:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 402
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тази есен София се потапя в епохата на барока

Снимка: Свилен Димчевски
Зефира Вълова - цигуларка и артистичен директор на фестивала "Изкуството на барока"
Фестивалът "Изкуството на барока" ще ни представи своето девето поред издание. Това ще стане с представяне на добре подбрани инструментални творби, камерни концерти, премиерни изпълнения и демонстрации на творби фаворити за публиката, селектирани между най-доброто за изминалите три столетия.

Честта да открие фестивала е предоставена на бароков оркестър на Европейския съюз под диригентството на Ларс Улрик Мортенсен. Тази неделя, на 18-ти октомври, в аула "Максима" на СУ "Св. Климент Охридски" младите музиканти ще представят съвършенството на оркестровия репертоар от началото на ХVIII век, като акцентират на влиянието на Корели върху Хенделовия композиторски стил. Бах - най-известният представител на бароковото направление в музиката - ще бъде представен от Линда Манчева и Зефира Вълова на 24 октомври в залата на БАН. Програмата илюстрира Баховия солов репертоар за виолончело и цигулка, както и ще изтъкне предпоставките за появата на несравнимия "великан" в инструменталната солова музика. На 31 октомври в светлината на прожекторите пък ще застане Йохан Хаймлих Роман, познат като скандинавския Хендел.

Единственият концерт, в който артистичният директор на фестивала цигуларката Зефира Вълова няма да вземе участие, е на 21 ноември в залата на БАН. Тогава Ерик Босграаф в партьорство с италианския клавесинист Франческо Корти ще заплени сетивата на публиката с творби от Телеман, представяйки новия си компактдиск със сонати за блокфлейта от най-плодовития композитор на барока. Блокфлейтистът ще проведе и уъркшоп със студенти от НМА от 19 до 21 ноември.

Финал на фестивалната програма е концертното изпълнение на операта от Моцарт "Сватбата на Фигаро" в зала "Света София" в бившия партиен дом, като за пръв път у нас тя ще бъде изпълнена на инструменти от епохата в ръцете на виртуозите от "Лез Амбасадор", под диригентството на Алекси Косенко и с гласовете на ярки певци от европейските оперни сцени.
735
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД