:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Есе

Времето, когато единственото правилно е да бъдеш наивник

Миленко Йергович
Миналата седмица, когато Миланович (хърватският премиер, бел. ред.) забраняваше на хората с неправилни имена в паспортите и в шофьорските книжки да преминават границата, пътувах със самолет на "Еър Сърбия" към България. За това пътуване, Господ здраве да ни дава, тепърва ще пиша. Сега бих искал да споделя само една обсебваща мисъл, която ме съпровождаше от София, та чак до Пловдив. Отивах натам, мислейки за разликата между прагматизма на националните интереси и хуманизма. Първото се застъпва от онези, които искат да запечатат границите, от другата страна са онези, които помагат на бежанците. Прагматизмът е характерен за мнозинството, хуманизмът е естественият рефлекс на малцинството. Винаги е било така.

За Пловдив пътувам малко и като поклонник. Разхождам се из този изключително красив град на шест възвишения, под шест тепета и имам усещането, че преминавам през историята на една отдавна изчезнала империя, която се е сраснала с моите сънища и е част от моята семейна и родна история. Пловдив е столица на Източна Румелия, богат град в Османската империя, по чиито сокаци се усеща духът на европейския ислям, който столетия наред, по силата на някаква имперска и космополитна логика, се е срещал на това място с православието и юдаизма, с древното арменско християнство, намирайки начини и средства за това, преди да бъдат приети всички съвременни декларации за човешките и малцинствените права. Пловдив ми напомня за Сараево от старинните картини от XIX век, което никога не съм виждал със собствените си очи, но по-хубаво и по-голямо. Възхищавам се на пловдивската джамия, но още повече се възхищавам на православните българи, които след кървавите битки за освобождение, водени между 1876 и 1878 г. заедно с руските съюзници срещу турците, не са разрушили джамиите си. Дори и тази прекрасна, голяма и стара Джумая джамия, построена в средата на XV век за султан Мурад II върху основите на съборната църква на "Св. Петка Търновска". Но не това е целта на моето поклонничество - тази красота ми бе дарена пътьом. Чувствам се като поклонник, защото съм в града на митрополит Кирил.

С първото си име - Коста Пацо, той е роден в София в православно семейство, преселници от Албания. По-късно получава името Константин Марков Константинов. Следва теология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където през 1927 г. защитава докторантура и веднага след това се замонашва. Вече като монах, следва философия в Берлин, а през 1936 г., едва 35-годишен, става епископ, а две години по-късно и пловдивски митрополит. Когато през 1940 г. България се присъединява към Тристранния пакт, в страната влизат в сила и антисемитски закони, на които още през ноември се противопоставя Светият синод начело със софийския митрополит Стефан. Отчасти заради това, а отчасти заради неувереността и нерешителността на цар Борис III и държавната власт прилагането на законите и депортирането на евреите дълго бива отлагано, докато нещата не задвижва германският посланик в София Адолф Бекерле, който пише до Берлин за противозаконните и проеврейските действия на митрополит Стефан. След това, в началото на март 1943 г., правителството решава да предаде първата група от 800 евреи. Стефан се намесва и успява да отложи решението. Веднага след това започва подготовката за депортиране на 1500 пловдивски евреи, което е възпрепятствано благодарение на усилията на митрополит Кирил.



Междувременно натискът върху царя и правителството става непоносим



и Борис взима прагматичното решение да отстъпи и да остави евреите на съдбата им. В седмицата между 4 и 11 март хиляди евреи са задържани и вкарани в набързо построените депортационни лагери, които много напомнят на временните лагери за бежанци - както е подобно и прагматичното отношението на българските власти предвид логиката на епохата, - и на 10 март към Треблинка трябва да тръгнат първите влакове с 8500 души, между които и 1500-те пловдивски евреи. Епископ Кирил пристига на гарата разгневен и величествен. Съпровождат го около триста вярващи. Транспортните вагони са обкръжени от офицери от СС и от българската жандармерия. Кирил приближава композицията, отстранява хората, които се опитват да го спрат, и отваря вагона с намерението да влезе вътре. "Ще отида там, където отиват и те." Не успява да се качи, вижда хората, натъпкани вътре като животни. Германският офицер заповядва вагоните да бъдат залостени. Кирил отива пред локомотива и ляга на релсите. Според някои източници епископът през цялото време с цяло гърло рецитира откъс от Стария завет и Книгата Рут: "Не ме умолявай да те оставя и да не дойда подире ти; защото, гдето идеш ти, и аз ще ида, и гдето останеш, и аз ще остана; твоите люде ще бъдат мои люде и твоят Бог мой Бог; гдето умреш ти, и аз ще умра, и там ще се погреба; така да ми направи Господ, да! и повече да притури, ако друго, освен смъртта, ме разлъчи от тебе". С Книгата Рут, най-късата, и сигурно метафорично най-ясната книга от Стария завет, за християните започва историята на Другите, чужденците, бежанците, прогонените, чрез нея милосърдието на Господа се разпростира върху Другите.

Пловдивският влак за Треблинка не тръгва. Софийският също. Нито един влак с български евреи не тръгва към Полша, защото немците прагматично преценяват, че заради тези "по-низши хора" не си заслужава да губят военен съюзник. Отложените депортации никога не се извършват, а България остава единствената държава в окупирана Европа, единственият съюзник на Тристранния пакт, която в края на войната има повече евреи, отколкото в началото (50 000 спрямо 48 000). Месец след неуспешното транспортиране цар Борис свиква среща в двореца със Светия синод. Намерението му е било да убеди епископите в неизбежния характер на мерките срещу евреите.

Говори им за пагубния характер на техния абстрактен хуманизъм, как със своите действия теглят България към пропастта, как и други страни решават еврейския проблем по същия начин и как няма да е добре България да остане последната държава в обединена Европа, която не е решила еврейския въпрос. Добавил, разбира се, че той всъщност няма нищо против евреите. Но неизбежността на епохата налага, но Фюрерът очаква от нас, но трябва да бъдем прагматични в този кошмарен момент... Патриотизма използвал като последен аргумент. Призовал епископите да бъдат родолюбци, а те единодушно отказали. Сигурно е имало и такива, които биха се съгласили да мислят прагматично, но са били възпрени от авторитета на Стефан, а още повече от този на Кирил. Не прогонвайте, защото и вие ще бъдете прогонвани, казвал Стефан на царя, в живота всичко се връща, проповядвал той абстрактния си хуманизъм, предупреждавал го, че един небесен Борис бди над неговите дела. Не знаем какво е мислел в този момент царят за двамата епископи.



Прагматичният ум би си задал въпроса:



какво щеше да е, ако беше по-различно, ако Хитлер беше спечелил войната и както се страхувал царят, българите останели пред победителя със своите евреи? Дали грешката на прагматичния ум е била само в това, че грешно е предвидил изхода? Не е, нито може да бъде така. Какъвто и да е крайният резултат, по-добре е да бъдат спасени хората, отколкото да бъдат оставени на съдбата им. Ще останат ли по средата на расово чистата Европа 50 000 евреи в България? Ще останат ли по средата на Европа, която херметически е затворила границите си, 50 000 сирийци в Хърватска? А 150 хиляди? А 500 хиляди? Колкото и да са, хуманизмът не се мери в цифри. Понякога е прагматично да спасиш един човек, но хуманизъм е, когато бъдат спасени всички, които са могли да бъдат спасени. Хуманизмът съществува само ако не мислим за хуманизма на другите. Прагматично е да помогнеш, когато всички помагат. Хуманно е, християнски е, в духа на Рут е да помогнеш, когато никой не помага.

Какво ще стане в крайна сметка? Дали на жителите на Товарник (гранично градче между Хърватска и Сърбия), на стотиците анонимни доброволци из цяла Хърватска, на тези, които събират помощи за бежанците или поне пишат по вестниците в тяхна полза (с което се излагат на гнева и насилието на прагматиците), дали на всички тях ще се върне доброто с добро? Ако бежанската криза завърши с победа на европейската (хуманистичната) идея, тогава държавата (Хърватска - б. пр.) ще търси сред тях своя морален кредит. Приключи ли кризата с европейска катастрофа, тогава виновни ще са жителите на Товарник, доброволците, благотворителите, журналистическото малцинство. Случи ли се обаче второто, има ли смисъл животът в общност? Митрополит Кирил не ляга на релсите, защото е бил смел, а ляга на релсите, защото е знаел, че животът няма да има смисъл, ако победят онези, които се отнасят към хората като към животни. Постъпвал е, както е постъпвала моавката Рут. "Където отиваш, отивам и аз, където се настаниш, ще се настаня и аз. Нищо, освен смъртта, няма да ме отдели от теб. Проклет да съм, ако не бъде така." Ако е наивно да мислиш и да постъпваш по този начин, значи е дошло времето, когато единствено правилно е да бъдеш наивник. Има и такива времена.

--------

Миленко Йeргович е писател и публицист, роден в Сараево. От няколко години живее в Загреб. Публикуваме текста от 29 септември в "Ютарни лист" с незначителни съкращения с позволението на г-н Йергович. Превод от хърватски: Мая Антонова-Димова
 Бюст-паметник на патриарх Кирил в Пловдив
21
4017
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
07 Октомври 2015 19:52
Не познавам хора, които искат пришълците да бъдат изпарени, направени на сапун и т.н.

Може и да пише за пари, може и да има някаква травма в детството си авторът. Ама, СЕГА, хайде малко уважение към четящите сайта. Става ли?
07 Октомври 2015 19:59
Не става, бате, бизнес е тва.
07 Октомври 2015 20:34
И дума не може да става за сравнение. Тези бежанци, които идват от Сирия в Европа в момента живеят в държави, където няма опасност за живота им и освен това избират държавите, в които искат да отидат.
Би ли ни обяснил авторът и всички подобни на него манипулатори защо?
За останалите нелагални имигранти въобще не може и да се говори. По всички закони те подлежат на депортация в родните им държави.
07 Октомври 2015 21:23
Паралел от преди колко години прави автора,нещо със нашия начин на живот?Нещо с християнство?Нещо с продукта за изхранване преди и сега?Нещо за медицина?
А иначе духовно ДА!Паралел Румъния и нашите поборници ....
07 Октомври 2015 22:31
Добре пишеш, Миленко, но сещаната ти История се повтаря в драстично бързи измерения, а ний сме все същите ...
Не набързвай погледа си, Приятелю - между Платон и днешния ни ден са струпани повече от 2 000 години - все още, какво от това ??? ...
07 Октомври 2015 22:40
Сърцераздирателно, но безумно. Типично за пропаганда. В пропагандата рядко има логика и съответно няма връзка между спасяването на евреите и помощта за бежанците. Единственото общо в двата случая е, че трябва да вземат някакво решение. Тогава българската общественост и клирът е трябвало да решат дали да сложат убийство на съвестта си. Сега трябва да решат дали да сложат самоубийство.
07 Октомври 2015 22:41
бигъл туй кученце защо го слагаш?
07 Октомври 2015 23:41
Проблемът е бил много по-мащабен от евреите. След унищожаването им, Хитлер е мислел да почне със славяните. Без значение дали са му били съюзници или не. Срамът за нас е, че сигурно сме единствената православна, че и славянска държава, която е била доброволно съюзник на Хитлер. Все от някакво криво разбрано чувство за прагматизъм. Но Господ е на страната на праведните. Ето сега пак ще е на страната на Русия в Сирия, а ние пак - на другата страна. Тъжно ми е. Иначе есето е много въздействащо, благодаря.
08 Октомври 2015 00:13
и освен това избират държавите, в които искат да отидат.
Би ли ни обяснил авторът и всички подобни на него манипулатори защо?


По същата причина, по която и нашите емигранти избират да ходят там. Защо? Айде, би ли ми обяснил защо? Защо си позволяват те да правят този избор? Ами не стоят тука да бачкат за 300 лв по 12 часа и в събота, айде де? Какво безочие да забраняваш на другите това, което за себе си смяташ за нормално. Погледнете се, срам.
08 Октомври 2015 02:10
Не се съмнявам, че Миленко Йергович е доказал искреността си, като е приютил в дома си и взел на своя издръжка поне 10 преселници.
08 Октомври 2015 04:40
Значи християнска Европа е длъжна да приюти и приласкае мюсюлманите които по пътя са изхвърлили в морето спътниците си християни ?
Да не забравяме че евреите никога не са влизали в Европа като завоеватели. Виж, чалмалиите имат голяма практика в това отношение и пак опитват .
08 Октомври 2015 07:10
Не ми е ясна целтЪТ на тази публикация - какво общо имат живеещите векове наред редом с българите техни съграждани евреи със сегашния доста, хм, съмнителен няколкомесечен наплив от потоци млади здрави мъже мюсюлмани, очевидно насочван, дирижиран и платен от тайнствени диригенти-платци, седящи в сянка? Таргет групата на публикацията понаучили се вече да сричат второкласници ли са? Евтинджос, с извинение.
08 Октомври 2015 09:20
Допускам, че една от целите на Миленко е била да подтикне днешните интелектуални чеда на Адолф-Хайнц Бекерле да се идентифицират. По форуми и седенки Хитрец
08 Октомври 2015 09:29
08 Октомври 2015 09:37
Хитрец

Връхтът просто, каймакът, крем дьо ла крем на хитростта.
08 Октомври 2015 09:53
Срамът за нас е, че сигурно сме единствената православна, че и славянска държава, която е била доброволно съюзник на Хитлер. Все от някакво криво разбрано чувство за прагматизъм. Но Господ е на страната на праведните. Ето сега пак ще е на страната на Русия в Сирия, а ние пак - на другата страна.

Е, ако ще даваме примери от историята на чия страна е Господ...
По тази логика най-ревностните християни би трябвало винаги да побеждават и да имат най-добър живот.
По същата причина, по която и нашите емигранти избират да ходят там. Защо? Айде, би ли ми обяснил защо? Защо си позволяват те да правят този избор? Ами не стоят тука да бачкат за 300 лв по 12 часа и в събота, айде де? Какво безочие да забраняваш на другите това, което за себе си смяташ за нормално. Погледнете се, срам.

Българските емигранти имат законно право на престой и работа във всяка една държава от ЕС. Те отиват там легално и с документи, което позволява на приемащата страна да провери дали лицето не се издирва за престъпления от Интерпол и дали не е заподозряно в тероризъм.
Всяка една държава от ЕС има законен ред, по който се приемат работници от държави извън ЕС. Защо тези имигранти, вместо да пресичат нелегално границите не кандидатстват за работа по установения ред?
Освен това има държави като Австралия и Канада, които приемат преселници, кандидатстващи легално да отидат там. Я колко българи отидоха в тези две държави да работят и да живеят там!
Много странно, че не схващаш разликата между легална и нелегална имиграция.
08 Октомври 2015 09:57
Отивах натам, мислейки за разликата между прагматизма на националните интереси и хуманизма. Първото се застъпва от онези, които искат да запечатат границите, от другата страна са онези, които помагат на бежанците.

Е, а някои други манипулатори ни убеждаваха, че приемането на нелегални имигранти е много печеливш и прагматичен ход, тъй като запълвали нуждите от работна ръка. Сега какво? Оказва се, че прагматиците не искали нелегални имигранти...
08 Октомври 2015 10:06
Пропаганда - но правилна
08 Октомври 2015 10:21
Виж тук:
http://www.blitz.bg/news/article/366288
И това са само част от терористите, които влизат в Европа.
09 Октомври 2015 08:20
И аз не разбрах каква е връзката със спасяването на нашите евреи и "мигрантите"?...
Безспорно, статията е добре написана, но ако целта е да продължим да приемаме "на доверие" хора без документи, идващи незнайно от къде, то... язък за напъните на автора...
10 Октомври 2015 09:56
ко Хитлер беше спечелил войната...

Обичам тоя въпрос, , със сигурност щеше да получи Нобелова награда за мир, не се шегувам, сигурен съм, хора, които дадоха Нобел на Обама, ще дадат и на Хитлер, той е бил предложен за Нобел, само загубата на ВСВ са попречили на Хитлер да го получи.

Рузвелт и Сталин и най-вече Чърчил щяха да са съдени за военни престъпления, а светът щеше да е същия, почти, глобализацията щеше да е завършила и "единий светъл комунизъм-социализъм" да се е възцарил навсякъде, може би под друго име, България щеше да страна победител, но кой знае дали съдбата й щеше да е друга.

Питам хора като Миленко Йeргович, какво разбират под мирно съществуване на различни религии, ако религиите проповядват ксенофобия, нетърпимост към другите, свещена война, изтребване, геноцид, срещу друговерци. Нищо! Преструват се че не чуват въпроса!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД