:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 217
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Политическата бездна поглъща Гърция

Изборите в неделя ще допринасят още повече за хаоса в южната ни съседка, от което отново печелят популисти и неонацистите от "Златна зора"
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас (вляво) отхвърли възможността за управляваща коалиция на неговата СИРИЗА с консервативната "Нова демокрация" на Евангелос Меймаракис (вдясно). Двамата обаче са съгласни, че новата спасителна програма за Гърция трябва да бъде реализирана.
Тази неделя в Гърция ще се проведат поредните предсрочни избори, които най-вероятно още повече ще задълбочат политическата и финансовата криза в страната. Според някои от последните социологически проучвания минимална, но все пак преднина има една от т. нар. стари "народни партии" - "Нова демокрация", докато другата стара политическа формация, социалистическата ПАСОК, ще се бори за третото място с крайнодясната "Златна зора". Според допитването "Нова демокрация" има 0.5% преднина пред разцепилата се СИРИЗА и ако изборите бяха днес, партията би спечелила 27.5%, а формацията на премиера в оставка Алексис Ципрас 27%.

В една от основните си предизборни речи в Солун Ципрас не разочарова най-верните си привърженици с хапливата си реторика и подигравките към Берлин. Вярно, неговото правителство направило компромис,



но не било клекнало пред чуждите кредитори



Борбата на гръцкия народ разтърсила цяла Европа и нанесла значителни вреди на германския имидж - като основен привърженик на политиката за икономии. Дебатът за излизане на Гърция от еврозоната не бил вече на дневен ред. И освен това предстояла нова "борба" за промени и подобрения в условията, които Гърция има да изпълнява по последното споразумение от август. След преизбирането си, в което Алексис Ципрас е убеден, той щял да се бори за преоформяне на дълга, както и срещу разпродажбата на държавното имущество на безценица. В речта си бившият премиер подчертано старателно избягваше словосъчетанието "нови преговори", коментира "Дойче веле".

Опозицията реагира остро на тази реч. Бившият министър на икономиката от "Нова демокрация" Костис Хадзидакис заяви в телевизионно интервю, че Ципрас е направил третата си голяма грешка. "Първата му грешка бяха фалшивите обещания по време на последната изборна борба. Втората му грешка беше, че преследваше погрешна тактика в преговорите и постигна много по-лоша договореност от всички предишни споразумения. Сега той направи трета грешка, като казва, че иска стабилно мнозинство, за да осъществи договорености, в които не вярва, но въпреки това е подписал. Това не е ясно послание към избирателите", твърди Хадзидакис. Година преди това Ципрас също бе в Солун и държа реч като лидер на опозицията. Тогава той обеща да създаде 300 000 нови работни места, да спре приватизацията и да увеличи минималната работна заплата. Освен това той се обяви за опрощаване на част от дълговете и за по-големи обществени инвестиции. Именно тези обещания му донесоха блестяща изборна победа. С оглед на хронично празните държавни каси тази година Алексис Ципрас трябваше



да се задоволи с по-скромни обещания



Все пак той обяви десет нови икономически мерки - като се започне от създаването на нова инвестиционна банка, през подсилването на социалните грижи, та чак до борбата с безработицата. Голяма част от тези мерки са копие на предишни обещания на СИРИЗА, но в силно орязан вид. Вместо създаването на 300 000 нови работни места, сега Ципрас обещава само "150 000, и то временни договори за млади безработни".

Както показват повечето проучвания, много е съмнително дали Ципрас ще спечели мнозинство в гръцкия парламент. Отцепилата се от СИРИЗА нова партия "Народно единство" около бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис се стабилизира между 4% и 5% от гласовете. Според анкетите трета политическа сила остава дяснорадикалната "Златна зора". Тя дори се надява да излъчи лидер на опозицията, ако Ципрас и консерваторите образуват голяма коалиция след изборите. Лидерът на СИРИЗА обаче бе категоричен пред своите привърженици, че никога няма да направи "голяма коалиция" с "Нова демокрация". Поне това обеща на своите избиратели. Още четири партии се надяват да станат трета сила в парламента. Сред тях е и всемогъщата едно време социалистическа партия ПАСОК.

В същото време обаче се забеляза друга тревожна тенденция. Все повече от младите привърженици на СИРИЗА насочват подкрепата си към неофашистката партия "Златна зора". Това се отрази пагубно и на младежката организация на Ципрас, след като най-малко 71 нейни видни членове я напуснаха, а срещите й не се провеждат, защото малцина ги посещават. СИРИЗА беше най-популярната партия за гърците на възраст от 18 до 24 г., но сега предпочитанията на младите са насочени към "Златна зора". Партията на Ципрас се нарежда едва на четвърто място сред младите, сочи едно от изследванията. Това показва разочарованието на симпатизантите й и падащата популярност на Алексис Ципрас, когото младежите приемаха като един от редиците си в периода около изборите през януари. "Почти е свършено с младежката СИРИЗА, много малко хора останаха там", заявява един от отказалите се да бъде част от организацията. Младите привърженици на СИРИЗА



изиграха огромна роля за успеха



на изборите през януари - дейностите им включваха от раздаване на листовки до организиране на митинги и фестивали. Според сондажите само около 60% от гласоподавателите на СИРИЗА на последните избори отново ще гласуват за радикалната левица на предстоящите избори на 20 септември. "Нова демокрация" се справя по-добре с мобилизирането на подкрепата си с 80% от запазеното доверие.

В същото време Лафазанис нанася удар след удар по неотдавнашния си лидер. Брадатият бивш комунист с очила, чиято огнена реторика никак не се вписва с безобидния му външен вид, отдавна причинява главоболия на Ципрас. Като енергиен министър Лафазанис редовно се противопоставяше на премиера, а впоследствие оглави и бунта в СИРИЗА, принудил министър-председателят да свика предсрочни избори на 20 септември. Макар и само на няколко седмици, неговата "Народно единство", съставена от отцепници, се превърна в сериозен играч в предизборната кампания. Тя ухажва привържениците на партията на Ципрас с напомнянето, че бившият премиер капитулира пред чуждестранните кредитори и прие спасителен план.

Друг печеливш от нескончаемата криза се очертава "Златна зора", чиито лидери са дадени под съд по обвинения в принадлежност към престъпна група, която напада имигранти с тъмен цвят на кожата и хора с леви убеждения, избягва да привлича вниманието към себе си, след като правителствените мерки вкараха висши партийни представители в затвора през 2013 г. Нейната притегателна сила се оказа до голяма степен незасегната от обвиненията в неонацизъм и бруталност, които партията отрича. Докато стоеше далеч от прожекторите, партията ненадейно получи тласък от обратния завой, който бившият премиер от левицата Алексис Ципрас направи, когато се съгласи на спасително споразумение, което бе обещал някога да скъса. (По материали на чужди медии.)
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на "Народно единство" Панайотис Лафазанис - отцепникът от СИРИЗА, развява националното знаме по време на свой предизборен митинг в Атина.
24
6310
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
18 Септември 2015 20:30
В същото време Лафазанис нанася удар след удар по неотдавнашния си лидер. Брадатият бивш комунист с очила, чиято огнена реторика никак не се вписва с безобидния му външен вид, отдавна причинява главоболия на Ципрас.


Бравос, кир Панайотис...
18 Септември 2015 21:03
Изборите в Гърция са вдругиден - нека поспрем с "ганковото" ...
18 Септември 2015 21:33
чиято огнена реторика никак не се вписва с безобидния му външен вид


Това подчинено изречение никак не се вписва с граматиката.
18 Септември 2015 22:11
Е, те гордите фанариоти и без това са си глътнали граматиката...
18 Септември 2015 22:11
В същото време обаче се забеляза друга тревожна тенденция. Все повече от младите привърженици на СИРИЗА насочват подкрепата си към неофашистката партия "Златна зора".

Нормално, приликата между крайно ляво и крайно дясно не е видна само за прогресиариата, списващ в този форум.
18 Септември 2015 22:14
сириза са минало, златно зора също.
кир ципрас и кир фаруфакис успешно започнаха лечението на гърците от любовта им към комунизъма.
18 Септември 2015 22:20
Това, че "все повече от младите привърженици на СИРИЗА насочват подкрепата си към неофашистката партия "Златна зора" е съвсем естествено и логично. Още по време на възторзите от изборната победа на СИРИЗА си позволих да обърна внимание на ентусиастите, че гръцките избиратели не гласуваха тогава за някаква 'лява' идея. Те гласуваха в полза на онези, които ги подлъгаха чрез едни чисто популистки консуматорски обещания. Когато стана ясно, че Ципрас не е в състояние да изпълни обещанията си, гърците се обръщат към други популисти.
18 Септември 2015 22:29
Дебатът за излизане на Гърция от еврозоната не бил вече на дневен ред.

И като не е ша си налягат парцалите под ботуша на хер Шойбле...
18 Септември 2015 22:39
Същият цирк като у нас. Ципрас си записал сина в скъпо частно училище и след това отишъл с речи да громи капитализма.
18 Септември 2015 22:45
Да се пише за Гърция е едно, да се познава - друго, а да се прогнозира - трето!
Точно както след референдума при затворени банки ще има много изненадани.
И Драги ще продължи да се кълне, че гръцките влогове няма да бъдат орязани.
Колкото до "хер Шойбле" - старата корумпирана муцуна е вече изпята песен...
18 Септември 2015 23:01
Точно както след референдума при затворени банки ще има много изненадани.

И точно както след референдума, най-изненадани ще бъдат гърците...

18 Септември 2015 23:07
Избори до дупка, възход на "Народно единство" и Зората - това очаква Гърция .
Ципрас поема пътя на Сатанишев и БСП - предателството в Гърция не се прощава лесно.
Това обаче нас - българите , не ни грее, защото и другите комшии - Турция , влизат в политическа криза.
ше да имаш комшии с трайни проблеми . И то на юг. На Балканите .
18 Септември 2015 23:09
това, че комшиите са с проблеми е добре за нас - план максимум е да си вземем солун и цариград.
19 Септември 2015 09:46
Че пръв се обади стуртсо нищо ново, по скоро ако не беше той, да се чудим.
Какво стана бе адриатически реотан, къде отиде третото море?
19 Септември 2015 11:55
Много информативна подборка от германски вълни и беобахтери. От нея разбираме, че СМИ във владенията на Мути усърдно дават "на късо" левите и десни жици в главите на германските бюргери, от което те преживяват нощни изпускания и полюции. Ползата от това е, че сутрин, ставайки от мокрите чаршафи, те са още по-благодарни да бъдат ръководени от "народни партии". Отивайки на работа по аутобаните от времето на фюрера, допълнително ги обнадеждава правилото, че леви завои не са разрешени. Вече напълно спокойни, усърдно влагат своя германски труд за благото на народните концерни. С чувство на изпълнен дълг хапват няколко порции свински крачета със зеле и изпразват бирени халби за здравето на народните си водачи. На път към дома блаженно подпръцкват в синхрон с мъркащите двигатели на мерцедесите и си припяват "Дойчланд юбер алес", лекичко тактувайки с опъната длан по волана. Гърция, ако все още не са я забравили, е надлежно подредена в съответното чекмедже на съзнанието им, носещо надпис "Нова демокрация" - наши". Народни приятели на "Сименс" и "Круп". Следва целувка с фрауто преди лягане, а ако е петък - шоколад и още нещо. До настъпването на съня няма бездни, няма Гърции. Има само едно - бюргерската идилия Дойчланд...
19 Септември 2015 11:59
Има само едно - бюргерската идилия Дойчланд...

Да де, но както видяхме на Ципрас му харесва повече в прегръдката на Фрау, отколкото самотен извън Голямата къща.
19 Септември 2015 12:10
В същото време обаче се забеляза друга тревожна тенденция. Все повече от младите привърженици на СИРИЗА насочват подкрепата си към неофашистката партия "Златна зора". Това се отрази пагубно и на младежката организация на Ципрас, след като най-малко 71 нейни видни членове я напуснаха, а срещите й не се провеждат, защото малцина ги посещават. СИРИЗА беше най-популярната партия за гърците на възраст от 18 до 24 г., но сега предпочитанията на младите са насочени към "Златна зора".



За Гърция има един човек, който е подходящ да стане министър-председател и той се нарича хер Шойбле.
19 Септември 2015 13:02
Ципрас, дори и при най-добро желание, не можеше да прегърне точно само Мути, защото за нея "вече е говорено" и е заета изцяло с микрофоните по тоалета й. Все пак - на кум от през водата вода не се гази, нали? Нищо, че е вече омъжена. А новата сватбата ще е тежка - прийждат гости от цял свят. И чеизът е достоен - цял германски икономически локомотив. Но пък на халката й ще е инкрустирано TTIP. И подаръци ще има - нови северни потоци. Цялото Ойроланд три дни ще яде, пие и ще се весели. А гърците и Ципрас ще играят сиртаки и ще чупят чинии. Та така с прегръдките
Колкото до талантите на хер Шойбле да бъде премиерин у Гръчко, не трябва да се забравя, че германците и някои други бяха повярвали, че един хер Адолф може и трябва да бъде достоен фюрер на Ойроланд 3. Вярно е - стана. За 12 години. После го самоубиха.
19 Септември 2015 22:50
С тия бежанци верно е време за дясна партия. Тия хора са като един - въртят номера все едно един човек ги мисли. Няма съмнение, че мигрантската криза не е Гръцко създание, но това е то византийското майсторство - всяка възможност се експлоатира. Минахме през 3 кръга, всеки врътна Европа с доста, но още има да се избива от проклетия дълг и за някои ставащото е проблем, за гърците нова възможност за нов трик. Само едно не разбирам, ние като бившо византийско образувание защо се тикаме да служим на враговете на своите? Гърцие са останка, руснаците приемници (колкото могат, то може да се спори много за това, но едва ли има съмнение, че Византия ги е вдъхновявала и още ги вдъхновява) - та що не си седим със своите ами сме обърнали гъза към папата?
21 Септември 2015 14:50
Сега, когато знаем резултатите от изборите, е много смешно и поучително да препрочетем първите десетина-двайсет коментара.
Не вярвам нещо да може да ги излекува от пожелателното мислене, ама знае ли човек
22 Септември 2015 07:49
Обичам българската преса!
Казват ми в прав текст какво мисли Брюксел! Статията казва "язък, пак не ни мина номера"!
Статията ми харесва. Колкото по-зле за Брюксел, толкова по-добре за България и за .... цяла Европа.
Ако не беше брюкселската хунта нямаше да има преврат в Украйна, нямаше да има и "арабска пролет". Много хора щяха да са живи и щяха да се радват на децата си
22 Септември 2015 08:49
помнещ
22 Септември 2015 09:13
Да се квалифицира Лафазанис като фанариот ("гордите фанариоти" ) е възможно единствено при патологично високата степен на щурчавост на българското "гражданско общество" от dnevnik с bg отдире
22 Септември 2015 12:03
И кир Варуфакис е съгласен с мен, че в гръчко Тройката коли и беси:
Тройката международни кредитори на Гърция /ЕК, ЕЦБ, МВФ/ е най-големият победител на изборите, пише бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в статия за британския в. "Гардиън", цитирана от медиите в Атина и от БТА. Варуфакис изказва съмнения за това доколко Алексис Ципрас ще успее да приложи договорената програма с кредиторите, която, според него, "било планирано да не успее". Бившият финансов министър се спира на "триумфалната победа" на партията СИРИЗА на изборите, въпреки "унизителното й предателството" през юли по отношение на опозицията, на социологическите сондажи и на вътрешнопартийните критици, включително на него самия, довело до оттеглянето му от кабинета. Янис Варуфакис смята, че тройката е най-големият победител на изборите, тъй като законопроектите за рестрикции, договорени с кредиторите, занапред ще бъдат приемани с лекота, понеже СИРИЗА е поела ангажимент да ги прокара през парламента. По думите на бившия гръцки финансов министър сега Ципрас ще трябва да приложи една фискална и реформаторска програма, която било планирано да не успее. Той отбелязва, че Ципрас се надявал занапред да намали напрежението от задаващата се буря от рестриктивни политики, като обещавал да предоговори някои точки от меморандума /новото спасително споразумение с кредиторите/, да преструктурира дълга и да се конфронтира с олигарсите.Перспективите за това не са никак бляскави, но все още не бива да отписваме Ципрас, пише още Варуфакис в статията си в "Гардиън".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД