:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 373
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

САЩ разплетоха мащабна корупционна схема в ООН

Бивш председател на Общото събрание взел 1.3 млн. долара подкупи от бизнесмени
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Властите в САЩ арестуваха за корупция Джон Аш, бивш посланик в ООН от Антигуа, който председателстваше Общото събрание от 2013 до 2014 г.
Мащабна корупционна схема с участието на високопоставени длъжностни лица от ООН разплетоха американските власти, предаде Би Би Си. Бившият председател на Общото събрание Джон Уилям Аш е обвинен във вземане на подкупи в размер на 1.3 млн. долара от бизнесмени. Аш, който е и бивш постоянен представител в ООН от Антигуа и Барбуда, оглавяваше Общото събрание в периода между 2013 и 2014 г. Това е представителен пост с мандат от една година, като възнаграждението се плаща от държавата, чийто представител заема поста.

Според нюйоркската прокуратура Джон Уилям Аш е "превърнал ООН в средство за трупане на приходи", като е помагал на занимаващия се с недвижими имоти бизнесмен от Макао Нг Лап Сън да печели изгодни държавни договори. Бившият председател на Общото събрание е взел 1.3 млн. долара под формата на луксозни стоки. "Срещу часовници "Ролекс", баскетболно игрище, построено в дома му, и костюми, ушити по поръчка, Джон Аш е продал себе си, както и глобалната институцията, която е ръководел", заяви прокурорът на Ню Йорк Прийт Бхарара.

Аш е използвал поста си на постоянен представител в ООН на Антигуа и Барбуда и на председател на Общото събрание, за да внесе в ООН документ, доказващ необходимост от изграждането на конферентен център за милиарди долари в Макао. Нг Лап Сън трябвало да участва в строежа. Аш също така си организирал срещи с правителствени чиновници в Антигуа и Барбуда, за да осигури договори и на местни строителни предприемачи. Според прокуратурата в Ню Йорк той не е плащал данъци върху парите, взети от подкупи, а също така е позволявал на бизнесмени да плащат престоя на него и на семейството му в хотел в Ню Орлиънс, където една нощувка е струвала 850 долара.

Аш е арестуван във вторник заедно с още петима души, сред които е и Нг. Задържан е дипломатът Франсис Лоренцо от Доминиканската република, както и двама натурализирани американски граждани, живеещи в Китай, за които се смята, че са участвали в корупционната схема. Федералният прокурор на Ню Йорк Прийт Бхарара каза, че разследването продължава и не е изключено да бъдат извършени още арести.

РЕАКЦИЯ

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е "шокиран съм и силно притеснен" от разкритата корупционна схема с участието на Джон Уилям Аш, заяви говорителят му Стефан Дюжарик, цитиран от агенциите. Той бе категоричен, че корупцията "е необичайна" за ООН и че организацията не е била уведомена за воденото разследване от американските власти.
3
1210
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Октомври 2015 19:35
Не, Просто САЩ решиха, че може да съдят всички.. и никой тях да не може да съди. Отделно при тях корупцията е легализирана, чрез лобизма..

Виждат, че губят хегемонията си и правят опити да тормозят и заплашват всички.
08 Октомври 2015 04:18
Който е прилапал парички сега ще бъде тормозен. Тези които седят на адната заплатка няма от какво да се притесняват.
08 Октомври 2015 09:28
САЩ разплетоха мащабна корупционна схема в ООН

Браво на тях! За това, и в България добре са дошли! Тука има много мат'рял за разплитане - малък жокер:
едни "Марици"(американцки), един костов(казва, че е българин), едни пари... Едни Договори!
"Мащабна", е май доста силно казано, по скоро кокошкарска.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД