:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Русенският театър представи световна премиера на "Бяло върху бяло"

Драматичният театър в Русе откри новия си творчески сезон със световна премиера. Снощи публиката видя пиесата на Майя Праматарова "Бяло върху бяло", в която текстът на авторката се преплита със стихове на Емили Дикинсън.

Авторката пристигна в Русе специално от Ню Йорк, за да присъства на премиерата. За творческия екип, който работи по спектакъла, "Бяло върху бяло" е особено предизвикателство. Най-вече защото режисьорът Венцислав Асенов и изпълнителката на главната роля Лидия Стефанова са стари приятели на авторката.

Текстът е вдъхновен от стиховете на Емили Дикинсън, която почти никога не е напускала дома си в малко градче, но в поезията си достига до невероятни светове, провокиращи и днес читателите. В пиесата се преплитат историите на различни героини - Бездомната и Непознатата, една жена отпреди 150 години, самата Емили Дикинсън, любовницата на брата на Емили Дикинсън, като минало и настояще се редуват по интересен начин. Образите се изпълняват от актрисите Лидия Стефанова и Мариана Крумова, а на сцената се появява и сценографката Росица Грънчарова, която твори декорите по време на представлението - според усещането, емоциите и мислите.

Майя Праматарова сподели, че се очаква пиесата да бъде поставена в Ню Йорк и да има четения в Милано и Флоренция. Има идея и за нейната сценична реализация в Москва.
756
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД