:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цацаров удари рамо на финансовия министър за икономиите

Съдебната система не може само да иска увеличение на бюджета си, а трябва да направи вътрешни съкращения, за да икономиса средства. Това стана ясно от изказване на главния прокурор Сотир Цацаров. Ден по-рано финансовият министър Владислав Горанов поиска прекрояване на съдебната карта и закриване на малките и слабо натоварени съдилища. Поредният му конфликт с Висшия съдебен съвет (ВСС) започна, след като бе взето решение за 12% скок на магистратските заплати и тези на съдебните служители, както се полага по закон. Горанов обаче призова решението да бъде отменено.

"Не може системата да се развива по начин, по който само да иска увеличение на бюджета. Не може да се разчита само на това, което държавният бюджет ще даде на съдебната власт. Тя самата трябва да покаже, че част от необходимите средства ги осигурява с оптимизация на бюджета - ясна програма за намаляване на разходите. Защото има достатъчно резерви, с които може да осъществи част от необходимите средства за съществуването си. Немалка част от това увеличение може да се обезпечи в резултат на обмислени мерки и крайно време е те да започнат. Но нека не се лъжем, ще бъдат болезнени, но необходими действия", заяви по този повод Цацаров.

Той напомни и че НАП не събира задълженията на съдебната власт. "Не може да се трупат изпълнителни листове. Не може да продължава по този начин - осъждат те на глоба, ти не я плащаш, но и никой не те търси и резултатът е - пари няма", заяви главният прокурор. Според последната статистика на ВСС за последните 10 години данъчните не са събрали вземания за близо 750 млн. лв. Според НАП голяма част от тях са несъбираеми - на фирми с прекратена регистрация или фалирали, над 200 млн. лв. са на хора без имущество и доходи. За събиране остават едва около 10%, но според НАП приоритет са осигурителните задължения.

953
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД