:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 255
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НЕК и БЕХ препъват по-ниските цени на тока

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Държавната гаранция по проекта за интерконектора с Гърция е 80 млн. евро, но през 2016 г. тя може да бъде увеличена, съобщи министър Петкова вчера.
Безпаричието на НЕК бави единствения в момента полезен ход за понижаване на цените на тока. След мъчителни преговори двете т.нар. американски централи в "Марица-изток" се съгласиха на по-ниски тарифи, но с условието НЕК да им плати дължимите пари за доставения ток - а към момента те вече гонят 1 млрд. лева. За целта БЕХ спешно търси заем, с който да помогне на дъщерната НЕК да се издължи на двата теца. Изчистването на задълженията на държавната фирма трябва да стане до 30 ноември, но е съмнително, че срокът ще бъде спазен.

"Много се надявам да го спазим", заяви вчера енергийният министър Теменужка Петкова. Тя не уточни какво ще последва, ако срокът бъде пропуснат - дали ще последва удължаване или споразуменията на НЕК с двете централи вече няма да важат. А постигнатото предоговаряне с тях е единственият засега реален шанс за намаляване на тарифите за тока, стана ясно в последните дни.

Преди повече от месец БЕХ обяви, че търси назаем 650 млн. евро. Засега интерес са проявили 12 големи банки. Кой ще бъде избран за кредитор на енергийния холдинг, трябва да стане ясно до 27 октомври. Не е ясно обаче кога ефективно ще бъдат получени парите.

Междувременно шефът на КРИБ Кирил Домусчиев внезапно се отметна от странната идея държавата да инициира смени на собствеността на двата американски теца. По думите му идеята не била на КРИБ, а на друга бизнес организация. Предложението се появи в т.нар. "Пътна карта", съставена от големите работодателски организации, и Домусчиев го бранеше, но вчера по Нова тв той призна, че "развалянето на договорите с инвеститорите в двете т. нар. "американски централи" е законово невъзможно".



1034
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД