "общи политически" решения по военни въпроси и национални интереси. Тя ще трябва да жертва пропагандно-идеологическите клишета, но също така и хора. За да запази донякъде себе си, тая върхушка не ще се посвени да го направи. Но жертвите няма да са само препрани журналистически съвести и членове на враждуващи групировки в далечни страни, а и европейски граждани, намиращи се още по-близо и още по-неподготвени за действителността на размириците и войната. Индоктринирано със свръхазови илюзии за вечен мир, европейското съзнание все по-вяло отпъжда симптомите на приближаващото насилие с туткавостта на т. нар. политически лидери и с пренебрегването на наглед дребни битови инциденти.

В това отношение



бежанците помагат твърде много за самоосъзнаването





и събуждането от заблудата за неспирен прогрес, в чийто край стои общочовешкото щастие, докато иначе всеки умира някак, включително и насилствено. Хората, по-близки до Изтока, откъдето, както казваха древните, идват всички хубави неща, че и зооморфният мит за Европа, твърде добре знаят това. Житейски те са по-близо до кръговрата на бита, на ръчния "неквалифициран" труд и прекия бой, на масовите движения и групови поклонения, а не до прогреса на историята, стигнал до лицемерното дърдорене за всеобщи човешки права, сред които над рода, верската общност и традицията стърчи самоценността на охолно живеещия индивид. Поради което на последния му се привижда, че войната се води отдалече и с технически средства, за да се "минимализират" собствените загуби с рационално планиране. Дори и търсещи спасение от войни, бежанците са сигурни, както го знаят и европейците, че и в страните на индивидуалното благоденствие те няма да загубят вековните си "ирационални" нагласи. Пример за това са техните роднини и единоверци, някои трето поколение европейци в квартали и анклави, трудно различими от махалите оттатък Босфора. Те са свидетелството, че няма как масово да се интегрират в оня празничен смисъл на мултикултурността, в който иска да ги стопи културният колониализъм, подпомаган от "социалните мрежи" и туристическите реклами. Затова дори в задоволената Европа да се спасяват от смърт и разруха, те влачат със себе си корени, които не са изсъхнали от кръвта на жертвите в колониални, религиозни и граждански войни. Това, че войните в Европа завършват от Вестфалския мирен договор насам с обещания за вечен мир, с постулати за вярата и морала като личен проблем и заклинания в ненасилие, не се отнася за тях. Ако те бягат от шиити, надали ще се прегърнат със сунити на гарата в Мюнхен, както и горещата мечта на кюрдите за обединен Кюрдистан не ще изстине в Стокхолм. Това би било толкова безсмислено, колкото е и беззъбо просветителското убеждение, че общите дела се изчерпват във формално спазване на правила и толерантно съжителство. Дотам безсмислено и беззъбо, че в месарницата да се смесва телешко със свинско, а битовите проблеми да се решават само в съда. Защо, когато това става по-сигурно с ножа и братята? А който нож вади....

Затова страхът не е толкова от възможни атентати; страхът е, че идващите - канени и неканени - показват колко е жива една общочовешка нагласа, за която внушават, че е преодоляна в Европа. Тя може да се събуди най-неочаквано, в незнаен ден и час и да излезе от пещерите на историята. Почти като Барбароса, за когото все по-малко учат немските ученици, но пък някак тече в кръвта им и е хвърлил семето си в немската почва. Донякъде същото е и с Крали Марко, само дето исторически е малко по-двусмислен. Приблизително толкова, колкото двусмислено на Женския пазар в София звучи пред павилиона на Lafka #Europa says: Welcome!

Снимки: ЕПА/БГНЕС
Мигрантите, които заляха Хърватия, не искат да останат там и вървят към Унгария.
32
52541
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
18 Септември 2015 18:54
...прогреса на историята, стигнал до лицемерното дърдорене за всеобщи човешки права, сред които над рода, верската общност и традицията стърчи самоценността на охолно живеещия индивид.

18 Септември 2015 19:38
И в няколко дена тайно и полека
журналисти и други порастат ще на няколко века!
За статията
18 Септември 2015 20:21
Сблъсъците на сръбско-унгарската граница, предизвикани от мигранти, които искат да влязат в Унгария въпреки затворената граница, предизвикаха много коментари - за бежанците, които внезапно от кротки станаха агресивни, и за суровите методи на унгарската армия - сълзотворен газ и водни оръдия


Извинете господине - за една армия това са най-меките методи...
Само девствено обработеното съзнание на неопитен младок може да възприеме тези методи като "сурови". A propos, аврорът бил ли е войник?

18 Септември 2015 20:54
Адаш, Светът на глобалното ни е ... тежко нехомогенен ...
Кажи го на хсистемните си колеги, за да излязат от студентските си съновидения ...
19 Септември 2015 02:05
Тъжното е, че израстването няма да е за няколко дена. Европейските лидери ще ритат консервената кутия надолу по пътя към Ада както превеха с банковата криза. Ще има кошмари поне 3-4 години. Но кризата ще се окаже полезна. Колкото повече се бавят безпощадно строгите мерки, толкова по-жесток ще е конфликтът или там освежаването. Политкоректността засенчи основни неща като върховенство на закона, светска държава, конституционализъм и свобода. За 3 поколения без война европеецът се размекна. Нищо, сега ще си припомни думите на Томас Джеферсън, че дървото на свободата трябва да се освежава от време на време с кръвта на герои и тирани. Последният сигурно знае много за него, но ме притеснява, че не споменава нищо за бурки, шериат и убиване заради карикатури сред плодовете му.

Да сме наясно, Европа и Америка са си извоювали свободите с много кръв. Някой ако си мисли, че с бомба, молитва, призиви за толерантност или пи*шка ще ги отнеме е в голяма опасност. Ще отнесе гнева на хората без никаква милост.
19 Септември 2015 05:00
Почти като Барбароса [...] хвърлил семето си в немската почва.
[...] Онан [...] изливаше семето си на земята [...]. А това, което правеше, бе зло пред Господа; затова и него уби.

19 Септември 2015 06:17

И аз благодаря за написаното!
19 Септември 2015 08:55
павилиона на Lafka #Europa says: Welcome!

Бая народ живее в света на простотиите!
Няма измъкване.... Където и да се обърнеш все някакви хора нещо се опитват да ти казват. А през това време светът се променя, както винаги, откакто съществува.
19 Септември 2015 09:21
Видях недвусмислено изявление на един мирен нашественик - Ще видите вие, когато нашите жени народят по десет деца! Не, благодаря! Няма добре дошли за такива. Трябва да се води политика да се преодолеят бедността и конфликтите извън Европа и всеки да си стои у дома. А дошлите тук, даже и по-старите преселници, да се връщат обратно ако не са се интегрирали.
19 Септември 2015 09:42
...прогреса на историята, стигнал до лицемерното дърдорене за всеобщи човешки права, сред които над рода, верската общност и традицията стърчи самоценността на охолно живеещия индивид.

И от мен !
19 Септември 2015 10:39
***
19 Септември 2015 10:59
Димитър Денков -

Born, кожухчето и ушанката наблизо ли са?
19 Септември 2015 11:08
***
19 Септември 2015 11:47
От едната крайност та в другата! Но че мигрантите ще спомогнат за осъзнаването на Европа
19 Септември 2015 12:45
Ето това е римския виртус
Категорично и без шикалкавене
19 Септември 2015 22:28
И защо човекът да не живее охолно? Нали в това е смисълът на живота - да живееш добре!
Гладът, мизерията ли правят човек щастлив?
И кой е този, който ще ми каже защо трябва да храня с данъците си полуграмотни, нечистоплътни хора, които ще плъзнат навсякъде?

Не е ли по-добре всеки да живее там, където му е добре, където е свикнал с порядките?
Ако един се къпе веднъж в месеца, а друг 2 пъти на ден всеки е щастлив по своему.
Как ще накараш туземецът да промени нрава си? Той трябва да живее в своята си среда, сред своите ла.на... А образованият, културен и възпитан човек - в своята среда! Така всеки ще е доволен!
Кой не иска хората да са доволни и да живеят в средата, в която са свикнали? Да мигрират като птиците и да нямат сигурност за утрешния ден? Да бъдат новите роби!



20 Септември 2015 11:06
От една страна, хомо сапиенс е генетично неспокоен, през цялата си история ходи напред - назад. Казват, че това му помогнало да оцелее за разлика от неандерталците, които кротко измрели от глад в родните си пещери. И през цялата човешка история никакви огради не са помагали. Но да вдигневш преградите пред нашествениците е просто предателство на собствения вид.
20 Септември 2015 11:41
mary1001
19 Сеп 2015 22:28

Танче, да вдигнеш или да не вдигнеш?
20 Септември 2015 11:54
Истината не е сладка и красива... Денков -
--------------------------------------------
Сайтът на Генек
20 Септември 2015 20:16
На бежанци ли ви приличат тези хора.Млади,добре гледани,в никакъв случай отчаяни и безпомощни.Това е една армия ,съзнателно насочена към Европа ,като за комуфлаж са добавени толкова малки деца,че и бременни жени.Те притежават много информация, знаят къде да излъжат ,че са без документи,къде да излъжат,че са сирийци, откъде е най-добре да преминат.А когато се опитат да ги спрат,показват колко са войнствени и враждебни.Тогава не търсят закрила, а изискват съобразяване с тях.Трябва ли някой да бъде обезглавен,за да се осъзнае какво носят тези хора.
21 Септември 2015 21:23
Аз пък питам: "Кога обикновения европеец ще заяви на Брюксел да си *** майката?" Алтернативата е ясна...
24 Септември 2015 19:12
Европа си има таквиз като Брейвик, когато последователите му станат повече от враговете му, нещата ще си дойдат на място. Е ще се лее кръв, то е ясно ... Насилственият мултикултуризъм също си е вид тероризъм.
20 Октомври 2015 16:37
Добре дошли!? Почакайте малко и ще видите колко за добро са дошли мюсюлманските орди в Европа. Те ако имаха нещо добро в себе си нямаше да са на това положение.
25 Декември 2015 12:30
колко много време отмина от публикацията на статията и колко все повече звучи съвременно, и колко много мълчание наоколо ... така естественият цвят на смелостта превръща ни в страхливци едва ли? в подлеци, бих казал
19 Март 2016 00:51
Вместо да ми равивате ялова философия по добре отидете за една седмица в Сирия да живете без вода електричество и храна.Да не говорим за градушката от бомби непрекъснато.Да във чужд г.... и сто х.... са за мално.
20 Септември 2016 03:09
kuper - и защо някой българин трябва да го направи? Не си спомням България да е видяла нещо от Сирия освен сирийски студенти на българска стипендия и помощи в пари, оръжие и политподкрепа. Ама ти не беше ли от антикомунягите? И що плачеш тогава?
22 Септември 2016 09:01
На никой вече не му дреме, а?
22 Септември 2016 09:48
Статията е чудесна но се създава усещането че проблемът е принципно един и същ за всички в Европа, което не е така. Ние бяхме умиращи и преди инвазията, само че сравнително бавно. Сега сме "внезапно смъртни", както би казал Воланд.
06 Октомври 2016 13:01
tatyana1
"....това му помогнало да оцелее за разлика от неандерталците, които кротко измрели от глад в родните си пещери. "

По-кртоко с глобални обобщения на основата на стари клишета! В съвременния човек има гени на неандерталци. Това е установен научен факт. Т.е. неандерталците не са изчезнали.
Може да се разсъждава и по въпроса, дали оцеляването на съвременния човек не се дължи в голяма степен точно на неандерталските гени.
09 Октомври 2016 09:29
katana 06 Октомври 2016 13:01

Винаги се учудвам защо повечето хора робуват на клишета, а не виждат очевидната логика на нещата! Например, от хилядолетия човечеството е наясно с наследствеността - Какъвто бащата, такъв и сина и други поговорки, избирали си булка от личен род, и винаги се делели на свои и чужди, баба събираше семена за посев от най-едрите чушки и домати, и никога не е учила генетика, а разни драскачи не спират да облъчват хората че раси нямало, че всички хора били еднакви, защото видите ли кръвта на всички била червена ( убийствена логика), и прочее глупотевини, от които мен би ме било срам, но те срам нямат, продали са си срама за амрикански долари.

27 Ноември 2016 06:54
На тая пуста Европа кое и е европейското?
13 Март 2017 20:24
ТАЗИ СТАТИЯ Е ОТ СЕПТЕМВРИ 2015.
НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА Я МАХНЕТЕ????????????????????????
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД