:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 549
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правителството прие закон за е-ЕГН

СНИМКА: БГНЕС
Правителството прие проект за е-ЕГН, което ще се случи най-рано през 2017 г.
Правителството прие закон, който предвижда въвеждането на електронен ЕГН за всеки български граждани или постоянно пребиваващ. Той ще се предоставя на навършилите 14-годишна възраст и ще има валидност 3 години. Проектозаконът за електронната индентификация предстои да бъде разгледан от парламента. Предвижда се да влезе в сила седем месеца след обнародването му в "Държавен вестник".

Според мотивите в законопроекта удостоверяването на електронната самоличност ще става чрез електронен идентификатор. Той ще бъде съставян след изключително сложна комбинация от ЕГН, трите имена на български и латиница, както и рождената дата. Той може да бъде издаден на различни носители като документи за самоличност, банкови карти, смарт карти и мобилни телефони, е посочено в мотивите на законопроекта. Издаването на е-ЕГН е пряко свързано с преминаването към лични карти с чип, което се отложи за началото на 2017 г.

Досега се ползват няколко метода за установяване на самоличността - чрез електронен подпис или чрез персоналния идентификационен номер (ПИК), който се издава безплатно от НАП за дистанционно подаване на документи, като данъчни декларации например. Първият от тях силно ограничава броя на потребителите, а вторият поставя въпроси за сигурността на личните данни, предвид че той се издава в хартиен формат от НАП. Важен момент в законопроекта е, че е избран принципът за техническа и технологична неутралност на инструментите и механизмите, които се използват за изграждането на е-идентификацията, включително и на носителя на електронна идентичност.



ФАЛСТАРТ

Предишният опит за изграждане на е-идентификация е от 2012 г., когато беше разработен пилотен проект, осъществен с обществена поръчка от "БОРИКА-Банксървисиз" на стойност 12 млн. лв. Неговата задача беше да се демонстрира системата за е-идентификация и бяха изготвени пластики и четци, които трябваше да осъществят връзката между идентификацията на потребителя и съответната услуга, която искаха да ползват. В крайна сметка проектът не беше реализиран след падането на първото правителство на ГЕРБ.
1
1988
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
24 Септември 2015 01:03
Предишният опит за изграждане на е-идентификация е от 2012 г., когато беше разработен пилотен проект, осъществен с обществена поръчка от "БОРИКА-Банксървисиз" на стойност 12 млн. лв.

Та да си дойдем на думата! Защо да не похарчим този път €12 мил.?
Като се сетя, че идват и избори и защо да незапочнем на първо време с едни 50 милиона , а ако трябва, може и пак да паднем!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД